משפחות הרוגי המרמרה נגד הפיצויים: "אמרו 'קחו כסף ותשתקו'"
חרף הסכם הפיוס שנחתם בין ישראל לטורקיה ואף שכבר הועברו 21 מיליון דולר למשפחות הקורבנות, קרובי ההרוגים זועמים: "אף אחד לא שאל אותנו. הממשלה הטורקית לוקחת חלק בהפקרות הישראלית". ראש ה-IHH שארגן את המשט לעזה: "מי שמאמין שהתביעה נגד לוחמי צה"ל תבוטל - יתאכזב"
משפחות האזרחים הטורקים שנהרגו על ידי חיילי צה"ל במהלך ההשתלטות על משט המרמרה ב-2010 נחושות להמשיך בקרב המשפטי נגד מדינת ישראל. זאת, חרף הסכם הפיוס שנחתם בין ישראל לטורקיה ביוני האחרון, שבו נקבע כי ישראל תשלם כ-21 מליון דולרים לקרן הומניטרית טורקית שתעביר את הפיצויים למשפחות עשרת ההרוגים ולפצועים, בתמורה לביטול התביעה נגד קציני צה"ל.
טורקיה כבר אישרה שהכספים הועברו בחודש שעבר, אך המשפחות מבטיחות להמשיך לפעול בזירה המשפטית "עד שהתוקפים יובאו לדין". "אנחנו בהחלט לא מקבלים את הפיצוי", אמרה סיגדם טופקוגלו, אקדמאית טורקייה שלקחה חלק במשט, ובעלה נהרג במהלך ההשתלטות של לוחמי השייטת. "הם הורגים את בעלך ממש לידך, ואומרים 'קחי את הכסף הזה, תשתקי ותוותרי על התביעה'. אתה היית מקבל את זה?", זעמה טופוקוגלו בפני כתב AFP באיסטנבול. "אין לנו כל כוונה לוותר על התביעה".
המשפחות אומרות שהן לא קיבלו כל מידע בנוגע להסכם עם ישראל וכי הם לא קיבלו תשלומי פיצויים. איסמעיל סונגור, שאביו נהרג בפשיטה סיפר: "אף אחד מהממשלה הטורקית לא שאל לדעתנו לפני שההסכם נחתם. לצערי הממשלה הטורקית לוקחת חלק בהפקרות הישראלית".
עו"ד לזכויות אדם הרודני דיקסון אמר כי התביעה חייבת להימשך "בכל מחיר"."אנחנו תומכים בסוגיה כאן בטורקיה ומפצירים בבית המשפט שזו חובה להמשיך עם התביעה", אמר דיקסון. "'ההסכם' כביכול בין ישראל לטורקיה אינו חוזה שניתן לאכיפה. הוא לא חוקי על פי החוק הבינלאומי, על פי האמנה בדבר זכויות האדם ועל פי החוק הטורקי".
התביעה בטורקיה מבקשת מאסרי עולם עבור הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, ראש אמ"ן לשעבר אלוף במיל' עמוס ידלין' מפקד חיל הים לשעבר אלוף במיל' אליעזר (צ'ייני) מרום, וראש להק המודיעין של חיל האוויר לשעבר תת-אלוף במיל' אבישי לוי.
גולדן סונמז, אחד מעורכי הדין שמטפל בתיק שגם היה על סיפון המרמרה, אמר כי "אפילו אם משפחות הקורבנות יקבלו את הכסף, הדבר לא ישפיע על התביעה. זו תביעה פלילית, לא תביעה אזרחית לפיצויים. ה-20 מיליון דולרים הם תשלום שאינו חובה, זו תרומה, והכספים לא יכולים להתקבל כפיצויים".
בולנט ילדרים, ראש ארגון IHH שארגן את המשט ולימים הוכר על ידי ישראל ומדינות אירופה כארגון טרור, מסר כי הסוגיה המשפטית לא תסתיים לעולם: "מי שמאמין שהתביעה תבוטל, יתאכזב".
הפיצויים - חלק מהסכם הפיוס עם טורקיה
הסכם בין טורקיה לישראל נחתם בסוף חודש יוני באיטליה – שש שנים לאחר אירועי המשט הטורקי לעזה, שבמסגרתו נהרגו עשרה פעילים טורקים ונפצעו כ-20 בעימותים אלימים נגד לוחמי צה"ל. ראש הממשלה בנימין נתניהו התנצל רשמית בפני הטורקים על האירועים לפני כשלוש שנים. בחודש שעבר אישר הפרלמנט הטורקי את הסכם הפיוס עם ישראל. ישראל אישרה את ההסכם כבר ביולי, אך האישור הטורקי הוא שהפך אותו לרשמי.
במסגרת ההסכם בין שתי המדינות הוחלט כי ישראל תשלם 20 מיליון דולר לקרן הומניטרית טורקית עבור פיצויים למשפחות ההרוגים והפצועים מההשתלטות על המרמרה, ובתמורה טורקיה תבטל את התביעות נגד קציני צה"ל וחייליו שמתנהלות בבית משפט באיסטנבול.
כמו כן הוחלט במסגרת ההסכם כי ישראל וטורקיה יחזרו ליחסי נורמליזציה מלאים – לרבות החלפת שגרירים, ביקורים הדדיים, התחייבות לא לפעול זו נגד זו בארגונים בינלאומיים ושיתוף פעולה ביטחוני ומודיעיני. שתי המדינות צפויות בקרוב להודיע על מינוי שגרירים, ולהלווייתו של הנשיא לשעבר שמעון פרס הגיע גם נציג טורקי – פרידון סניאורלו, תת שר החוץ הטורקי, שעמד בראש צוות המו"מ לפיוס עם ישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו נראה לוחץ את ידו.
פרשת המשט לעזה, נזכיר, החלה ב-31 במאי 2010 כשכמה ספינות שעליהן היו פעילים מטורקיה וממדינות אחרות בעולם ניסו לפרוץ את המצור שהטילה ישראל על עזה שלוש שנים לפני כן בניסיון למנוע הברחת נשק לארגוני הטרור ברצועה. הספינה המרכזית שבהן הייתה "מאווי מרמרה". משאנשיה לא נענו לקריאות צה"ל לעצור פשטו בשעת לילה אנשי שייטת 13 על הספינה, אבל שם הם נתקלו בהתנגדות עזה של רבים מהפעילים על הסיפון.
שלשום, לראשונה מאז משבר המרמרה השתתף שר ישראלי בקבלת הפנים המסורתית של שגרירות טורקיה בישראל, לרגל היום הלאומי של טורקיה, בבית השגריר בהרצליה פיתוח. השגרירות הטורקית הזמינה שר בממשלה, ובתיאום עם מזכיר הממשלה השתתף באירוע שר האנרגיה יובל שטייניץ. בקבלת הפנים השתתפו כ-100 איש, בהם יוצאי טורקיה שמתגוררים בישראל, אנשי עסקים ודיפלומטים.
השר שטייניץ אמר באירוע כי "העובדה שישראל וטורקיה מושיטות שוב זו לזו יד לשלום ולשיתוף פעולה היא בשורה חשובה. גם הערב הוא ראייה שישראל וטורקיה מתכוונות לא רק לחידוש היחסים הדיפלומטיים הפורמליים, אלא מעבר לכך - לחידוש שיתוף הפעולה הכלכלי ושיתופי הפעולה בתחום האנרגיה, בהמשך לדיאלוג שהתחיל בנושא ייצוא גז מישראל לטורקיה ומטורקיה לאירופה. אני מקווה שבעתיד זה יוביל גם לחיזוק האמון והתיאום הביטחוני והמדיני בין שתי המדינות".