איראן: "הגזמנו במספר ההוצאות להורג"
שר המשפטים אמר שעונשי המוות כבר לא משיגים את אפקט ההרתעה הרצוי, ויש לשמור אותם למקרים מיוחדים: "צריך למצוא את הענישה היעילה ביותר"
שר המשפטים של איראן מחפש "ענישה יעילה" לפושעים במקום הוצאה להורג. השר, מוסטפא פורמוחמאדי, הודה כי חשב שעונשי המוות יפחיתו את מספר הפשעים החמורים - והתבדה.
"למעשה אנחנו רוצים למצוא את סוג הענישה היעילה ביותר, כדי שנוכל לשקול חלופה להוצאה להורג", אמר השר. לדבריו, את עונש המוות בתלייה צריך לשמור "לאנשים מושחתים".
"בוודאי שעונש המוות ימשיך להיות באג'נדה שלנו, אבל לא במספרים שהוא מיושם היום", הדגיש פורמוחמאדי. "לא צריך לבטל את ההוצאות להורג בשעה שיש אנשים מושחתים במדינה שאין עבורם פתרון אחר חוץ מהוצאה להורג". עם זאת ציין שר המשפטים כי נראה שעונש המוות לא השיג בשנים האחרונות את אפקט ההרתעה שציפו לו באיראן ולכן צריך להפחית במספר ההוצאות להורג.
לפי נתוני "אמנסטי" איראן הוציאה להורג לפחות 977 בני אדם ב-2015 – רובם המכריע על עבירות של סחר בסמים – בהשוואה ל-743 בשנה שקדמה לה. הנתונים של "אמנסטי" שפורסמו באפריל קבעו כי איראן, פקיסטן וסעודיה אחראיות ל-89% מעונשי המוות בעולם. עם זאת הדו"ח של הארגון לא כולל את סין, שם ככל הנראה אלפים מוצאים להורג מבלי שעונשי המוות שלהם יתועדו.
לפי BBC ההוצאות להורג עבור עברייני סמים מעוררות ויכוח במדינה. משתמשים שנתפסים עם כמויות קטנות של סמים לשימוש אישי נידונים לעונש מוות, ויש רבים שחושבים שמדובר בעונש מוגזם. מערכת הענישה באיראן מבוססת על חוקי השריעה, שלא מחייבת ענישה חמורה על עבירות סמים.
אתמול נחשף כי שלושה אזרחים טורקים הוצאו להורג בשנה שעברה על הברחת סמים, 11 ימים בלבד אחרי ביקורו של הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן. ובזמן שבאיראן מהרהרים בצמצום עונשי המוות, בטורקיה הודיע הנשיא ארדואן כי הממשלה תעלה את החזרת עונשי המוות במדינה להצבעה בפרלמנט. "בקרוב זה יגיע, בעזרת האל. אני משוכנע שהפרלמנט יאשר זאת, אם זה היה תלוי בי - הייתי מאשר", אמר ארדואן. הנשיא הטורקי אמר את הדברים בנאום שנשא באנקרה בפני קהל שדרש עונשי מוות למעורבים בניסיון ההפיכה בחודש יולי. הוא הוסיף כי הביקורת על המהלך מצד המערב "אינה נחשבת".