אושר בוועדת השרים: פיצול בתים צמודי קרקע
על פי הצעת החוק, ניתן יהיה לפצל בתים ששטחם יותר מ-120 מ"ר ל2-3 דירות קטנות למגורים. יוזם ההצעה, ח"כ אלי כהן, מעריך כי אישורה יוסיף לשוק הנדל"ן לשכירות כרבע מיליון דירות מגורים קטנות
ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') הצעת חוק פרטית לעידוד בעלי בתים עירוניים צמודי קרקע או בתים בגובה של עד 3-4 קומות לפצל את דירותיהן. הצעת החוק, יוזמתו של ח"כ אלי כהן (כולנו), באה במטרה להגדיל את מלאי הדירות להשכרה, מה שעשוי להוסיף לשוק הנדל"ן לשכירות כרבע מיליון דירות מגורים קטנות, אשר יספקו את הצרכים ובעיקר את היכולת הכספית של זוגות צעירים מחוסרי דיור.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
האוצר: מס על דירה שלישית הבריח משקיעים
"חברות בנייה מחו"ל יסכנו את הקטנים בענף"
גרים בחולון, זכו במחיר למשתכן בק' מוצקין
הצעתו של יו"ר ועדת הרפורמות לתיקון חוק התכנון והבנייה נועדה לאפשר לבעלי הבתים לפצל את דירות המגורים שברשותם על שטח שמעל 120 מ"ר, ל-2-3 דירות אשר שטח כל אחת לא יפחת מ-60 מ"ר, כולל מטבח, נוחיות וכניסה נפרדת. החוק המוצע נועד לאפשר את פיצול הדירות בהליך מקוצר של רשויות התכנון העירוניות.
עד כה נוטות ועדות התכנון המקומיות שלא לאשר את פיצול הדירות בטענה שמדובר בדירות קטנות באיכות ירודה שאולי טובות למגורי זוגות צעירים בראשית דרכם, אך צפופות למשפחות עם ילדים. כמו כן, עצם פיצול הדירות עלול ליצור בעיות חניה בסביבת המגורים כתוצאה מהכפלת מספר הדירות למגורים.
לפי הצעת החוק פיצול דירה רחבה למספר יחידות מגורים קטנות לא יחייב את בעלי הדירות לקבל היתר בניה של הרשות המקומית, רק אם שטח גודל דירת האם יעלה על 120 מ"ר, וכל יחידה, לאחר הפיצול, תהיה לפחות 60 מ"ר. החוק יאושר זמנית לתקופה מוגבלת כהוראת שעה למשך 5 שנים, בהנחה שמצוקת הדיור תיפתר עד תום התקופה הזאת.
בנוסף, הנחה זו נובעת מתקוותו של שר האוצר, משה כחלון, להעביר בכנסת במסגרת חוק ההסדרים את הצעתו למיסוי דירה שלישית כחלק מהתמודדות שלו עם מצוקת הדיור. עם זאת, להצעת חוק הפיצול של חבר סיעתו ח"כ כהן, יש סיכויים גבוהים לקידום בכנסת מאשר מיסוי הדירה השלישית, שנתקלת לבינתיים בהתנגדות סיעות הקואליציה.
ח"כ כהן חזר וטען היום כי "הגידול במספר הזוגות הצעירים המתחתנים מדי שנה, עליית תוחלת החיים והמחסור החמור בהיצע דירות קטנות לשוכרים, מחייבים להגדיל את מלאי הדירות להשכרה, ובמיוחד דירות בנות השגה של 3-2 חדרים". לפי הנתונים שהוצגו בוועדת השרים, המדד הארצי של מחירי השכירות זינק בשמונה השנים האחרונות ב-60%.