תכנון מול ביצוע: על חשיבות התקציב הביתי
פרשת השבוע עוסקת בשתי פרשיות, תיבת נח ומגדל בבל. הן מלמדות אותנו, כל אחת בתורה, שכדי להגיע למטרת היעד בביצוע הנכון, חשוב להקפיד על תכנון מוקדם והיערכות מתאימה. פרשת נח מבהירה לנו שתכנון הוא עיקרון יסוד בכל תחום בחיים, כמו גם בכינונה של חברה בריאה אשר יודעת לאן היא מכוונת ולאן פניה מועדות
פרשת נח מציבה בפנינו שני סיפורים המתארים חורבן ויצירה מחדש, סיפור המבול ולאחריו מגדל בבל. ישנן הקבלות רבות בין שתי הפרשיות, ובמקביל קיים הבדל תהומי ביניהן.
נראה כי הפתרון שהקב"ה מבקש מנח באשר לסוגיית המבול שעתיד לרדת על הארץ, מתוכנן עד לפרטי הפרטים הקטנים. לבנות תיבה, עם הגדלים המדוייקים, מהחומרים הספציפיים, חיות טהורות וטמאות במספרים מדוייקים, תקופת שהות ועוד: "עֲשֵׂה לְךָ תֵּבַת עֲצֵי גֹפֶר קִנִּים תַּעֲשֶׂה אֶת הַתֵּבָה וְכָפַרְתָּ אֹתָהּ מִבַּיִת וּמִחוּץ בַּכֹּפֶר: וְזֶה אֲשֶׁר תַּעֲשֶׂה אֹתָהּ שְׁלשׁ מֵאוֹת אַמָּה אֹרֶךְ הַתֵּבָה חֲמִשִּׁים אַמָּה רָחְבָּהּ וּשְׁלשִׁים אַמָּה קוֹמָתָהּ: צֹהַר תַּעֲשֶׂה לַתֵּבָה וְאֶל אַמָּה תְּכַלֶּנָּה מִלְמַעְלָה וּפֶתַח הַתֵּבָה בְּצִדָּהּ תָּשִׂים תַּחְתִּיִּם שְׁנִיִּם וּשְׁלִשִׁים תַּעֲשֶׂהָ... וּמִכָּל הָחַי מִכָּל בָּשָׂר שְׁנַיִם מִכֹּל תָּבִיא אֶל הַתֵּבָה לְהַחֲיֹת אִתָּךְ זָכָר וּנְקֵבָה יִהְיוּ: מֵהָעוֹף לְמִינֵהוּ וּמִן הַבְּהֵמָה לְמִינָהּ מִכֹּל רֶמֶשׂ הָאֲדָמָה לְמִינֵהוּ שְׁנַיִם מִכֹּל יָבֹאוּ אֵלֶיךָ לְהַחֲיוֹת: וְאַתָּה קַח לְךָ מִכָּל מַאֲכָל אֲשֶׁר יֵאָכֵל וְאָסַפְתָּ אֵלֶיךָ וְהָיָה לְךָ וְלָהֶם לְאָכְלָה" (בראית, פרק ו', פסוק י"ד).
לעומת סיפור בניית התיבה כפתרון למבול, בפרשיית מגדל בבל האנשים אינם מתכננים אלא קובעים החלטה מקרית - פשוט נבנה מגדל שראשו בשמים. אין לנו יעד ברור או דרך מתוכננת לבנות את המגדל. נשים לבנה על גבי לבנה ומה שיצא - שייצא. וַיֹּאמְרוּ אִישׁ אֶל רֵעֵהוּ הָבָה נִלְבְּנָה לְבֵנִים וְנִשְׂרְפָה לִשְׂרֵפָה וַתְּהִי לָהֶם הַלְּבֵנָה לְאָבֶן וְהַחֵמָר הָיָה לָהֶם לַחֹמֶר: וַיֹּאמְרוּ הָבָה נִבְנֶה לָּנוּ עִיר וּמִגְדָּל וְרֹאשׁוֹ בַשָּׁמַיִם וְנַעֲשֶׂה לָּנוּ שֵׁם פֶּן נָפוּץ עַל פְּנֵי כָל הָאָרֶץ" (בראשית, פרק י"א, פסוקים ג'-ד'). התוצאה גם כאן מאד ברורה. המגדל לא מחזיק מעמד, והאנשים מפוזרים ואינם מדברים באותה שפה.
נראה כי שני הסיפורים באים להראות לנו את עיקרון התכנון מול הביצוע. תכנון נכון מביא לתוצאות מדידות. כאלה שניתן להעריך אותן, ללמוד מהן. חוסר תכנון מביא לאי סדר, פיזור גדול, חוסר עמידה ביעדים ואף חוסר יכולת שיתוף פעולה בין אנשים. תכנון הינו עיקרון ויסוד בכל תחום בחיינו: משפחה, עבודה ושעות הפנאי, ובא לידי ביטוי הן בדברים הגדולים והן בקטנים.
חשיבותו של התקציב המשפחתי
גם בהתנהלות כלכלית של התקציב הביתי, התכנון חשוב ביתר שאת. בניית תקציב שנתי (הנתון לשינויים מעת לעת) הינו אחד הכלים החשובים ביותר לשמירה על מסגרת נכונה ויכולת מעקב ובקרה שוטפים על ההכנסות וההוצאות שלנו. אם מתכננים נכון את מרכיבי התקציב באופן מושכל - ההוצאות הקבועות, ההוצאות התקופתיות ומהן ההוצאות המשתנות אל מול ההכנסות, הרי שהביצוע החודשי יהיה מחושב ובהתאם לתכנון. זה כמובן דורש גם רישום של הביצוע החודשי על מנת לעקוב אחר כל הוצאה והכנסה.
התקציב המשפחתי מחולק ל-3 חלקים שונים: קבועות, שוטפות ותקופתיות, או בקיצור ק.ש.ת. ההוצאות הקבועות הן אותם סעיפים בהם הסכום ידוע ואינו משתנה מדי חודש (כגון משכנתא, הוראות קבע ועוד). ההוצאות השוטפות הן היתרה שיש בתקציב לשאר ההוצאות (נסיעות בתחבורה ציבורית, שמרטף ועוד). ההוצאות התקופתיות הינן הוצאות שמחוייב להוציא אותן, אך סכום ההוצאה יכול להשתנות מחודש לחודש (כגון: חשמל, מים, ביגוד, רכישות מוצרים ועוד).
לעיתים, זמן לתכנון הוא מורכב יותר מזמן הביצוע בפועל, אך אם הביצוע אכן משקף את מטרות היעד ומה שעומד מאחוריהן - אפשר לישון בשקט ולדעת שהבסיס איתן. יסוד התכנון הינו יסוד חשוב מאד בעבודה הפנימית של האדם על מידותיו, מימוש מטרותיו וחזונו האישי, כמו גם יסוד חשוב מאד בכינונה של חברה בריאה אשר יודעת לאן היא מכוונת ולאן פניה מועדות ומה התוכנית.