תסמונת "הפה השורף" - הסיבות והטיפול
גם אם אין לכם כלום על הלשון, אבל אתם מרגישים תחושת צריבה בפה, יכול להיות שיש בעיה. איך מאבחנים - ומה הטיפול?
בשיתוף סופר-פארם
רבים מכירים את התופעה שבה מרגישים צריבה כואבת במיוחד על הלשון. למה זה קורה לנו, איזו בדיקה תקבע ממה אנחנו באמת סובלים ואיזה טיפולים יעזרו?
לכאב ובעיקר לתחושת צריבה באזור בלשון סיבות שונות: טראומה, פטרת, יובש פה, לשון גיאוגרפית או מחורצת, מחלות ריריות אוטואימוניות שונות ואף גידולים.
פעמים מגיע מטופל בתלונה על כאב שורף מאוד בחלל הפה, ובבדיקה לא נמצא דבר. למצב זה קוראים "תסמונת הפה השורף" אוBurning Mouth Syndrome - BMS.
קראו עוד כתבות במדור פארם נט
מאפייני הכאב
הכאב הוא בעל אופי שורף בדרך כלל, בעוצמה בינונית-קשה, משפיע בעיקר על אזור הלשון משני צדדיה, לעיתים רחוקות מעיר משינה, שינויי טעם הם תלונה תדירה ולמרות הפרשת רוק נורמלית, מרבית המטופלים מתלוננים על הרגשה של יובש.
נשים לאחר הפסקת המחזור החודשי נמצאות בסיכון הגבוה ביותר. נמצא כי חלק גדול מהחולים סובלים גם מהפרעות אחרות בעיקר דיכאון, חרדה, הפרעות שינה, הפרעה טורדנית כפייתית ופחד מלחלות בסרטן.
איזו בדיקה חשב לעשות?
ראשית יש לחפש מקור ראשוני לתחושת הכאב. הדבר דורש בדיקה קפדנית של חלל הפה על ידי מומחה לרפואת הפה לשם איתור גורם מקומי כמו טראומה, תותבות שאינן מותאמות, מחלות ריריות הפה, גידולים, פטרת, יובש אובייקטיבי (יכול לנבוע מסיבות שונות), צרבת ורגישות למזון, חומרים דנטליים או תרופות.
בשלב השני יש לבדוק הימצאות מחלות כלליות בעיקר חוסר ויטמינים ממשפחת B, חוסר מינרלים בעיקר ברזל, אבץ וחומצה פולית, חוסר איזון הורמונלי ומחלות כלליות כמו סוכרת ותת פעילות של בלוטת התריס.
מהו הטיפול היעיל?
אם יש מקור ראשוני, כמובן שמטפלים בו, במידה שאין מקור כזה אנו מתייחסים לתסמונת כאל כאב ממקור עצבי (נוירופטי).
ישנם מספר טיפולים החל משימוש במסטיקים וסוכריות ללא סוכר לעידוד הפרשת רוק ושימוש בתמצית הפלפל באופן מקומי, המשך בהרגעת המטופל כי אין מדובר בסרטן והמשך בתרופות ובתוספות מזון ממשפחות שונות. ביניהן תרופות הרגעה בטיפול מקומי ותרופות כנגד כאבים כרוניים בטיפול סיסטמי, תוספות מזון כדוגמת חומצה ליפואית או תוספות מינרלים כדוגמת אבץ.
יש לתת דגש מיוחד בנושא החרדה של המטופל מפני הכאב הכרוני שאליו נקלע והחשש שמא מדובר במחלה קשה יותר.
תסמונת הפה השורף אינה מחלה מסוכנת, אך אין ספק בהשפעה הקשה שלה על חיי היום היום. לעתים התחושה חולפת מאליה או שישנה הקלה ספונטנית.
הכותב הוא ד"ר ירון חביב DMD PhD, מומחה לרפואת הפה, חבר המחלקה לרפואת הפה ומנהל מרפאת כאב ראש פנים ולסתות במחלקה, ביה"ס לרפואת שיניים, הדסה עין כרם.