מחקר: אורח חיים לא בהכרח מונע הזדקנות
תוצאות מייאשות למחקר חדש שבדק מה גורם לנו להזדקן והאם שמירה על אורח חיים בריא תעצור את התהליך. מסתבר שהזדקנות מואצת או איטית נמצאת בגנטיקה שלנו ולא בטוח שאורח חיים בריא יסייע כאן
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
אי אפשר לעצור את השעון. צוות בינלאומי של חוקרים בדק ומצא כי למרות המאמצים לעכב את ההזדקנות הטבעית של הגוף בעזרת תזונה נכונה, פעילות גופנית באופן שיגרתי, הימנעות מעישון ושמירה על אורח חיים בריא, עבור חלקנו - זה בלתי אפשרי.
"היינו מופתעים לראות כי ל-5% מהאוכלוסיה יש שעון ביולוגי מהיר יותר מבני גילם והם חיים חיים קצרים יותר וזאת למרות שהם מקפידים על תזונה בריאה, פעילות גופנית ונמנעים מעישון ואלכוהול", אומר פרופ' סטיב הורבט, החוקר הראשי ופרופסור לגנטיקה אנושית מאוניברסיטת קליפוניה בלוס אנג'לס, ארצות הברית.
עוד בנושא במדור 60 פלוס:
דו"ח: 14 המחלות שהכי מסוכנות למבוגרים
4 מזונות שנמצאו כמעכבי תסמינים של מחלת האלצהיימר
כוכבת אינסטגרם בת 88 שמסרבת להתבגר
השעון הביולוגי: בעל תפקיד מכריע בהזדקנות
צוות המחקר כלל חוקרים מארצות הברית ואירופה אשר בחנו בדיקות דם של יותר מ-13,000 אנשים מארצות שונות. החוקרים השתמשו בעבודת המחקר שלהם ב"שעון האפיגנטי" בשביל לראות את תהליכי ההזדקנות ולחזות כמה זמן הנבדקים עתידים לחיות תוך התייחסות לגורמי סיכון שונים. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת האמרקאי Aging.
"השעון האפיגנטי מחשב את הזדקנות הרקמות והשתנות הדם המשפיעים על מנגנוני הגוף ותהליכי ההזדקנות במהלך הזמן", מסביר פרופ' הורבט. "ראינו שאצל 5% מהאוכלוסיה קיים שעון ביולוגי מהיר יותר והם חיים זמן קצר יותר".
"חשוב לדעת כי הזדקנות מואצת מגדילה את הסיכון ב-50% למוות אצל אותם מבוגרים, בכל גיל", הוא מוסיף. "ממצאי המחקר הזה עוזרים להסביר למה מבוגרים מסויימים מתים צעירים יחסית, וזאת בזמן שהם שומרים על תזונה נכונה, פעילות גופנית על בסיס קבוע, לא מעשנים ושותים מעט אלכוהול".
התפרקות הרקמות: שעון אפיגנטי
את השעון האפיגנטי גילו לראשונה פרופ' הורבט וצוות מדענים לפני כשלוש שנים. "מדובר בשעון ביולוגי אשר מודד את גיל הרקמות האנושיות", הסבירו המדענים. מחקרם פורסם בכתב העת "ביולוגיה גנטית".
לשם יצירת השעון השתמשו החוקרים במתילציה, תהליך טבעי שעובר על ה-DNA עם הזמן. "גילנו כי רקמת שד נשית מזדקנת מהר יותר משאר רקמות הגוף, וכי רקמה סרטנית מבוגרת בממוצע ב-36 שנים מרקמה רגילה", גילו לראשונה במחקרם.
אורח חיים בריא לא מונע
במחקר החדש לא יכולו להתעלם החוקרים מההשפעה המוכרת והידועה שיש לתזונה נכונה, אורח חיים בריא ופעילות גופנית על עיכוב ודחיית תהליכי ההזדקנות. "בעוד שמחקרים הראו בעבר כי אורח חיים בריא עשוי לסייע בהארכת תוחלת חיים, המחקר שלנו מראה כי תהליך ההזדקנות המולד שלנו מונע מאיתנו לדחות את מוות לנצח". אומר פרופ' הורבט.
"כמובן שגורמי סיכון כמו עישון, סוכרת ויתר לחץ דם גבוה משפיעים על ההזדקנות ומאיצים אותה הרבה יותר מהשעון הביולגי של כל אחד".
החוקרים הופתעו מאחידות התוצאות
"היינו המומים לראות שהשעון אפיגנטי הצליח לחזות את תוחלת החיים של לבנים, היספאנים אפריקאים-אמריקאים", סיפר בריאן חן, מחבר המחקר וחוקר במכון הלאומי האמריקאי להזדקנות.
"כמובן לאחר שנלקחו בחשבון גורמי סיכון מסורתיים כמו גיל, מין, עישון, BMI, היסטוריה משפחתית ומחלות".
"מדובר בצעד נוסף לקראת פיתוח שיטה ממוקדת למען האטת תהליך ההזדקנות", סיכם פרופ' הורבט והוסיף, "מחקרים נוספים נדרשים בשביל לעמוד על הקשר שבין הגיל הביולוגי ומחלות".
ויש מי שגם בגיל 85 שוברים שיאים:
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"