רפובליקני שמינה אובמה: האיש שהכריע על חקירת קלינטון
הוא תרם כספים למתחריו של אובמה, אבל הנשיא הדמוקרטי מינה אותו לראש ה-FBI: ג'יימס קומי החליט לפתוח מחדש את פרשת המיילים של קלינטון, בניגוד לעמדת התובעת הכללית בארה"ב
התובעת הכללית של ארצות הברית, לורטה לינץ', הבהירה לראש ה-FBI ג'יימס קומי כי נוהל של משרד המשפטים אוסר פרסום פומבי של חקירות 60 יום לפני הבחירות. אך קומי סירב לה, וביום שישי אחר הצהריים שלח מזכר כללי לכל סוכני הרשות והטיל פצצה - פרשת המיילים של הילרי קלינטון נפתחת מחדש.
במכתב הסביר כי החלטתו חסרת התקדים לעדכן את הקונגרס בדבר החקירה החדשה סביב האימיילים הקשורים להילרי קלינטון, 11 ימים לפני הבחירות, באה "מכיוון שאנחנו בתקופת בחירות וראוי שהציבור האמריקני יידע על כך. מאידך, כיוון שעדיין איננו יודעים אם האימיילים שהתגלו בחקירה אחרת קשורים לקלינטון או לא, מובן שלא רציתי ליצור רושם לא נכון. הניסיון ליצור איזון במכתב קצר לקונגרס טומן בחובו סיכונים שדברים לא יובנו כהלכה, ורציתי שתשמעו זאת ישירות ממני".
קומי, 56, רפובליקני שתרם כספים לקמפיין של ג'ון מקיין ב-2008 ולמיט רומני ב-2012, מונה לפני שלוש שנים לראש ה-FBI על ידי הנשיא הדמוקרטי ברק אובמה. בהודעת המינוי אז ציין אובמה כי הוא רוצה להחזיר ל-FBI את עצמאותו, ושקומי, שהיה אז מוערך על-ידי שני הצדדים, הוא האיש הנכון לעשות זאת.
את ההערכה הזו השיג קומי בעקבות כהונתו כסגן היועץ המשפטי בממשל ג'ורג' בוש. בשנת 2004 אושפז היועץ המשפטי ג'ון אשקרופט, וקומי מילא את מקומו. לפי חשיפה של ה"ניו יורק טיימס", קומי התבקש על-ידי הבית הלבן לאשר תוכנית האזנות ומעקב חסרת תקדים של ה-NSA, אך סירב בטענה כי מדובר בצעדים לא חוקיים. לאחר סירובו הגיעו שלושה מבכירי ממשל בוש לבית החולים שבו אושפז אשקרופט במצב קשה, וניסו לגרום לו לחתום על אישור התוכנית. הם הפעילו עליו לחץ במשך שעות, וקומי עמד לצדו ועזר לו להתנגד לחתימה. מאוחר יותר אמר קומי לבוש כי הוא מוכן להתפטר, אבל בסופו של דבר הסכים הנשיא לבצע שינויים בתוכנית.
במהלך שלוש שנותיו כראש ה-FBI נרשמה לקומי התנגשות אחת עם הנשיא אובמה, לאחר שטען כי ההפגנות בפרגוסון לפני שנתיים, בעקבות מותו של הצעיר השחור מייק בראון בידי שוטר לבן, גרמו לעלייה באלימות נגד שוטרים ברחבי ארה"ב. הבית הלבן הגיב אז כי אין שום הוכחה שמגבה את הטענה.
כאשר אובמה מינה את קומי, טענו כמה פרשנים כי אחת הסיבות לכך הייתה חששו מחודשים ארוכים של חקירות סביב הילרי קלינטון, והנשיא רצה למנוע כל לזות שפתיים מפלגתית. בקיץ האחרון החליט קומי כי קלינטון לא הפרה את החוק, אבל במסיבת העיתונאים שערך אז מתח עליה ביקורת בוטה וחסרת תקדים.
בחודשים האחרונים טען דונלד טראמפ שוב ושוב כי ה-FBI "מושחת ונמצא בכיס של קלינטון". ביום שישי הוא כמובן אמר בדיוק את ההיפך. קדנציה של ראש ה-FBI נמשכת עשר שנים, ולקומי נותרו עוד שבע. אבל אם קלינטון תנצח בבחירות, אפשר להניח שהוא יצטרך להתפטר ממשרתו הרמה.