שתף קטע נבחר
 

"חברות בנייה מחו"ל יסכנו את הקטנים בענף"

האם כניסת חברות ביצוע בינ"ל לארץ תוביל לפתרון משבר הדיור? הדעות חלוקות. גורמי מקצוע טוענים מצד אחד שהמהלך ייצור תחרות בריאה בענף, ומצד שני חוששים: "מדובר בסיכון לחברות בנייה קטנות, ולמי יפנה רוכש דירה שיגלה ליקויים, כשיסתיים החוזה מול החברה הזרה?" צפו באולפן ynet

המדינה הכריזה על שש חברות ביצוע זרות שיקבלו אישור לעבודות בנייה למגורים בישראל , זאת במטרה להגדיל את היצע הדיור. האם היוזמה תזרז את הליכי הבנייה, תגדיל את היצע הדיור ותוריד את מחירי הדירות? הדעות חלוקות. שוחחנו באולפן ynet עם עו"ד אמיר הלר, המשנה למנכ"ל התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), ועם עו"ד אריאל נדלר, ראש מחלקת נדל"ן במשרד עוה"ד ברנע ושות'. צפו בדיון:

 

צפו בדיון על חברות בנייה זרות בישראל    (צלם: יוגב אטיאס)

צפו בדיון על חברות בנייה זרות בישראל    (צלם: יוגב אטיאס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שש חברות הבנייה הזרות נבחרו מתוך 50 חברות שהגישו מועמדותן בעקבות קול קורא שפרסמו משרדי האוצר והבינוי, ועתידות להתחיל לפעול בישראל כבר במהלך השנה הקרובה. החברות יהיו רשאיות לבנות בישראל בנייני מגורים ולנהל פרויקטים של בנייה למגורים, וכן יהיו מחויבות בביצוע היקפי בנייה למגורים של מאות אלפי מ"ר במהלך שהותן בישראל.

 

5 חברות מסין וחברה מפורטוגל יבנו בישראל

50 חברות בנייה זרות מתעניינות בישראל

 

"הבאת שש חברות בנייה זרות מחו"ל, שיגדילו את התחרות ואת האפשרות לבחור ולבנות פרויקטים עם חברות איתנות בעלות ניסיון מוכח, זה דבר טוב למשק בכלל ולענף הבנייה בפרט", הבהיר עו"ד נדלר באולפן. "תחרות זה דבר טוב, ואני משוכנע שההיצע הקטן שקיים היום בשוק מבחינת חברות הבנייה יגדל בעקבות זאת".

לדבריו, "כיום יש מספר מועט של חברות בנייה שיכולות לבנות פרויקטים בסדר גודל משמעותי, יש בעיות של מוניטין לחלק מהחברות, בעיות של לוחות זמנים, של ליקויים. אני בהחלט בעד היוזמה". ואולם, עו"ד הלר, המייצג את הקבלנים בישראל, טען כי מדובר בטיפה בים. "בישראל יש אלפי קבלנים, והמחסור הוא לא בקבלנים ולא בחברות בנייה, המחסור הוא בעובדים ואת זה המדינה יודעת היטב".

 

לדברי הלר, "מכיוון שהמדינה החליטה לפני מספר שנים שהיא מביאה עובדים רק ממדינות שיש עמן הסכמים בילטרליים, עם סין לא הצליחו לסגור הסכם - אז אמרו: 'בואו ננסה לעקוף את הבעיה המשפטית הזאת ונביא חברות עם העובדים שלהן כבר - ואז יהיה פתרון קסם לכולם'". בשורה התחתונה, הבהיר הלר, חסרות עשרות אלפי ידיים זרות עובדות בעבודות רטובות בענף הבנייה (שלד ובנאות).

 

על הטענה של נדלר לפיה כניסת חברות זרות לענף הבנייה הישראלי תיצור תחרות שיכולה להוביל לירידת מחירים, אמר הלר כי "כיום מדברים על מרווחים של 2%-3% של חברות הבנייה, בחלק מהדו"חות הציבוריים רואים גם אפס רווחים בבנייה למגורים - אז על איזו תחרות אנחנו מדברים? כבר היום יש תחרות מאוד קשה בתחום הביצוע, יתרה מכך הבירוקרטיה והרגולציה רק מקשות על הענף".

אתר בנייה בפתח תקווה. הקבלנים טוענים: צריך להביא יותר עובדים זרים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
אתר בנייה בפתח תקווה. הקבלנים טוענים: צריך להביא יותר עובדים זרים(צילום: עידו ארז)

 

לרוכשי הדירות מחברות זרות יהיה למי לפנות?

הלר העלה את הבעיה שעלולה להיווצר לרוכש דירה מול חברה זרה. "מה קורה עם הדייר שחברה מסין בנתה לו דירה, וההסכם בארץ הוא לחמש שנים פלוס הארכה לשלוש שנים נוספות, ואחרי חמש שנים החברה כבר לא בישראל ויש לו ליקויים?", שאל באולפן, "למי תפנה? איך תשיג אותם? תתחיל להביא חברות מחו"ל שיתקנו?".

 

על כך השיב עו"ד נדלר: "מצד אחד, הקבלנים הישראלים נמצאים כאן, אבל במקרים רבים אני נתקל, לצערי, בקבלנים שלא מתקנים ליקויים או פושטים רגל - ואין עם מי לדבר. יש בתי משפט, אבל זה לא עוזר. אני משוכנע שמשרדי האוצר והבינוי, במסגרת התנאים שהציבו לאותן חברות מחו"ל, ידאגו לביטחונות נאותים כדי להבטיח את נושא הליקויים ואיכות הבנייה".

 

נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק, חיזק את דבריו של עו"ד הלר ובשיחה עם ynet אף הזהיר כי כניסת חברות זרות לישראל תסכן חברות בנייה קטנות ובינוניות הבונות כיום דירות. "ההחלטה הזו איננה פתרון למחסור הקשה בעובדים מקצועיים בענף הבנייה. הדרך היחידה והנכונה לטפל בבעיית המחסור בכוח אדם בענף, שמהווה את החסם המרכזי המונע את האצת הבנייה למגורים שצריכה להוות פתרון למשבר הדיור, היא הבת עשרות אלפי עובדים זרים לישראל".

 

דורון ערוסי, מנכ"ל חברת Eco Build המייבאת את מוצרי הבנייה NUDURA מקנדה לישראל, הוסיף ואמר כי "ברגע שחברות ביצוע גדולות יגיעו לישראל ויקבלו פרויקטים גדולים ומשמעותיים, ייפגע הרווח של הקבלן הישראלי ונפח העבודה שלו יירד בצורה דרסטית. מן הסתם חברות זרות אלו יקבלו הטבות שהקבלנים הישראלים לא קיבלו". לפיכך, הסביר כי בנוסף להבאת עובדים זרים, פעולות כגון יבוא טכנולוגיות בנייה מתקדמות מחו"ל לארץ והכשרת קבלנים בתחום יכולות לסייע אף הן לפתור את מצוקת הדיור.

 

גם יגאל צ'ודנר, מייסד ומנכ"ל חברת נתיבי הקמה לניהול הליכי סטטוטוריקה ורישוי לבנייה, ציין כי מדובר בעוד פלסטר שלא יכסה את הפצע: "מחירי הדיור הגבוהים בארץ מורכבים בראש ובראשונה מחוסר זמינותן של קרקעות לבנייה ומהליכי רישוי ממושכים, והיוזמה להבאתן של חברות בנייה זרות אינה יכולה לפתור את החסמים האמיתיים הללו. גרוע מכך, היא עלולה להזיק, משום שמרגע ההחלטה ועד להיערכות השוק לקליטתן של החברות בפועל, השוק נכנס לקיפאון, כאשר במקביל עלולה להיווצר פגיעה בחברות בנייה ובשל כך בכוח העבודה המקומי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים