הילדים לא רוצים לאכול: מה צריך לומר להם
כבר מזמן חלפו הימים בהם איימנו על הילדים שאם לא יאכלו, "יבוא שוטר", אבל מה עושים עם ילדים שמסרבים לאכול? הדיאטנית רותי אבירי מסבירה
בשיתוף תנובה
"אם לא תאכל יבוא שוטר", נהגו לומר לילדים שלא רצו לאכול, אבל הימים האלה כבר אינם. מה חשוב לומר לילדים שלא רוצים לאכול - ובעיקר מה חשוב שלא לומר?
רותי אבירי, דיאטנית תנובה אומרת כי הדבר הכי חשוב כשילד מסרב לאכול זה לברר מה הסיבה.
קראו עוד
בדקו את עצמכם: האם הבית שלכם הוא בריא?
"כשהילד גדול מספיק וכבר מדבר, זה הרבה יותר פשוט כי אפשר פשוט לשאול, אולם אצל תינוקות, פעמים רבות אנחנו מנחשים לפי פרשנויות שונות שלנו את הילדים וצריך לזכור שהן לא בהכרח יהיו תמיד נכונות ולפעמים מומלץ להיעזר באיש מקצוע כדי להגיע לשורש הבעיה ובעקבות כך לטיפול המתאים והנכון.
כששואלים את הגדולים יותר, לא שואלים שאלה כגון: "למה אתה לא אוכל?", ויש לשאול שאלות ספציפיות יותר שהתשובה עליהן תקדם ותלמד אותנו משהו על הסיבות לכך. שאלות כאלה יכולות להיות למשל: אתה יכול להגיד לי מה אתה לא אוהב בחביתה? או אם היית אתה מכין את החביתה איך היית עושה אותה טעימה? מה היית משנה? מה היית מוסיף? מה היית מוריד?
כשהילד מסרב לאכול יכולות להיות לכך מס' סיבות:
1. זה לא טעים לו?
2. לחצנו עליו ובא לו לעשות לנו "דווקא"?
3. או שאולי יש לו בעיה פיזיולוגית או הפרעה חושית שבעטיה הוא באמת לא יכול לגעת במזונות מסוימים?
אחרי שנאתר את הבעיה, נשאר להתאים לה פיתרון כשהוא שונה כמובן בכל אחת מהסיבות.
אם לא טעים לו - עלינו לכבד את העדפותיו ואהבותיו. גם לנו לא טעים הכל והיינו מרגישים איום ונורא אם היינו חייבים לאכול משהו שאנחנו לא אוהבים. כך בדיוק גם הילד.
במידה והילד עושה לנו "דווקא" כי לחצנו - ברור לגמרי שסיפקנו לו במו ידינו כלי לשחק בו נגדנו במערכת היחסים איתנו, והפיתרון לגמרי בידינו ונמצא בשינויי התנהגות שלנו שכדאי שיעשה גם כאן עם הדרכה מדויקת ע"י איש מקצוע.
אם קיימת בעיה בפיזיולוגית שקשורה להבשלת אחד השלבים שיש לעבור כשלומדים לאכול, החל מלעיסה וכלה בבליעה, או בעיה בויסות החושי, יש לקחת את הילד לרופא מתאים או לקלינאי תקשורת שמתמחה בבעיות באכילה ולטפל בבעיה מן השורש.
כמובן שיש לשקול כל טיפול לפי חומרת אי האכילה.