אונס - מיתוסים ועובדות
החובה שלנו כחברה היא לדאוג שהעתיד, עבור ילדינו, יהיה בטוח יותר. מיתוסים בנוגע לתקיפות מיניות משתפים פעולה עם עברייני המין ומותחים ביקורת ושיפוטיות על נפגעים במקום על פושעים. שני שטלריד, מסייעת לנפגעי תקיפה מינית, משתפת
הבלבול הזה נובע עדיין מתפיסה מגדרית חשוכה וקבלת פשעים אלימים מתוך מידע מוטעה, ובעיקר - הבלבול הזה הוא אחת הסיבות העיקריות לעובדה ששורדי תקיפה מינית עדיין מרגישים רגשי אשם ובושה על פשע שהם לא ביצעו, אלא בוצע בהם.
לטורים הקודמים:
אנשים עם אהבת חינם נטו. זה הכל
"אות הזדהות למען נפגעי תקיפה מינית"
"לא היתה לי שליטה על מה שנעשה בגופי"
יש פרצה בטיעון הפרצה. פרצה מסוכנת
"ידעתי שהוא נמשך אלי ובכל זאת הלכתי"
מיתוס: תקיפה מינית קשורה במשיכה מינית.
עובדה: תקיפה מינית קשורה בשליטה וכעס.
מיתוס: אדם בריא יכול למנוע את התקיפה המינית שלו, להילחם בתוקף.
עובדה: נפגעי תקיפה מינית הם רופאים, עורכי דין, אנשי צבא, סטודנטים, תלמידים - כולם ככולם יכולים להפוך להיות קורבנות לפשע מיני.
מיתוס: כשזה נוגע ליחסי מין: כל גבר עלול להגיע לנקודה הזו שהוא לא מסוגל לעצור.
עובדה: פיזיולוגית, גברים יכולים לעצור בכל זמן ובכל רגע במהלך קיום יחסי מין. אונס אינו פשע אימפולסיבי וחסר שליטה של תשוקה, הוא אקט מתוכנן ואלים.
מיתוס: אונס הוא בדרך כלל אלים ומבוצע על ידי אדם זר.
עובדה: בין 75% ל- 90% ממקרי האונס הם על ידי אדם שאינו זר, אדם מוכר. מקרי אונס רבים הם אלימים או מכילים איום באלימות, אך, חלק ממקרי האונס קורים כשהנאנס/ת תחת השפעת סמים או אלכוהול, או מחוסרי הכרה. מין שאינו מתוך רצון והסכמה, גם אם האדם הנאנס לא מודע שנאנס, הוא אונס. אם אין יכולת החלטה או הסכמה, זה אינו מין. זהו אונס.
מיתוס: כשאשה מתלבשת בצורה פרובוקטיבית, היא "מחפשת צרות".
עובדה: אנסים מחפשים מטרות פגיעות ונוחות. לחשוב שאשה "מעוררת" תקיפה מינית זו האשמת הקורבן והסטת אשמה מהפוגע לנפגע. נאנסים נאנסים בכל בגד, מפיג'מת ילדים, דרך מדי צבא, שמלת יציאה או ג'ינס וגופייה ועד לחליפה עסקית.
מיתוס: זה לא באמת אונס אם אשה משנה את דעתה באמצע קיום יחסי מין.
עובדה: כל אדם רשאי לשנות את דעתו בכל הקשור במה שקורה לגופו שלו בכל רגע נתון. השליטה על מה שקורה לגופך, אמורה להיות עצמית בלבד. בן זוג מכבד לעולם לא יעשה משהו שהצד השני אינו מעוניין בו.
אונס אינו קשור בתשוקה בלתי מרוסנת או בלתי ניתנת לעצירה
מיתוס: רק נשים מושכות נאנסות.
עובדה: כל אחד עלול להיאנס. ילדים, קשישים ואנשים עם מוגבלויות מוחיות או פיזיולוגיות - הם מטרות קלות. גברים, סטרייטים או גאים, עלולים להיאנס. אונס אינו קשור בתשוקה בלתי מרוסנת או בלתי ניתנת לעצירה. הוא קשור בשליטה על אדם אחר והוא אקט מזדמן של אלימות. גברים הטרוסקסאולים אחראים לרוב מקרי האונס.
מיתוס: מי שהשתכר/התמסטל ופלירטט - קיבל את מה שהגיע לו.
עובדה: נכון, יש כל מיני השלכות מסוכנות לאלכוהול או צריכת סמים. הסכנה בחוסר יכולת התנגדותית במפגש עם אנס, היא רק אחת מהן. אבל, בשורה התחתונה, בשביל שיתרחש אונס, צריך להיות אנס שמנצל מצב כזה אצל אדם אחר. פגיעה באדם אינה קשורה בהתנהגות האדם הנפגע, היא קשורה אך ורק בהתנהגות האדם הפוגע.
מיתוס: אם אדם לא נלחם - הוא לא נאנס.
עובדה: אונס עלול להוות איום על חיים. הוא מפחיד. הסיטואציה מפחידה. מחקרים מוכיחים שאחת התגובות השכיחות ביותר למצבי הפחדה הוא שיתוק. שיתוק מפחד. תגובה פיזיולוגית, רגשית, נפשית ופסיכולוגית טבעית ושכיחה. מה שאדם עושה כדי לשרוד, זו הפעולה הנכונה עבורו באותו הרגע. זה מה שהוא מצליח לבצע.
מיתוס: יש המון תלונות שווא על אונס.
עובדה: דיווחי שווא בנוגע לאונס, בדיוק כמו סטטיסטיקות תלונות שווא בפשעים אחרים, עומדים על כ- 2% מסך הדיווחים. בכל מקרה, על כל מקרה מדווח, יש מאות שאינם מדווחים. אלפי נפגעים כואבים שאינם מדווחים לרשויות מסיבות שונות.
מיתוס: רוב הנפגעים מדווחים למשטרה על מה שקרה להם.
עובדה: האמת היא שתקיפות מיניות הוא אחד הפשעים הכי פחות מדווחים בחברה. כשלוקחים בחשבון את העובדה הזו יחד עם העובדה שהסיכויים למעצר לא גבוהים במיוחד בשל חוסר ראיות במקרי אונס רבים, מעט מאד מהאנסים מגיעים לכלא.
עובדה: כל מיתוס כזה מהווה "אמתלה" עבור עבריין המין. משתף פעולה עם מניעיו ומרחיק אשמה ממנו. כל מיתוס חשוך שכזה מרחיק את היום שבו שורדי תקיפה מינית ירגישו שהמרדף אחר הצדק עבורם מלווה בחיבוק חברתי והוקעת עברייני המין.
החובה שלנו כחברה היא לדאוג שהעתיד, עבור ילדינו, יהיה בטוח יותר. מיתוסים כאלה בנוגע לתקיפות מיניות משתפים פעולה עם עברייני המין ומותחים ביקורת ושיפוטיות על נפגעים במקום על פושעים. העובדה הפשוטה ביותר היא שאונס הוא פשע ובפשע יש 2 צדדים. פוגע ונפגע, פושע וקורבן. הגיע הזמן להפנות אצבע מאשימה בכיוון הנכון.
- שני שטלריד, אמא של עמית וטל. לאחר שחשפה בתקשורת את סיפור האונס האישי שלה והשיקה את ״קמפיין האותיות״ ,
ו״לא לבושה״,
היא הקימה את עמותת ״אות הזדהות למען נפגעי תקיפה מינית״ ומאז היא פעילה במאבק נגד תקיפות מיניות, תוך ליווי מאות נפגעים והעברת הרצאות בנושא.
- להזמנת הרצאה היכנסו לעמוד הפייסבוק
או שלחו מייל ל: shtalryd74@gmail.com
.
- מעבר לקווי הטלפון של מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית ממתינות מתנדבות לנשים ומתנדבים לגברים, להקשיב ולשוחח באנונימיות מוחלטת. אתם לא לבד. התקשרו 1202 לקווי סיוע לנפגעות תקיפה מינית ו-1203 לנפגעי תקיפה מינית.