חסיד אומות עולם ראול ולנברג הוכרז כמת
71 שנים אחרי שנעלם בהונגריה הודיעה שבדיה רשמית על מותו של ראול ולנברג, חסיד אומות עולם. ולנברג, דיפלומט שבדי, סייע לכ-20 אלף יהודים להימלט מהונגריה בתקופת השואה. בעבר טענה שבדיה כי היא לא מקבלת את הטענה שמת בשבי הסובייטי
71 שנים אחרי שנעלם בהונגריה הודיעה היום (ב') שבדיה רשמית על מותו של ראול ולנברג, חסיד אומות עולם. ולנברג, דיפלומט שבדי, סייע לכ-20 אלף יהודים להימלט מהונגריה בתקופת השואה, ולפי ההערכות מת בשבי הכוחות הסובייטים בבודפשט. בעבר הודיעה שבדיה שהיא לא מקבלת את הטענה שהוא מת בשל היעדר הוכחות מספיקות. דו"ח רוסי קבע בעבר כי הוא מת בכלא לוביאנקה ב-1947, אבל מעולם לא ניתנה הוכחה חותכת לכך.
בנק SEB, שאמון על ניהול נכסיו של ולנברג, ביקש בתחילת 2016 מרשות המסים השבדית להכריז עליו כמת. בחודש מרס הודיעה הרשות, שאחראית על רישום לידה ומוות, כי היא מוכנה להכריז על ולנברג כאדם מת. פיה גוסטפסון, שעומדת בראש המחלקה המשפטית של הרשות, אמרה היום ל-AP שההחלטה הסופית התקבלה ב-26 באוקטובר וכי תאריך מותו שנרשם הוא 31 ביולי 1952 – תאריך שנקבע תחת חוק לפיו תאריך המוות של נעדר יוכרז חמש שנים אחרי היעלמותו.
ולנברג, בן לאחת ממשפחות העסקים החזקות ביותר בשבדיה, הוכרז במרוצת השנים כאזרח כבוד בארה"ב, בקנדה, בהונגריה, באוסטריה ובישראל, ובשנת 2012 הוא הוכרז כחתן מדליית הזהב של הקונגרס האמריקני. ב-1944, כאשר הגיע מסע ההשמדה הנאצי להונגריה, התנדב ולנברג לצאת לשם ולפעול להצלת יהודים, בחסותו של דרכון דיפלומטי שהעניק לו מעמד של מזכיר ראשון בשגרירות שבדיה בבודפשט, ובמימון ארגון הסעד היהודי "ג'וינט". להונגריה הגיע לאחר שמרבית יהודי המדינה כבר נשלחו למחנות ההשמדה, אך עלה בידו להציל רבים.
ולנברג הקים רשת של "בתים מוגנים" שהניפו את דגל שבדיה, וחילק תעודות מסע לרבים, אפילו ליהודים שכבר החלו לעלות על רכבות המוות. תוך כדי כך התעמת כמה פעמים עם אדולף אייכמן, שאיים להוציאו להורג. בסך הכול עלה בידו להציל כ-15,000 נפשות בבתים המוגנים שלו, והוא חילק עוד אלפי תעודות מסע שבדיות.
לקראת סוף המלחמה, בינואר 1945, כשהצבא האדום עמד בשערי בודפשט, זמם אייכמן לחסל את הגטו בעיר בהפצצה מהאוויר. ולנברג איים על מפקד הכוחות הגרמניים בהונגריה באותה תקופה, הגנרל אוגוסט שמידטהובר, שאם יבצע את תוכנית אייכמן הוא יישפט כפושע מלחמה. התוכנית לא יצאה בסופו של דבר לפועל, ובכך ניצלו כ-97,000 יהודים מתושבי הגטו מהשמדה.
בפברואר 1945, כששוחררה הונגריה, עצר את ולנברג הצבא הסובייטי בחשד ריגול. הסובייטים טענו שמת בכלא מהתקף לב ב-
1947. אחרי עלייתו לשלטון של גורבצ'וב גברה ההתעניינות בגורלו, שכן במשך כל הזמן שעבר עד אז נפוצו שמועות עקשניות על כך שהוא נראה חי לאחר 1947. גורמים רבים, לרבות משפחת ולנברג עצמה, ניסו במשך השנים לברר מה עלה בגורלו, אך ללא הצלחה. בשנת 2000 הודתה לבסוף רוסיה שהיא נושאת באחריות למותו, והשמועות סיפרו שוולנברג הוצא להורג בזריקת רעל בהיותו בכלא.