ויקי קנפו שוב צועדת: "הגשם לא ישבור אותי"
האישה שצעדה 200 ק"מ בקיץ 2003 למען החד-הוריות יצאה לצעדת מחאה נוספת - הפעם למען קיום בכבוד של קשישים, עניים ונכים. "הפעם הצעדה היא לא בשבילי", טוענת קנפו ומזהירה: "אם אנשים לא ייצאו לצעוד, זו תהיה בכייה לדורות"
ויקי קנפו הפכה לאחד הסמלים של המאבק החברתי בישראל לדורותיו. 13 שנה אחרי שהובילה מאבק למען אימהות חד-הוריות וסחפה אחריה המונים בצעדת מחאה מביתה שבמצפה רמון למשרד האוצר בירושלים, קנפו שוב צועדת - למען קיום בכבוד של קשישים, נכים ועניים בישראל. הבוקר (יום ג') יצאה לדרכה הצעדה הנוכחית מביתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בקיסריה, למעונו בעיר הבירה, והיא תעבור בדרך בערים אור עקיבא, נתניה, הרצליה, בת-ים, לוד ועוד.
הצעדה, שצפויה להימשך שמונה ימים, החלה עם תשעה משתתפים שקראו להתגייסות של מפגינים נוספים. הצועדים, שיגיעו מדי יום לעיר אחרת וייפגשו עם תושבים, ביקשו את עזרת הציבור במימון הצעדה. אם מזג האוויר לא יאפשר לינה באוהלים, הם יתארחו אצל תושבים.
"הפעם הצעדה היא לא בשבילי", אמרה קנפו בראיון לאולפן ynet. "אני מייצגת את החברה הבריאה למען החלשים. לא ייתכן שכולם אומרים שהמדינה שלנו בסדר, שהכלכלה צמחה מעל למשוער ו-2.5 מיליון בני אדם נמצאים מתחת לקו העוני, מתוכם מיליון ילדים. לא ייתכן".
ב-2003 צעדה קנפו כ-200 קילומטרים בחום הלוהט של חודש יולי. הפעם קיבל אותה מזג אוויר סגרירי וגשום. "שום דבר לא ישבור אותי", היא מבהירה. "יש קשישים שמתקיימים מ-2,400 שקל בחודש ובחורף יחשבו אם לחמם את הבית, או לקנות תרופות ואוכל. אז הגשם ישבור אותי?"
קנפו, שטוענת כי המאבק הקודם שלה היה הצלחה ("בטח עבור החד-הוריות - נבתנה תוכנית, קיבלנו כל מיני הטבות"), קוראת גם הפעם לעם ישראל לצאת לרחובות: "אני לא מצפה מהעניים שייצאו לצעוד, אבל אני כן מצפה שנהיה חברה ערכית, שנחשוב על האחר, נהיה ערבים זה לזה ושהחזק יחשוב על החלש.
"אם אנשים לא ייצאו, זו תהיה בכייה לדורות, כי ההורים שלהם זקוקים לזה. גם אנחנו נהיה בעתיד קשישים ואולי נכים - לכן העתיד שלהם הוא העתיד של כולנו. זה נוגע לכל בית בישראל", סיכמה.
דבריה של כנפו משתקפים היטב גם בנתוני האמת המטרידים מאוד שמדינת ישראל עצמה מנפיקה. על פי דו"ח המוסד לביטוח הלאומי, שהתפרסם בחודש שעבר, ישראל בתחתית ה-OECD בתשלום קצבאות לאזרחיה המוחלשים.
מהדו"ח עלה שמדינות בודדות בלבד במערב משקיעות פחות ברווחה. קצבאות הזקנה, הילדים והאבטלה בישראל הן מהנמוכות ביותר בעולם המערבי. שיעור העוני בארץ גבוה בהרבה מהממוצע ב-OECD. הסיכוי של ילד ישראלי להיות עני - 1 ל-4
מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, פרופ' שלמה מור יוסף קרא לממשלה להגדיל את הוצאותיה בתחומי הרווחה "הביטוח הלאומי תומך בהגדלת ההוצאה הציבורית בהדרגה בכ-5 נקודות האחוז, שהוא השיעור הממוצע של מדינות ה-OECD.", כתב בפתח הדו"ח מור יוסף. יש לציין כי הממשלה אינה מיישמת את ההמלצות בתחום זה של הביטוח הלאומי למרות שאלו חזרו על עצמן שוב ושוב בעשור האחרון.
הממצאים, המעידים על הוצאות רווחה ותשלום קצבאות נמוכות מאוד יחסית לעולם המערבי, מלמדים כי על אף העובדה שבשנת 2015 מערכת הביטחון הסוציאלי התחזקה במעט: הוחזר הקיצוץ בקצבאות הילדים שבוצע באמצע 2013 - באמצעות הגדלת קצבת הילדים, ובאמצעות חסכון חודשי של 50 שקלים לכל ילד שישולם רטרואקטיבית ממאי 2015, ישראל עדיין ממוקמת נמוך במדרג ההוצאה על רווחה.
על פי דו"ח העוני והפערים החברתיים האחרון של המוסד לביטוח בשנת 2014 שוב נרשמה עלייה בשיעורי העוני: 1.7 מיליון מאזרחי ישראל חיים מתחת לקו העוני. השיעור בקרב ילדים במקום השני במערב.