מחקר מצא: לב של אישה גורם לגבר למות
לתשומת לבכם: מחקר חדש שנערך בשיבא מצא כי השתלת לב של אישה בגוף של גבר מועדת לכישלון פי שלושה מהשתלת לב של גבר. הסיבה לכך לא ברורה, ובשל מיעוט נתונים לא ברור אם גם נשים נוטות לדחות יותר לבבות של גברים
כשאייל גולן שר "לא לשחק עם לב של גבר" הוא ככל הנראה לא התכוון לתת התוויה רפואית מעשית, אבל כעת מתברר שהוא לגמרי צדק: מחקר חדש מצא שהליך השתלה שבמסגרתו מוחלף לב של גבר בלב של אישה מועד לכישלון.
המחקר שנערך בבית־החולים שיבא ופורסם בכתב עת יוקרתי באירופה מצא שהשתלות לב של נשים בגופם של גברים הביא לשיעור דחיות גבוה פי שלושה מהשתלות לב של גברים בגופם של גברים. לאור ממצאי המחקר הוחלט באחרונה להפסיק לבצע בבית־החולים השתלות של לב נשים בגברים, למעט במקרי חירום.
את המחקר ערכה ד"ר יעל פלד, מנהלת שירות מושתלי הלב בבית־החולים שיבא בסיוע פרופ' יעקב (ג'יי) לביא, מנהל יחידת השתלות הלב וסגן מנהל המחלקה לניתוחי לב בשיבא, יפרופ' דב פריימרק ופרופ' אילן גולדנברג . "עד היום היו נתונים סותרים ולא חד־משמעיים לגבי הצלחות של השתלת לב מאישה לגבר ומגבר לאישה", מסבירה ד"ר פלד, "ולכן עניין אותנו לחקור את הנושא".
החוקרים בחנו את כל 166 השתלות הלב שבוצעו במבוגרים בבית־החולים ב־25 השנים האחרונות. מהנתונים עולה כי גברים שבגופם הושתל לב של אישה אושפזו לתקופה ממושכת יותר בהשוואה לגברים שזכו בלב של גבר וסבלו יותר מבעיות רפואיות שונות כמו אי־ספיקת לב, אי־ספיקת כליות ומחלת לב כלילית.
מהמחקר עלה עוד כי גופם של הגברים נוטה יותר לדחות לב של אישה מאשר לב של גבר: בשלושת החודשים הראשונים לאחר ההשתלה נרשמה 0.7 דחיות בממוצע לחולה מהמושתלים הגברים שקיבלו לב של אישה, לעומת 0.3 דחיות בממוצע לחולה של גברים שקיבלו לב של גבר. כעבור שנה מההשתלה הפערים היו גדולים אף יותר: נרשמו 0.52 דחיות בממוצע לחולה מהלבבות הנשיים לעומת 0.09 דחיות בממוצע לחולה שקיבל השתלה מהלבבות הגבריים.
בשל מיעוט השתלות הלב שעברו נשים בבית־החולים באותה תקופה (21 נשים לעומת 145 גברים) לא יכלו החוקרים לערוך מחקר דומה בנשים ולבדוק את ההשפעה שיש להשתלה של לב גבר בגוף של אישה.
עם זאת, מנתוני האיגוד הבינלאומי של השתלות לב וריאה (ISHLT), שאוסף נתונים מכל העולם, עולה כי ההישרדות של נשים שקיבלו תרומת לב מגברים הייתה טובה יותר לאורך זמן מהישרדות של גברים שקיבלו תרומת לב של נשים. "ייתכן שגם אנחנו יכולנו להגיע לממצאים דומים אילו היו לנו הרבה יותר מושתלות לב שקיבלו לבבות מגברים", אומרים החוקרים.
מדוע הגוף הגברי דוחה את הלב הנשי?
החוקרים עדיין לא יודעים. לדבריהם "אחת ההערכות מדברת על כך שיש הבדלים בנוגדנים בין גברים לנשים, אבל זו רק תיאוריה שלא הוכחה". תהא הסיבה אשר תהא, בינתיים כאמור משתדלים בבית־החולים שלא לבצע השתלות של לב אישה בגברים.
"כיום, כשיש לנו לבבות מלאכותיים, אנחנו מעדיפים לא לבצע השתלה של לב מאישה בגופו של גבר, ולהמשיך לתת למועמד להשתלה תמיכה באמצעות לב מלאכותי", אומר פרופ' לביא, "למעט מקרים חריגים שבהם אדם לא יכול להיעזר בלב מלאכותי ויש סכנת חיים ממשית, אז אנחנו מבצעים את ההשתלה ומצילים את חייו ולא חשוב בכלל מין התורם".
וכך תדעו מה קורה בלב לפי תרשים האק"ג:
הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות"