האוצר: מס על דירה שלישית הבריח משקיעים
בחודש אוגוסט השנה נרכשו 9,500 דירות - ירידה של 2% בהשוואה לחודש יולי האחרון, בהמשך לירידה נוספת של 6%. את הירידה ברכישות הובילו המשקיעים, עם צניחה של 14%. האוצר: "ייתכן שאחד הגורמים שתרמו לירידה החדה היה פרסום הצעת חוק מיסוי על מחזיקי דירה שלישית ומעלה"
בחודש אוגוסט השנה נרכשו 9,500 דירות - ירידה של 2% בהשוואה לחודש יולי בהמשך לירידה של 6% בחודש הקודם. כך עולה מסקירת ענף הנדל"ן למגורים לחודש אוגוסט שמפרסם היום (א') אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר. על פי הנתונים, את הירידה ברכישות הובילו המשקיעים, עם צניחה של 14%. משקלם בסך העסקאות ירד ל-17% - השיעור הנמוך ביותר מאז הוכבד המיסוי עליהם ביולי אשתקד.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
"חברות בנייה מחו"ל יסכנו את הקטנים בענף"
כמה עולה לגור בשכירות ליד האוניברסיטה
תושבי כיכר דיזנגוף מוחים: לא סופרים אותנו
הירידה ברכישות המשקיעים הקיפה את כל האזורים, למעט נצרת. בולטת במיוחד ירידה חדה של 31% ברכישות המשקיעים באזור המרכז, בפרט בפלח השוק של הדירות החדשות. ירידות חדות ברכישות המשקיעים נרשמו גם באזור באר שבע ובאזור חיפה (18% ו-16% בהתאמה), שניים מהאזורים הבולטים ביותר ברכישות המשקיעים בשנים האחרונות.
באוצר מציינים כי ייתכן שאחד הגורמים שתרמו לירידה החדה ברכישות המשקיעים בחודש אוגוסט היה פרסום הצעת החוק, לפיה יוכבד המיסוי על משקיעים המחזיקים בבעלותם לפחות שלוש דירות. ניתוח מאפייני המשקיעים בחודש אוגוסט מצביע על ירידה בחלקם היחסי של משקיעים אלו. אף כי ברמה הארצית ירידה זו מתונה יחסית, במספר אזורים היא משמעותית.
כך למשל, באזור השרון נרשמה ירידה של 10 נקודות אחוז במשקלם היחסי של המשקיעים "הכבדים" (מ-28% ל-18%), וירידה של 6 נקודות אחוז באזור המרכז. נתונים חלקיים לחודש ספטמבר מצביעים על ירידות משמעותיות בפרמטר זה גם ברמה הארצית.
עם זאת, מדגישים באוצר כי מכירת דירות במסגרת פרויקטים של "מחיר למשתכן" בקריית מוצקין ו"מחיר מטרה" בראש העין בחודש אוגוסט מיתנו את הירידה הכללית במכירת דירות (שעמדה כאמור על שיעור של 6% בחודש יולי לעומת חודש יוני, למשל). בנוסף, בהשוואה לרמה הנמוכה יחסית שנרשמה באוגוסט אשתקד (לאחר הכבדת המיסוי על המשקיעים) בכל זאת נרשמה עלייה של 10%.
צפו: דיון לגבי מס על דירה שלישית באולפן ynet
המשקיעים גם ממשיכים "להיפטר" מהדירות
ובעוד המשקיעים מובילים את הירידה ברכישות, מהנתונים עולה כי הם מנסים גם להיפטר מהדירות שברשותם. סך הדירות שמכרו המשקיעים בחודש אוגוסט נותר על רמה גבוהה של 2,000 דירות, בדומה לחודש הקודם. בהשוואה לחודש המקביל אשתקד זהו גידול חד של 25%.
באוצר מציינים כי רמת מכירות זו גם גבוהה מסך רכישות המשקיעים באוגוסט ובכך ממשיכה, ואף מעצימה, את המגמה המסתמנת מאז תחילת השנה של ירידה במלאי הדירות המוחזקות בידי משקיעים. כך, בחודש אוגוסט נגרעו כ-400 דירות מ"מלאי" זה, זאת לעומת תוספת חודשית ממוצעת של 600 דירות למלאי זה בחמש השנים האחרונות.
ניתוח מאפייני המשקיעים שמכרו דירות בחודש אוגוסט מצביע על גידול במשקל המשקיעים "הכבדים" (בעלי שלוש דירות לפחות) במכירות אלו. כך, משיעור של כחמישית מהמוכרים בחודש יולי טיפס שיעור זה לרבע בחודש אוגוסט. עליות חדות יותר במשקלם נרשמו באזורי השרון, המרכז וחיפה. מנגד, באזור תל-אביב נרשמה עלייה מתונה. נתונים חלקיים לחודש ספטמבר מצביעים על עלייה נוספת בפרמטר זה, במספר אזורים אף בשיעורים חריגים.
ממצא בולט נוסף ביחס למכירות המשקיעים מרובי הנכסים, כך מציינים באוצר, הוא רמות המחירים של הדירות שמכרו משקיעים אלו. על פי הנתונים, מדובר ברמות מחירים גבוהות בהשוואה לחודשים הקודמים. "ייתכן שאחד ההסברים לכך הוא שיקולי המיסוי", כותבים באוצר.
בולט במיוחד אזור המרכז, בו מחירה הממוצע של דירה שמכר משקיע "כבד" בחודש אוגוסט עמד על 1.76 מיליון שקל - נתון גבוה ב-23% מהמחיר הממוצע שמכר משקיע דומה בחודש הקודם באזור זה. לשם השוואה, בקרב המשקיעים בעלי דירה אחת בלבד להשקעה, שמכרו דירה באזור זה בחודש אוגוסט, היה מחירה הממוצע של הדירות שמכרו נמוך ב-3% בהשוואה לחודש הקודם.
בינתיים: גידול ברכישות על ידי רוכשי דירה ראשונה
זאת ועוד, כ-41% ממכירות המשקיעים בחודש אוגוסט היו לרוכשי דירה ראשונה - גידול של 3 נקודות אחוז בהשוואה לחודש הקודם והשיעור הגבוה ביותר מתחילת השנה. בולט במיוחד אזור באר שבע, בו קרוב למחצית מהדירות שמכרו המשקיעים בחודש זה היו לזוגות צעירים, לעומת שיעור של 36% בלבד בחודש הקודם.
מנגד, באזור תל-אביב רק כרבע מהדירות שמכרו המשקיעים היו לזוגות צעירים, שכן דירות אלו מתאפיינות במחירים גבוהים (מחיר ממוצע של 2.1 מיליון שקל לדירה שמכר משקיע באזור זה).
אגב בנושא זה, רכישות "דירה ראשונה" רשמו גידול של 8% בחודש אוגוסט, בהשוואה לחודש הקודם. זאת, כאמור, על רקע מכירות במסגרת "מחיר מטרה" בראש העין ומכירות ראשונות במסגרת "מחיר למשתכן" בקריית מוצקין. מכירות אלו הביאו לגידול של 12% ברכישות של זוגות צעירים באזור המרכז, ולגידול חד של 17% ברכישות הזוגות הצעירים באזור חיפה.
מבדיקת האוצר עולה כי השכר הממוצע למשק בית של הרוכשים במסגרת "מחיר למשתכן" בקריית מוצקין עמד על 16 אלף שקל, והשכר החציוני על 13.8 אלף שקל. באוצר מסבירים כי ההסבר המרכזי לרמות השכר הגבוהות יחסית של משקי הבית בפרויקט זה (בהשוואה, למשל, לשכר הממוצע למשק בית בכלל האוכלוסייה) הוא השיעור הגבוה של תעסוקה בקרב שני בני הזוג. המחיר הממוצע לדירה שנרכשה בפרויקט זה עמד על 1.08 מיליון שקל - נתון הנמוך ב-20% מהמחיר הממוצע לדירה חדשה שנרכשה אשתקד בקריית מוצקין על ידי זוגות צעירים.