מערכת הבחירות שמפחידה את האמריקנים
לפחות במישור אחד קמפיין ההפחדה של קלינטון וטראמפ עובד: החרדה מהיום שאחרי. לפי איגוד הפסיכולוגים בארה"ב רוב הציבור סובל מלחץ במערכת הבחירות הסוערת: "המועמדים יוצרים תחושה של חוסר אונים". סקר ABC: טראמפ מוביל באחוז על קלינטון
במשך חודשים תוקף דונלד טראמפ את המדיניות של הנשיא ברק אובמה בשלל נושאים, מביטוח הבריאות ועד המלחמה בסוריה ומרבה להשתמש במילה "אסון" בהקשר של הנשיא. הוא מזהיר שהילרי קלינטון תוביל את המדינה ל"קטסטרופה" ו"מלחמת עולם שלישית". את המהגרים הוא תיאר כ"אנסים" ו"פושעים" והציע לאסור על כניסת מוסלמים כדי למנוע מג'יהאדיסטים סורים להסתנן להיכנס לארה"ב.
גם לקלינטון יש חלק בטון הדרמטי. היא אמרה שטראמפ "לא יציב" ומסוגל לגרום למלחמה גרעינית "רק בגלל שמישהו חדר מתחת לעור הדק שלו". ההשמצות וההפחדות משפיעות על רמת החרדה של האמריקנים.
"חרדה כזו - רק אחרי 11 בספטמבר"
"אלה קמפיינים מאוד שליליים", אמרה בלום, והזכירה שטראמפ אמר שהבחירות מכורות. המועמדים של 2016 לא משתמשים בססמאות כמו "כן אנחנו יכולים" של אובמה, ומנסים לשכנע את האמריקנים להצביע עבורם באמצעות השמצת המועמד היריב. "המועמדים מאשימים זה את זה בשקרים וזה יוצר תחושה של חוסר אונים, תחושה של 'זה הסוף'. הרבה אנשים אומרים לי שיעברו לקנדה".
רוברט ברייט, פסיכיאטר מאריזונה, אמר כי רמת חרדה כזו בקרב האמריקנים זכורה לו רק אחרי מתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001 ואחרי המשבר הכלכלי. "אתמול פגשתי אישה שלא מצליחה לישון בלילה. מטופל אחר, שחולה מאוד, התלוצץ ואמר שהדבר הטוב במוות זה שלא רואים יותר תשדירי בחירות".
"אנשים חוששים למצב הכלכלי שלהם, הביטחון הלאומי, מתקפות הטרור. יש פחד מ'האחר'", אומר ברייט. הוא מוסיף כי הרפובליקנים מודאגים במיוחד מעתיד בית המשפט העליון, שהנשיא שייבחר צפוי למנות שלושה שופטים או יותר שיכהנו בו. בנוסף לזה הרפובליקנים חודששים לאבד את השליטה בשני בתי הקונגרס, וגם מעתיד מפלגתם.
טראמפ אמר כי קלינטון "רמאית" ובעלה, הנשיא לשעבר ביל, "אנס". במהלך אוקטובר, עד הודעת ה-FBI על חידוש חקירת פרשת המיילים, התמקדה מערכת הבחירות ב"קלטת הלוהטת" של טראמפ ובתלונות על תקיפות מיניות. ברייט אומר כי "המילים האלה, התמונות האלה, גרמו לחוסר ביטחון עבור נשים באופן כללי. ועבור מי שעברו תקיפות מיניות זה בוודאי עורר טראומות והוביל לסיוטים".
למרות הטון העגמומי, באיגוד הפסיכולוגים האמריקני מנסים להרגיע ומבהירים שלא משנה מה יקרה בהצבעה ב-8 בנובמבר, "החיים יימשכו". בהודעת האיגוד נמסר: "המערכת הפוליטית שלנו ושלושת ענפי הממשל מראים שאנחנו יכולים לצפות למידה מסוימת של יציבות מיד אחרי העברת השלטון. הימנעו מלעשות מזה טרגדיה ותשמרו על נקודת מבט מאוזנת".
ובינתיים ממשכים להתפרסם סקרים שמראים את השפעת חידוש חקירת פרשת המיילים על הבוחרים. לפי סקר של רשת ABC והעיתון "וושינגטון פוסט", טראמפ מוביל באחוז על קלינטון - 46% מול 45%. זה היתרון הראשון של טראמפ בסקר של ABC והעיתון מאז מאי.