"שקד מהלכת אימים על העליון לפני הכרעת עמונה"
שרת המשפטים מקדמת חוק שיבטל את יכולת השופטים לסכל מינוי חדש לעליון - וח"כ רויטל סוויד תוקפת: "מסר סמוי - נחליש כוחכם אם לא תתיישרו". לשכת שקד: טענות מופרכות
הצעת החוק שקידמה שרת המשפטים איילת שקד, ונועדה לנטרל את כוחה של נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור בוועדה לבחירת שופטים, מעוררת היום (ג') ביקורת קשה באופוזיציה. "שרת המשפטים מנסה להלך אימים על שופטי העליון לפני החלטת בג"ץ בעניין עמונה", אמרה ח"כ רויטל סוויד (המחנה הציוני).
הטענה היא כי העיתוי שבו מקודמת הצעת החוק אינו מקרי: בדיוק ביום שבו מבקשת המדינה דחייה בפינוי המאחז עמונה, נושא הקרוב ללבם של שקד וחברי הבית היהודי. "השרה שקד, אשר עומדת בראש מערכת המשפט, מעבירה לשופטי העליון מסר סמוי - נחליש את כוחכם אם לא תתיישרו", אומרת סוויד.
אתמול, שעות ספורות לפני פרסום ההצעה שהשרה שקד מקדמת הוגשה לבג״ץ בקשה לדחיית מועד פינוי 30 הבתים בעמונה בשבעה חודשים. בבית היהודי מתקשים לקדם את "חוק ההסדרה" להתנחלויות על קרקע פלסטינית פרטית בשל התנגדות היועץ המשפטי לממשלה, ומעריכים שהסיכויים לדחייה נמוכים מאוד.
"פינוי עמונה מביא את שרת המשפטים לנצל את מעמדה. זה התחיל בניסיון לגמד את היועץ המשפטי לממשלה ולהגדירו יועץ בלבד - "פקיד", וכעת הגיע תורם של שופטי בית המשפט העליון לחוש מאוימים. מדאיג שמטעמים פוליטיים משחקת השרה בכיפופי ידיים עם שלטון החוק ובית המשפט העליון", טוענת סוויד.
הצעת החוק שעוררה את הסערה קובעת שבוועדה לבחירת שופטים יספיק רוב רגיל (5 מתוך 9) לבחירת שופט עליון, ולא כמו כיום (7 מתוך 9, מה שמאפשר לשלושת שופטי העליון בוועדה לסכל כל מינוי). על כוונת שקד להחזיק הצעה כזו של ח"כ נורית קורן כ"שוט" במשחק הכוחות מול נשיאת העליון נאור פורסם לראשונה ב"ידיעות אחרונות" בחודש שעבר. אתמול פורסם בערוץ 2 כי ח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) הגיש הצעה דומה למזכירות הכנסת. לפי ההערכות, הסיכויים להעברת החוקים קלושים גם לנוכח אפשרות הווטו שיש ליו"ר כולנו משה כחלון על חקיקה בנושאים מעין אלו.
הנימוק הרשמי ברקע הגשת ההצעה היה חילוקי הדעות בוועדה לבחירת שופטים בנוגע למינויי השופטים החדשים שעל הפרק. שקד הבהירה כי אם לא יושגו הסכמות, הצעת החוק תקודם והנשיאה תאבד את יכולת ההשפעה שלה.
"בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ דן ומכריע בספקטרום רחב של סוגיות ערכיות", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "אין כל עוררין על חשיבות ההרכב של בית המשפט העליון והרצון שישקף את כל רובדי האוכלוסייה במדינה והמגזרים הציבוריים, ולכן חשוב שיבואו בו לידי ביטוי ערכים ועמדות של כל הציבור.
"השיטה הנהוגה כיום לבחירת שופטי בית המשפט העליון מעוותת את ההליך התקין והדמוקרטי ונותנת לכל קבוצת מיעוט בוועדה לכפות את רצונה על הרוב, וכתוצאה מכך פוגעת קשות בשיטה הדמוקרטית הנהוגה במדינת ישראל", נטען.
עוד נכתב ש"מרבית צורות מינוי השופטים בעולם מערבות באורח פורמלי או בלתי פורמלי התייעצות עם שופטים בכירים או שופטים בעלי התמחות מיוחדת, וכך גם בשיטה הנהוגה כיום במדינת ישראל, ואין כל כוונה לשנות זאת. אך על מנת שבחירת השופטים תותאם לערכי הדמוקרטיה במדינת ישראל מוצע בזאת לשנות את הליך בחירת השופטים ולקבוע כי הרוב הדרוש למינוי שופט בית משפט העליון הוא רוב רגיל של חברי הוועדה".
מלשכת שרת המשפטים נמסר בתגובה לטענות של ח"כ סוויד: "השרה שקד ביחסי עבודה טובים עם הנשיאה והיא לא זקוקה להטפות מוסר מאיש על דרך התנהלותה. לעצם העניין, טענות ח"כ סוויד מופרכות. צר לנו שח"כ סוויד חושדת בכך ששופטים מושפעים מכתבות בתקשורת ולא מהעובדות המונחות בפניהם".