שתף קטע נבחר

 

ב"בור" לא יודעים לכבות אש, אין בקרה על טעויות בפרופיל מתגייסים

דו"ח מבקר המדינה על צה"ל: הבקרה על צוותי הרפואה בהליך הגיוס לא מספיקה, ליקויים פיזיים מקשים על מתגייסים במבחנים, תשובות לשאלות - רק למלש"בים "עקשנים". סכנה בשורת בסיסים עקב ליקויי בטיחות באש

 

 

בסיס הקריה בתל אביב. ליקויים בבטיחות אש (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
בסיס הקריה בתל אביב. ליקויים בבטיחות אש(צילום: אלי סגל)

ליקויים במערכת כיבוי האש ב"בור" בקריה, מבנה שמסוכן להיות בו במוצב פיקוד הצפון וגם ליקויים בגיוס לצה"ל, בין היתר בתחום המחשוב. תקלות אלו מתבררות בפרקים העוסקים בצה"ל בדו"ח מבקר המדינה המתפרסם אחר הצהריים (יום ג').

 

לפי הנתונים של צה"ל, משנת 2013 ועד 2015 פרצו בצבא 1,321 שריפות. בשנת 2013 נפגעו משריפות 22 בני אדם באורח קל. שנה לאחר מכן נפגע אדם אחד באופן בינוני ושבעה קל ובשנה שעברה נהרג חייל אחד ושני נפצע קשה בשריפות. חייל נוסף נפגע באורח בינוני ו-16 קל. ההרוג והפצוע קשה נפגעו בבסיס "רמון" של חיל האוויר בשריפה שאירעה ביוני 2015 כשניקו חדר באמצעות חומר ניקוי.

בר אלימלך. נספה בשריפה במחנה רמון ביוני 2015 ()
בר אלימלך. נספה בשריפה במחנה רמון ביוני 2015

פינוי פצועים מהשריפה בבסיס (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
פינוי פצועים מהשריפה בבסיס(צילום: איתי בלומנטל)

מבקר המדינה יוסף שפירא העיר כי שריפות מהוות איום משמעותי על תפקוד צה"ל בעת שגרה. הוא הוסיף כי עקב התגברות איום נשק תלול מסלול, איום השריפות גם הוא יתגבר, דבר שעלול לשבש את פעילות צה"ל בשעת חירום. בדו"ח נכתב כי אין בפני הדרגים הבכירים בצה"ל ובמשרד הביטחון תמונת מצב מלאה בתחום הפערים הקיימים בנושא הבטיחות באש בצה"ל, כדי לצמצם את הסיכונים הנובעים מהם.

 

מבקר המדינה הצביע על פער בין הצרכים בתחום בטיחות אש ובין המענה הניתן להם. בין היתר נמצא כי מפקדת קצין לוגיסטיקה ראשי גיבשה בשנת 2012 תוכנית למתן מענה לצרכים בתחום האש בצה"ל שהסתכמה ב-1.7 מיליארד שקלים במשך 15 שנים. סגן הרמטכ"ל לשעבר יאיר נוה קבע באוגוסט 2012 כי התקציב למניעת אש יעמוד על 200 מיליון שקלים לחמש שנים. לדעתה המקצועית של הרשות לכיבוי אש, הקצאה תקציבית זאת תוביל לטיפול אטי מדי בפערים הניכרים הקיימים בתחום הבטיחות באש בצה"ל. המבקר כתב כי במצב זה בולט הפער בין ההשקעה הנדרשת לבין זו שהוחלט עליה.

המבקר מצא ליקויים בתחום כיבוי האש אפילו ב"בור" שבקריה. בבדיקה נמצא כי במשך שנים רבות לא קיבלו נציגי מוצב הפיקוד העליון ("הבור") כל הדרכה ומענה מקצועיים לגבי הבטיחות באש במוצב, ובכלל זה גם לגבי כיבוי שריפות בו. עוד נמצא כי לא ניתן להפעיל במוצב כיבוי באמצעות ספרינקלרים וקיימת מערכות לכיבוי אש רק בארונות חשמל. לא פחות חמור – ממונה הבטיחות של "הבור", שהוא גם ממונה במשך שנים רבות על תחום הבטיחות באש במבנה זה, קיבל הכשרה מקצועית בנושא הבטיחות באש רק בעקבות הביקורת של משרד מבקר המדינה.


ויש גם מבנה שמסוכן להיות בו בצה"ל. בסיכום ביקורת בתחום הבטיחות באש במוצב הפיקוד של פיקוד צפון, שנערכה בדצמבר 2014, קבעה הרשות הארצית לכבאות והצלה כי המבנה מהווה סכנת חיים מיידית לנמצאים בו ויש לספק פתרון מיידי להצלת חיים בזמן אמת. כמו כן פורטו סידורי הבטיחות באש הנדרשים במוצב. נמצא כי מפקד פיקוד צפון ואגף ההנדסה החלו אמנם לטפל בליקויים שנמצאו, אולם כחלוף שנה מאז הביקורת – טרם נעשו סידורי הבטיחות באש העיקריים הנדרשים.

 

וזה לא הכול: בשני בסיסי מרכז תחמושת שנבדקו בביקורת נמצאו ליקויים המהווים סיכון חמור בתחום הבטיחות באש ועלולים לגרום לשריפות או לעכב את כיבוין. בשני הבסיסים אין ברזי כיבוי אש ליד מחסני תחמושת רבים, וצנרת המים באחד מהבסיסים ישנה מאוד ולכן נרתעים בבסיס מהפעלת לחץ מים חזק מחשש שהדבר יגרום לפיצוץ הצנרת.

 

חידה: מהו "סף גיוס?"

דו"ח נוסף עוסק בגיוס לצה"ל. בין היתר נמצאו ליקויים בתחום המיון הרפואי בלשכות הגיוס: בקרות על הליכי המיון הרפואי לא נערכו במינון הנדרש. בשבע הבקרות שנעשו בשנים 2015-2013  נבדקו 171 תיקים של מלש"בים – מועמדים לשירות ביטחון – שסוכמו בהם הפרופילים הרפואיים. ב-69 מהם (כ-40%) מצא צוות הבקרה טעויות בשיקול הדעת של הרופאים: בכ-26% מהתיקים נמצאו טעויות מהותיות, ובכ-14% מהתיקים – טעויות קלות. מפקדת קצין רפואה ראשי לא דנה בממצאים אלה ולא התייחסה אליהם, וגם לא במיט"ב (הבקו"ם).

 

בתחום הגיוס לצה"ל נמצאו ליקויים רבים הנוגעים לתשתיות הפיזיות המשמשות בתהליכי המיון הראשוני, ובעיקר התשתיות הממוכנות למיניהן. בין הליקויים שנמצאו – היעדר הגדרה רשמית למונח "סף הגיוס", מרכיביו ואופן קביעתו. המבקר העיר כי כתוצאה מכך, מדיניות סף הגיוס ושיעורו נקבעים על-ידי רשות חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם מדי שנה בשנה, והוא זה המאשר אותם ומציג אותם לראש אכ"א. המבקר שפירא כתב כי תחומים חשובים אלו, המשפיעים על עתידו של האזרח המתגייס, ראוי שיאושרו גם ברמות בכירות יותר – על-ידי הרמטכ"ל ואף על-ידי שר הביטחון.

לשכת גיוס תל השומר. שני רופאים בחלל משותף (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
לשכת גיוס תל השומר. שני רופאים בחלל משותף(צילום: יובל חן)
  

כמו כן נמצאו ליקויים בסביבת העבודה הפיזית והממוכנת בוועדות הרפואיות. מהדו"חות של צוות הבקרה חוזר ועולה במשך שנים כי בחלק מלשכות הגיוס התשתית הפיזית במדורים הרפואיים לקויה, וכי קיימת פגיעה בצנעת הפרט של מתגייסים בשל כך. בביקורת של משרד מבקר המדינה נמצא כי לא חל שינוי במצב, וליקויים אלה עדיין קיימים. כך למשל, בלשכת הגיוס תל השומר פועלות בו-בזמן שתי ועדות רפואיות בראשות שני רופאים שונים בחדר אחד, וההפרדה ביניהם נעשית באמצעות "חצי קיר" – קיר בגובה נמוך מאוד, מעין דלפק.

בנוסף נמצאו ליקויים בבקרה המקצועית של יחידת מיט"ב ושל לשכות הגיוס על עבודת המאבחנים. בין היתר נמצא כי קיימת תופעה של מחשבים תקולים בכל החוליות הפסיכוטכניות בלשכות הגיוס. בנוסף לכך, מסכי מחשב רבים מלוכלכים, מקושקשים וחרוטים עד כדי כך שהדבר מקשה על המתגייסים בביצוע המבחנים. כמו כן דווח על צפיפות ומצוקת עמדות ברוב החוליות הפסיכוטכניות בלשכות הגיוס ובמיוחד בלשכת הגיוס בירושלים. מצב זה של שימוש בציוד מוזנח ופגום, כותב המבקר, עלול להביא אף לטעויות שלא ישקפו את יכולותיו של המתגייס ועלולות להשפיע על שיבוצו.

 

עוד נמצאו ליקויים בטיפול בפניות של מועמדים לשירות ביטחון לגבי תהליכי מיון נוספים ולגבי שיבוץ לתפקידם. המבקר כתב כי קיימים מקורות מידע שונים וחוסר בהירות בנוגע לסוגיות שונות בטיפול בפניות של מלש"בים. הדבר נובע הן מריבוי ההוראות וההנחיות – באתר האינטרנט, בקובצי ההוראות השונים ובהנחיות לנציגי השירות – והן מחוסר בהירות בחלק מן ההוראות עצמן. במצב זה, שבו עשויים להיות כמה גורמים מטפלים בו-בזמן, או שקיים חוסר בהירות בהוראות, למלש"בים "עקשניים" יש סיכוי טוב יותר מלאחרים.

 

דובר צה"ל: מתקנים ליקויים

מצה"ל נמסר בעקבות הדו"ח כי לאחרונה נקבע מתווה תקציבי להשקעה בשיפור תשתיות בטיחות אש בבסיסי צה"ל ובמניעת שריפות. בהמשך יחלו בביקורות סדורות של הרשות הארצית לכיבוי והצלה בבסיסי צה"ל.

 

באשר לליקויי הבטיחות באש במפקדת פיקוד הצפון, גובשה תוכנית עבודה. באשר לליקויים בקריה, בשנה הקרובה מתוכנן לעבור מוצב הפיקוד העליון למבנה חדש העומד בכל תקני הבטיחות באש.

 

באשר להמלצה לחקור את השריפות בשטחי האימונים, מפקד זרוע היבשה מינה ועדה בשיתוף רשות הטבע והגנים, ובעקבות מסקנותיה יוקצו משאבים לרכוש אמצעים לכיבוי שריפות בשטחי אש, עודכנו הפקודות הרלוונטיות, הוגדרו שטחי אש "מסוכנים" שבהם ירוכז המאמץ בנושא, נוספו הכשרות לכיבוי מעשי של שריפות בשטח, נאסר על ירי תחמושת מציתה בעונת הקיץ – והכול במטרה להקטין את כמות השריפות והנזקים הנגרמים לשטחי האש שבהם מתאמנות יחידות צה"ל.

 

בנוגע למיון והגיוס נמסר: "בצה"ל משקיעים מאמצים רבים לשיפור תהליכי המיון והשיבוץ של מועמדים לשירות ביטחוני, בהם פרויקט 'מתגייסים ברשת' שבמסגרתו יושקו אתר אינטרנט חדש ואפליקציה. כל אלו יביאו לשיפור איכות השירות כלפי המלש"בים, לשיפור בשקיפות בתהליכי המיון ולמיצוי טוב יותר של המשאב האנושי.

 

"באשר לטענה כי אין הגדרה רשמית למונח "סף גיוס", ביסוס המדיניות בפקודות ייבחן עלידי הגורמים הרלוונטיים.

 

"בנוגע לביקורת על הוועדות הרפואיות: מבוצעות עבודות תשתית אינטנסיביות בכל לשכות הגיוס על מנת לשפר את המענה למלש"בים".


פורסם לראשונה 01/11/2016 15:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
הקריה. הדרכה לקויה בבטיחות אש
צילום: דנה קופל
מומלצים