מסייעת להרזיה וטובה לעצירות - למה כדאי לאכול דלעת
היא מסייעת בתפקוד מערכת העיכול, תורמת לירידה במשקל ומשחקת תפקיד חשוב בשמירה על מערכת החיסון. איך מומלץ לשלב את הדלעת באוכל שלנו ולמה הגרעינים שלה נחשבים לסופרפוד? לכבוד החג הכי אמריקני שיש - הנה כמה עובדות על הדלעת
היום (ביום האחרון של אוקטובר) מציינים בארה"ב, בקנדה ובאיים הבריטיים את חג "ליל כל הקדושים" (Halloween). במקור מדובר בחג נוצרי ואמונות שונות הקשורות לרוחות רפאים, מכשפות, שדים ושאר ייצורים מפחידים המהלכים על פני הארץ בלילה האחרון של חודש אוקטובר.
בנוסף לתחפושות, הטריקים המפחידים והילדים שרצים בין הדלתות לאסוף ממתקים, אחד מהסמלים המובהקים של החג היא ה"דלעת". כמובן שמבחינת החקלאות לא מדובר בצירוף מקרים, והילולה של הדלעת באה על רקע עונת הגידול שלה והגעתה לשיא בשלות ומכירה בשווקים בחודשי הסתיו.
אבל לא מדובר רק בקישוטי הדלעת בכניסה לבתים, קישוטים מפחידים של שדים מפלצות ושאר יצורים. לדלעת יש מקום של כבוד מבחינה תזונתית עם ערכים טובים ששווה לשלב בתפריט היומי.
קראו עוד
מסייעת לשיפור הזיכרון: כל הסיבות לאכול דלעת
5 המזונות שיעזרו לגוף שלכם לרדת במשקל
כיצד עוזרת הדלעת לירידה במשקל?
הדלעת שייכת מבחינה בוטנית למשפחת הדלועים. יש לה שלושה חלקים: קליפה, תוכן בשרני כתום ועסיסי וגרעינים. את הקליפה מקלפים וניתן ליהנות מהתוכן הבשרני במגוון צורות הכנה, וכמובן מהגרעינים הלבנים המוכרים היטב מצלחת הפיצוחים.
למרות הטעם המתקתק של הדלעת, היא נחשבת לקבוצת הירקות מבחינה תזונתית, כיון שהיא יחסית דלה בקלוריות ועשירה בנוזלים (כ-92%). הדלעת עשירה בוויטמין A ואשלגן ודלה בשומן וחלבון.
ברפואה הטבעית מייחסים לדלעת יתרונות בשיפור תפקוד מערכת העיכול, כולל טיפול בעצירות, הורדת כולסטרול והגנה על הלב, שיפור תפקוד מערכת החיסון ואף סיוע בירידה במשקל. הדלעת משתלבת נהדר במגוון רחב של תבשילים: ירק מבושל, מרק, פשטידות, עוגות, עוגיות, סלטים, ריבות ועוד.
משפחת הדלועים - משפחה ששווה להכיר
בנוסף לדלעת, מומלץ להכיר עוד צאצאים של משפחת הדלועים. כן, יש מגוון גדול של דלעות עם טעמים ומרקמים שונים. בנוסף לדלעת הכתומה הגדולה שאנו מכירים (שבדרך כלל קונים בחתיכות ארוזות מראש במרכולים), מומלץ להכיר גם את דלעת הערמונים העשירה בטעם מיוחד ומתקתק, דלעת הספגטי שניתן להכין ממנה אטריות דמויות ספגטי וכמובן הדלורית שהיא אחת החברות הפופולריות במשפחה עובר כל מי שנמצא בדיאטה.
שילוב של כמה סוגי דלעת במרקים או בתבשילי ירקות, יכול ליצור קשת מדהימה של טעמים והנאה מכל ביס.
גרעיני דלעת - יתרון בריאותי
גרעיני הדלעת נחשבים לאחד המזונות העשירים ביותר מבחינה תזונתית. יש אפילו המגדרים את גרעיני הדלעת כ-superfood בשל התכולה העשירה של המינרלים הנמצאים בהם (אבץ, מגנזיום, זרחן, אשלגן, ברזל ועוד).
צריך לקחת בחשבון שגרעיני הדלעת מכילים כמות גבוהה של שומן, אך מסוג שנחשב בריא (חד בלתי רווי). זה אומר שניתן ומומלץ לשלב בתפריט, אך במובן במידה.
דלעת עם כל דבר
עבור האמריקנים, החגיגות של האלווין הן תירוץ מצוין לשלב את הדלעת כמעט לכל מאכל שאפשר לחשוב עליו. חודשים לפני החג עצמו מתחילים לצוץ על המדפים מהדורות מיוחדות של מאכלים בטעם דלעת.
לפעמים היצירתיות מעוררת אף סימני שאלה לגבי הטעם הסופי של המוצר, והאם נכון לדחוף דלעת לכל דבר.
קבלו רשימה חלקית בהחלט של מבחר המאכלים שתוכלו למצוא בסופרמרקט האמריקני לכבוד החג.
פאי דלעת - הכוכב הבלתי מעורר של החג היא כמובן עוגת הדלעת. את פאי הדלעת אפשר לקנות טרייה (אפשר לקנות עוגה שלמה או חצי עוגה), קפואה ואף כתערובת להכנת עוגה בקופסה.
עוגת בבקא (עוגת שמרים) בטעם דלעת- למי שלא מכיר, עוגת הבבקא הינה כמעט הגרסה היחידה המוכרת בארה"ב ל"עוגת שמרים". בדרך כלל מגיעה בטעם שוקולד ולפעמים קינמון.
הבבקא נחשבת ל"עוגה יהודית" עם מסורת מפוארת ואפילו כיכבה באחד הפרקים של סיינפלד. עובר רבים, החלפת השוקולד בבקא בקרם דלעת, הינו מהלך שעלול להיחשב כ"חילול הקודש".
Donath (ספגניה אמריקאית) עם קישוטים באווירת הדלעת
עוגיות שוקולד צ'יפס בטעם דלעת ועוגת גבינה
עוגות מקושטות (אישיות/משפחתיות) בצורת דלעת של האלווין וסמלי החג
חטיפי שוקולד סניקרס בטעם שוקולד
מארז של חטיפי goldfish בטעם דלעת
קאפ-קייס עם ציפוי דלעת כתום זרחני
לחם דלעת
שימורי דלעת
שקיות של חטיף צ'יפס מדלעת
מארז של פרוסות דלעת טריות במקררים מוכנות לטיגון ביתי להכנת "צ'יפס דלעת".
קרקרים בשילוב דלעת וחמוציות
גרעיני דלעת לבנים במגוון מארזים
יוגורט בטעם דלעת
גלידת דלעת - יכולה להגיע רק בטעם אחד או בשילוב עם טעם של עוגת גבינה
קפה בטעם דלעת - כל רשתות בתי הקפה הגדולות ברחבי ארה"ב משיקות באזור ספטמבר משקאות קפה בטעמי דלעת שאפשר לשתות במקום או לקנות אבקה ולהכין בבית.
עוגיות אוראו בטעם דלעת
הכותבת היא דיאטנית קלינית ופזיולוגית (M.Sc), מנהלת התזונה במרכז רפואי מדיקס
ואפשר גם להכין מהדלעת מרק. צפו: