התעשייה בסכנת קריסה: "לא מוצאים עובדים"
בכירים במפעלים וגורמים בהתאחדות התעשיינים מזהירים מפני משבר חמור בענף, בעקבות מחסור הולך ומתמשך בעובדים במקצועות "מסורתיים" דוגמת נגרות ורתכות. "מחזיקים עובדים מעל גיל פנסיה והצעירים מתחלפים". הפתרון לשיטתם הוא בהחזרת הגאווה למקצוע: "לא כל הנוער בנוי להיי-טק, צריך להעלות את קרנה של התעשייה"
משבר בתעשייה בישראל: בכירים בענף מזהירים מפני קריסה בעקבות מחסור מתמשך בעובדים במקצועות הטכניים.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
בגלל תנאים וערכים: האנשים שחוזרים לצה"ל
שיווין בין גברים לנשים? רק עוד 170 שנה
ליהנות מכל העולמות: להיות שכירה - ולנהל עסק
יוסי אלקובי משמש כבר 40 שנה כמנכ"ל והבעלים של חברת "מטבחי דקור", אך בעשר השנים האחרונות הוא חש בשינוי במצב השוק: "קשה מאוד למצוא עובדים מקצועיים, אנשים עם תעודות שלמדו את המקצוע מהיסוד. ככל שעוברות השנים יש הרבה עובדים מעל גיל פנסיה ואנחנו מחזיקים אותם כיוון שאין לנו ברירה".
נוסף להזדקנות העובדים, אלקובי מספר על תחלופה גבוהה של עובדים צעירים: "הפכו אותנו לסוג של פס מעבר, אנחנו צריכים לקלוט בעל כורחנו אנשים שבאים לתקופה מוגבלת, עד שאתה מכשיר אותם הם אומרים לך 'אני הולך'. ההכשרות האלו עולות לנו הרבה כסף והרבה זמן, אנחנו לא יעילים ומשלמים על טעויות שעושים המתלמדים".
"הדור הישן הולך ונגמר"
אלקובי מסביר כי למרות השימוש בטכנולוגיה, יש עדיין צורך בעובדי כפיים. לשיטתו, המחסור החמור נובע מסגירת רבים מבתי הספר המקצועיים, שלימדו בעבר תלמידים בגילאי תיכון מקצועות כגון חשמלאות ונגרות: "ברגע שסגרו את בתי הספר, אין דור ממשיך לתעשייה המסורתית והדור הישן הולך ונגמר, לא כל הנוער בנוי להיי-טק וזה גורם להרס של התעשייה".
אלקובי מדגיש כי קיימת בעיית תדמית בענף: "כל אחד רוצה להגיד שיש לו תואר, והוא מתבייש להגיד לחברים שלו 'אני נגר', למרות שכל התעשיות האלה היום דורשות אנשים עם ראש על הכתפיים, זה לא מה שמכירים מפעם עם העיפרון מאחורי האוזן".
מנהלת חטיבת כוח האדם בחברת "דלתות רשפים", תמר שוחט, מוסיפה: "יש קושי למצוא עובדים עם הכשרות רלוונטיות כמו רתכים או נגרים. פעם היית רוכש מקצוע בבית ספר ו'רץ איתו' לאורך כל החיים, היום זה כמעט נעלם מהעולם.
"צריך לפתוח יותר בתי ספר שמלמדים מקצוע כמו רתכות והפעלת מכונות ייצור. גם היום אין הרבה הכשרות מקצועיות על-תיכוניות, אתה רוצה ללמוד אנגלית, יש לך בתי ספר לאנגלית ובדבר הזה, במיוחד בענף המתכת, זה הולך ופוחת. מפעלים נחשבים לדבר 'לא סקסי', צריך לעלות את קרנה של התעשייה".
להביא עובדים זרים
אלקובי טוען כי יש ליצור מוטביציה מחודשת בקרב הצעירים: "צריך להתחיל מגיל קטן ואז תהיה גאווה, פעם כשתלמיד גמר כיתה ח', והיו רואים שהוא לא מוכשר להיות רופא, היו מכוונים אותו מקצועית ונותנים לו גם בגרות וגם מקצוע. בנוסף, בטווח המידי, צריך להגביר את ההכשרות המקצועיות, בגלל שאין מודעות, התאחדות התעשיינים ניסתה לפתוח קורס להכשרה מקצועית אבל לא הצליחה לגייס אפילו עשרה אנשים".
לצד עובדים בעלי הכשרה, אלקובי מספר על מחסור בעובדים בלתי מקצועיים: "אנחנו צריכים עובדים שלא עברו הכשרה לעבודת שיוף ואנחנו לא מוצאים. לעבודות כאלו צריך להביא עובדים זרים, כמו שאישרו לחקלאות, צריך לתת את הדעת גם על התעשייה המסורתית כדי לתת לה אפשרות להתקיים".
רמי דרזיה, מנכ"ל משותף בחברת "דומוס" לטקסטיל, מבית "אביזר סנטר", מספר גם הוא על מחסור בעובדים מקצועיים, במקרה שלו אלו תופרות: "תופרות זו מילה גסה, להשיג תופרת זה מאוד קשה, אין נשים שיודעות את העבודה". דרזיה מוסיף כי המחסור בעובדים פוגע בתהליך הייצור במפעל: "זה מביא לעיכוב סחורה, אתה לא יכול להתחייב בגלל שיש מחסור בעובדים, רציתי לספק סחורה בשבועיים אבל אני דוחה את זה לשלושה שבועות".
דרזיה מציין כי קיים מחסור גם בקרב עבדות שאינן דורשות הכשרה כגון הפעלת מכונות: "יש מחסור תקופה ארוכה, ואני שומע את זה גם ממפעלים אחרים. יש אנשים שמעדיפים לקבל דמי אבטלה ולא לעבוד בעבודות כאלו". דרזיה טוען כי על המדינה להשקיע בענף: "המדינה צריכה לעודד עובדים שרוצים לעבוד ולהעלות את המשכורות".
80% מהתעשיינים מדווחים על קושי בגיוס עובדים
מנהלת חינוך והכשרה בתעשייה ומי שמייצגת את התאחדות התעשיינים, ד"ר טל לוטן, מספרת: "המחסור בעובדים הוא כרוני. מאז 2011, 80% מהתעשיינים מדווחים על קושי בגיוס עובדים מקצועיים במערך הטכנולוגי, וכ-33% מתוכם מדווחים על קושי גדול. לכך נוספים נתונים של הלשכה המרכזית לססטיסטיקה שמראים שבמקצועות התעשייה היחס בין היצע לביקוש הוא גדול".
לוטן מוסיפה: "עם השנים ישנה עלייה בחינוך טכנולוגי, תלמידים שלומדים מקצועות עתירי מידע כמו מחשבים ורובוטיקה, מגמות טכנולוגיות כמו מערכות יצור, בקרה ואנרגיה, ומגמות תעסוקתיות כמו נגרות. כיום מדובר ב-33% מכלל התלמידים, אנחנו רוצים להגיע ל-48%, בדומה לממוצע במדינות ה-OECD".
אם ישנה עלייה במספר התלמידים, מדוע קיים מחסור בעובדים?
"זה שלומדים בתיכון זה נחמד אבל צריך להמשיך ולהכשיר גם לאחר מכן. להתאחדות התעשיינים אין תקציב, אנחנו רוצים שמשרדי הממשלה יעשו את זה, יהפכו את תוכניות הלימודים במכללות לרלוונטיות ויתקצבו את המכללות המקצועיות. יש שונות של תלמידים ושונות של אפשריות, צריך ללמוד גם וגם".