הצצה: כך מייבאים ריהוט לבית מסין
כולם רוצים לבנות את בית החלומות, אבל גם לנסות ולחסוך כמה שקלים על הדרך - אפילו כשמדובר בבעלי דירות פאר עם כיסים עמוקים. אחת הדרכים היא יבוא ריהוט מסין - בדקנו איך זה עובד, כמה זה עולה וממה להיזהר
מצוקת הדיור ויוקר המחייה משפיעים לא רק על היכולת לרכוש דירה למגורים - אלא גם על אפשרויות המימון בכל הקשור לשיפוץ ועיצוב הבית. בסופו של דבר כולם רוצים לבנות את בית החלומות, אבל גם לנסות ולחסוך כמה שקלים על הדרך, אפילו כאשר מדובר בבתי יוקרה.
כתבות נוספות במדור עיצוב ותכנון הבית :
הצצה לטרנדים החדשים בעיצוב הבית
צפו: שיפצו בהתנדבות בית קשיש בת"א
הישראלים משקיעים 100 אלף ש' בשיפוץ הבית
אחת האפשרויות שעומדות בפני בעלי הדירות, המבקשים לעצב את ביתם, היא יבוא ריהוט מסין. נכון, הטרנד הזה אינו חדש ומדובר בהוצאה של אלפי דולרים, אבל ייתכן שגם מי שהפרוטה מצויה בכיסו יעריך את החיסכון הכספי ואת ההיצע האדיר שמציעה הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.
בסיור עיתונאים שערכה בחודש שעבר האדריכלית הישראלית איילת שבו, מומחית ביבוא תכולה לבתי יוקרה, התלווינו אליה לעיר גוואנגזו שבסין כדי לבקר בקניוני ענק שכוללים את כל סוגי תכולת הבית: החל משיש, פרקטים, אריחים ותאורה, דרך מטבחים, חדרי שינה ועד כיסאות משרד.
צפו: הצצה לקניוני הענק למוצרי ריהוט הבית בסין
"הגעתי לתחום בעקבות היכרות עם איש עסקים העוסק ביבוא שנים ארוכות והפך חבר קרוב", מספרת שבו, "באחת הפגישות שלנו בתל-אביב הוא סיפר לי על העיר גוואנגזו ועל כך שמי שמגיע אליה יכול לקנות ריהוט, קרמיקה, תאורה, שיש, מטבחים ואפילו ריהוט משרדי וריהוט גן במחיר נמוך ביחס לישראל".
"רציתי להציג ללקוחות עיצוב ברמה גבוהה, עם מרכיבים מעניינים ובעלות נמוכה בהרבה שיכולה לענות על צרכי הלקוח - בגובה של כ-40%", היא טוענת, "קניוני הענק שכוללים פריטי ריהוט בגוואנגזו מהווים חממה מצוינת מבחינתי, ואפשר למצוא כאן את כל מה שהלקוח מבקש".
מלבד החיסכון הכספי שאליו מתייחסת שבו, יש את עניין ההיצע. "ההיצע בסין גדול הרבה יותר מאשר מה שמציעים הספקים בישראל", היא אומרת, "מכיוון שאי אפשר לייבא את כל הדגמים, לעתים נאלצים הספקים להסתפק במוצרים סחירים יותר. כך מוצרים איכותיים שקיימים בשוק הסיני נשארים מאחור ולא זוכים להכרה בארץ".
לטענתה, "ספקים שכן מייבאים לישראל מוצרים איכותיים, נוהגים לרוב לגבות מחיר גבוה בהרבה מהמחיר המקורי". בכל אופן, היא מוסיפה, ככל שרוכשים יותר מוצרים בקניוני הריהוט הסינים, כך המחיר יכול לרדת בהתאם. אשר למותגי העל, אלה קיימים בשוק הסיני בעיקר בתחום חומרי הגמר והריהוט, ונותנים מענה ראוי לדירות יוקרה. "גם אם רמת המחיר גבוהה יחסית, בעל הדירה מקבל תמורה ראויה לכספו", היא מוסיפה. אגב, יש גם חיקויים איכותיים של מותגי העל, היא מגלה.
איך זה עובד?
תהליך יבוא ריהוט מסין מתחיל בפגישת היכרות בישראל, שבה שותפים בדרך כלל האדריכל או האדריכלית, רוכש הדירה שמעוניין לעצב את ביתו ונציג החברה המלווה בסין. במהלך הפגישה מוצגים פרויקטים דומים שבוצעו בעבר וניתנת הערכת תקציב למוצרים בסיסיים, כגון מוצרי אבן וריצוף, נגרות, אלומיניום וכו'.
"בשלב הזה מתבצע הליך בניית התקציב ואיתור הספקים הרלוונטיים", מסביר היזם עודד ג'ורג', בעלי קבוצת קאזה נובה לימיטד הונג קונג, הפועלת בסין ומלווה ישראלים שמעוניינים לרכוש שם ריהוט. "עם ההגעה לסין, דואגת החברה המלווה לליווי מלא למסע הרכש יחד עם האדריכלית, במהלכו מבקרים אצל הספקים שנבחרו", מפרט ג'ורג', שהחל את דרכו ב-2001 באיטליה והתמחה בייצור רהיטים. כיום הוא מתגורר על "הקו" גוואנגזו-תל-אביב, ומכיר מקרוב את הספקים, המפעלים וחברות הייצור בסין.
"המטרה היא שבעל הדירה יאתר את המוצרים המתאימים לו, והוא יכול גם להתמקח על המחיר ישירות עם הספק", מסבירה שבו את התהליך, "זהו אחד התהליכים שמאפשרים, בעצם, לחסוך את פערי התיווך, ולאחר סגירת המחיר מתבצעת ההזמנה". לאחר מכן, מרחיב ג'ורג', החברה המלווה דואגת לבקרת איכות בזמן הייצור במפעלים, ולאיסוף הפריטים שנבחרו למחסן והכנתם להעמסה למכולה שתגיע לישראל.
כלומר, בעל הדירה בוחר, למעשה, את המוצר בקניון הריהוט ישירות מול הספק, מספק לו פרטים חיוניים כגון המידה הרלוונטית, הגודל, הסגנון והצבע, והספק מעביר את הבקשה למפעל. כאשר נאספים רוב המוצרים, מתבצע הליך המכונה "המכלה" (מהמילה מכולה), שבו נאספים המוצרים למכולה שנשלחת לישראל מסין.
"בעת הגעת המכולה, נעזר בעל הדירה באדריכלית ובחברה המלווה לשחרורה, ואם צריך גם בקבלת ייעוץ ושירות מבעלי מקצוע, כגון נגרים, רצפים ואנשי אלומיניום", אומר ג'ורג', "הוא מעודכן כמעט מדי יום בכל הליך שמתבצע בנוגע להזמנתו, כמו למשל זמני הייצור - מדובר בדרך כלל בתקופה של 30-40 יום אם המוצר לא קיים במלאי". הליך ההעמסה ומשלוח המכולה אורך כ-25 יום באמצעות הפלגה, והליך השחרור קצר יותר ואורך כיומיים-שלושה.
כמה זה עולה?
ההחלטה לבצע מהלך רכישת מוצרי ריהוט מסין כוללת, מן הסתם, הוצאות גם על טיסות, לינה ושהיה, ואם מדובר בדירת יוקרה - המחיר מטפס בהתאם. חישוב שביצע ג'ורג' מתייחס לתמחור עבור רכש לבית פרטי בשטח של 300 מ"ר בנוי ברמת גימור גבוהה. "תחילה יש לחשב את עלויות ההגעה לסין והשהייה בה", הוא מסביר.
כך, טיסה זוגית הלוך ושוב עולה בממוצע כ-1,400 דולר; אירוח שבעה לילות במלון ארבעה כוכבים בעיר פושאן הקרובה לגוונאגזו, שבה למעשה ממוקמים מרבית הקניונים והמפעלים, עולה כ-280 דולר (בפושאן, אגב, נמצא בית כנסת מקומי שהקים ג'ורג' עם שותפיו); עלויות שהייה נוספות כגון ארוחות והוצאות הכרחיות מתומחרות בממוצע בכ-700 דולר, ובסך הכל מדובר בסכום של 2,380 דולר (לא כולל קניות ובזבוזים).
באשר לשלב הרכש, מעריך ג'ורג' כי בכל הנוגע לאריחים, חיפויים, שיש ומוצרי אבן, מדובר בהוצאה כוללת של כ-10,630 דולר בממוצע. ההוצאה מורכבת, בין השאר, מאריחי פורצלן דמוי שיש לרצפה; אריח דמוי פרקט לחדרי השינה; אריח לריצוף חוץ; אריחי חיפוי לקירות אמבט; שיש למטבח ועוד ועוד. גם דלתות פנים וחוץ מחושבות בהוצאה, לפי סכום של 3,620 דולר עבור שתי דלתות חוץ מעוצבות ו-11 דלתות פנים, לצורך הדוגמא (צריך לזכור שהחישוב נועד לבית יוקרה בשטח של 300 מ"ר).
ומה לגבי חדרי הרחצה? על פי החישוב, עבור סניטציה וברזים תיפרדו מעוד 4,475 דולר. לצורך הדוגמא חושבו חמש אסלות מעוצבות תלויות, שני כיורים לשני חדרי שירותים, שלושה ארונות רחצה, אמבטיה, שלוש ערכות ברזים, שני ברזי גינה ועוד ועוד. ואל תשכחו את התאורה: 3,675 דולר תשלמו עבור 25 גופי תאורה שקועים לגבס, 12 מטר תאורה שקועה, שלושה גופי תאורה מועצבים לחדרי ילדים, גוף תאורה מועצב לחדר ההורים ולמטבח וכו', לצד תאורות חוץ, מדרגות וכניסה.
על חלונות אלומיניום ותריסי אור חשמליים תשלמו כ-12 אלף דולר, על נגרות במטבח עוד 6,000 דולר ו-12 אלף דולר עבור נגרות בחדרי השינה והמרפסות; ואת ריהוט הפנים מעריך ג'ורג' בסכום ממוצע של 7,400 דולר (פינת אוכל, כיסאות מעוצבים, מיטות וכו'). אם אתם רוצים לרכוש גם ריהוט חוץ, תיפרדו מ-2,300 דולר על פי ההערכות (שולחן אוכל לגינה, נדנדות, מיטות שיזוף, אדניות וכו'). בסך הכל, הוא אומר, בית מרוהט ומאובזר כולל אלומיניום יעלה כ-56 אלף דולר.
במסגרת החישוב ביצע ג'ורג' שיערוך מיסוי ועלויות שילוח לישראל. כך, הובלה ימית עבור מכולה קטנה תעלה כ-1,000 דולר; הובלה ימית עבור מכולה גדולה כ-2,000 דולר; הובלות יבשתיות בסין כ-700 דולר; מסי נמל בסין ובישראל כ-400 דולר; עמלת עמילות מכס כ-500 דולר; הובלות יבשתיות בארץ כ-400 דולר; מסים כ-7,310 דולר; מע"מ כ-10,356 דולר; ועמלת החברה המלווה בסין - 5,632 דולר. בסך הכל מדובר בסכום של 28,298 דולר. ההוצאה הכוללת עומדת על כ-86,998 דולר (כולל עלויות הגעה ושהיה בסין).
"בעל הדירה צריך להיות מודע לכך שברגע שנסגרת ההזמנה, משולמת מקדמה והיתרה משולמת לפני איסוף הסחורה לאחר שנבדקה על ידי החברה המלווה", מדגיש ג'ורג', "בנוסף לתשלום עבור הסחורה מסין, התקציב כולל גם תשלום לחברה המלווה, תשלום עבור המשלוח הימי, מסי נמל בסין ובישראל (3%-5% מהעלות הכוללת), מסים ומע"מ. תשלום האדריכל מתומחר בנפרד (ולכן אינו מופיע בתחשיב הנ"ל - ה.צ)".
ג'ורג' מבקש להדגיש כי "התקציב משוערך ומסתמך על ניסיון העבר הבנוי מרכש לבית דומה, והוא מותאם לבית בסגנון ישראלי מודרני ברמת גימור גבוהה ואיכותית. בנוסף, קיימים בשוק הסיני מגוון איכויות מכל מוצר, והשערוך נבנה מתוך בחירת מוצרים איכותיים".
לדבריו, לצורך השוואה לרכישה דומה בארץ - יש להשוות למוצר שווה ערך בעל איכות גבוהה. "לרוב המחיר בישראל בהשוואה למוצרים האיכותיים שתומחרו הוא פי שניים לפחות. צריך גם לקחת בחשבון שמחירי ההובלות והמסים משתנים מעת לעת, ושככל שערך הרכישה בסין גדל, כך מצטמצמים אחוזי עלויות השינוע ביחס לעלות הרכש".
ממה צריך להיזהר?
אמנם יבוא מוצרי ריהוט מסין מאפשר רכישת מותגי על (או חיקויים איכותיים של מותגי על) באיכות גבוהה ובמחיר נמוך יחסית מבישראל, אך באותה המידה הוא עלול להסתיים בהפסד כספי ובעוגמת נפש. לפני שמחליטים על מהלך כזה, חייבים תכנון מקדים והנחיה מקצועית; וכשבוחרים אדריכל/ית מלווה וחברה מלווה, צריך לוודא שמדובר בגופים מקצועיים בעלי מוניטין והמלצות.
למעשה, ללא הסכם רכש מסודר, המשקף בצורה ברורה את מידת האחריות של כל צד בהסכם, אסור בתכלית האיסור לחתום על חוזה רכש. בין היתר, צריך לוודא שמתבצעת גם בקרת איכות בכל שלבי הייצור והאספקה, ולא להתמקד רק בבחירת המוצרים עצמם בקניונים. בנוסף, חשוב שלא להתפשר על איכות המוצרים - מחיר זול אמור להדליק נורת אזהרה.
עינב גולדמן מהישוב גדעונה שבעמק יזרעאל נתקלה בעוגמת נפש מהסוג הזה, לאחר שהתקשרה עם גורם מקצוע בסין ללא בדיקה מקדימה. ל-ynet היא סיפרה לאחר פנייה בדואר האדום כי "לפני כמה שנים שכרתי אדריכל שהציע לי לייבא ריהוט מסין וקישר אותי למכר שנמצא שם. הוא אמנם מייבא מוצרים מסין, אבל פחות עבור תכולת הבית, ואני לא ביצעתי כל בדיקה מקדימה ולא חתמתי איתו על הסכם או זיכרון דברים".
גולדמן, נשואה פלוס ילד (ועוד אחד בדרך), בעלת עסק עצמאי, בילתה כשבועיים בגוואנגזו ואיתרה את מוצרי הריהוט שהתאימו לה. אולם לדבריה, לאחר שחזרה לישראל היא פשוט לא קיבלה את מה שרצתה. "הזמנתי 20 ידיות לארונות וקיבלתי קרטון עם 200 ידיות שבכלל לא ביקשתי", היא מספרת, "המגירות לארון המטבח הגיעו כולן באותו הגודל, למרות שביקשתי שכל מגירה תהיה בגודל אחר. הסורגים שהזמנתי למדרגות ולמרפסת הגיעו באיכות כל כך גרועה, שההלחמה שלהם פשוט התפרקה".
בסופו של דבר, ניזוקה גולדמן בסכום מוערך של כ-50 אלף שקל, "לא כולל עוגמת הנפש, האכזבה, העצבים והתסכול", היא מודה. "הטעות שלי הייתה שהגעתי לסין בעיניים עצומות. מאוד יכול להיות שאם הייתי מתקשרת עם גורם מקצועי - זה לא היה קורה". גורמי מקצוע בענף הריהוט מבקשים להבהיר: "אם המלווה מקצועי בתחום, הוא יידע לזהות בעיות מבעוד מועד, ובכלל לא נוסעים לסין לפני שעושים סקר שוק נרחב ומגיעים עם חומר מסודר וממוקד. בנוסף, מומלץ להימנע ככל הניתן מליווי על ידי מתרגם סינית בלבד".
הכותבת הייתה אורחת של משרד איילת שבו אדריכלים בסין