שתף קטע נבחר
 

סוכרת בגיל מבוגר: הניהול האישי שיוביל לאיזון

מחקר חדש מראה שלהשפעות תרבותיות יש תפקיד חשוב בניהול נכון של המחלה. "המחקר שהוצג בכנס השנתי של ארגון הסוכרת האמריקאי הראה כי יצירת תוכנית טיפול אישית המתייחסת לתזונה, הרגלי אכילה וגנטיקה תסייע לחולים להגיע לרמות סוכר מאוזנות ומשקל מהר יותר", אומרת דיאטנית קלינית ומסבירה איך בונים תוכנית כזאת

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

1 מכל 3 מבוגרים בישראל חולה בסוכרת. נתונים מדאיגים על היקף מחלת הסוכרת מתפרסמים לרגל יום הסוכרת הבינלאומי. למעלה מ-415 מיליון מבוגרים ברחבי העולם סובלים מסוכרת, ומספרם צפוי לעלות לכדי 642 מיליון עד לשנת 2040.

 

בישראל שיעור התחלואה מסוכרת נמצא בעלייה מתמדת בכל קבוצות הגיל, ונובע מעלייה בשיעור האנשים בקבוצות הסיכון (השמנה והיעדר פעילות גופנית), עלייה בהישרדות החולים עם סוכרת ועלייה בתוחלת החיים, כאשר כל מבוגר מעל גיל 65 שלישי בארץ חולה בסוכרת.

 

עוד במדור 60 פלוס:

במקום מלח וסוכר באוכל: הצמחים שמשמשים תחליף  

לעבור לטבעונות בגיל מבוגר - כך תעשו את זה נכון 

הנשים שבגיל 70 פלוס לא נותנות לסוכרת לעצור אותן

 

עלייה במספר החולים בסוכרת בני הגיל המבוגר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עלייה במספר החולים בסוכרת בני הגיל המבוגר(צילום: shutterstock)

סוכרת: מחלה שגורמת לחוסר תזונתי

המבוגרים הנמצאים בקבוצות סיכון הם אנשים בעלי עודף משקל, כאשר יש מחלת רקע נוספת ואנשים מבוגרים באופן כללי היות ועם הגיל יש ירידה ביכולת הלבלב להפריש אינסולין.

 

מי שחולה בסוכרת ודאי יודע כי זוהי מחלה שיש לנהל. במטרה לסייע לאנשים לנהל אותה נכון ממליצים המומחים על טיפול רב מקצועי הכולל פגישות קבועות עם גורמים מהקהילה הרפואית (רופא, אחות, דיאטנית), התעמלות ותזונה נכונה ומותאמת במטרה לשמור על משקל תקין ולוודא שאין חוסרים תזונתיים בהווה ובעתיד.

 

אכן, סוכרת וחסרים תזונתיים נשמע דבר והיפוכו, אבל למעשה מדובר בתופעה שכיחה, אשר יכולה לנבוע ממספר סיבות, כגון: שימוש בתרופות לסוכרת – כדוגמת מטפורמין הגורם לחוסר בויטמין B12, מחלת הסוכרת לכשעצמה קשורה בחוסר יחסי בויטמין D, "דיאטת סוכרתיים" - הדיאטה שנדרשים החולים לעמוד בה מגבילה אותם במגוון של מזונות ולכן יוצרת סיכון לחסרים תזונתיים.

 

אל נשכח שבמקביל לעלייה בגיל מתלווה ירידה מסוימת בתיאבון, ירידה בהכנה ובישול של מגוון מזונות וירידה בספיגה של רכיבי תזונה שונים במיוחד במצב של סוכרת ארוכת שנים. כל אלו יכולים להוביל בטווח הקצר והארוך לירידה במסת השריר, אשר מובילה ישירות לירידה בתפקוד מערכת החיסון ובתפקוד וחוזק השרירי. ברגע שהשריר נחלש יש יותר נטייה לקושי בביצוע מטלות יומיומיות, יותר נפילות, פציעות וכד'. מצב זה למעשה מאפיין מצב רפואי שנקרא שבריריות – ירידיה רב מערכתית במאגרים הפיזיולגים, המתבטאת בהתדרדרות תפקודית ונטייה לפגיעות יתר ממצבי עקה. מצב שכזה דורש תמיכה תזונתית.

 

בניהולן של תוכניות אישיות לטיפול בסוכרת, נותני שירותים בתחום הבריאות ברחבי העולם כולו פונים לכלי ניהול מחלה בצורה של אלגוריתמים – או למעשה, סידרה של צעדים וקווים מנחים.

  

מחקר: תוכנית אישית מובילה לאיזון מהיר

מחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של הארגון האמריקאי לסוכרת הראה כי יצירת תוכנית טיפולית המתייחסת לתרבות המטופל, לתזונתו, להרגלי האכילה שלו ולגנטיקה המקומית, עשויה לסייע למטופלים להגיע ליעדים הבריאותיים שלהם, הכוללים הורדת רמות המוגלובין A1C ומשקל מהר יותר.

 

המחקר, שהובל על ידי החוקר העצמאי פרופסור וויני צ'י מהאוניברסיטה הרפואית הבינלאומית (International Medical University) שבמלזיה, עקב אחר 230 אנשים הסובלים מסוכרת סוג 2 אשר לא טופלו באינסולין. קבוצה אחת קיבלה תכנית טיפולית חובקת-תרבות הידועה בקרב הקהילה הרפואית בשם tDNA.

 

האלגוריתם tDNA  מאפשר לרופאים ליצור תוכנית טיפולית הלוקחת בחשבון את הנסיבות התרבותיות של המטופל בכל הנוגע להרגלי תזונה וסגנון חיים, זמינות מזון ואפילו שיקולים גנטיים. זאת בנוסף למשקלם, רמות ההמוגלובין A1C בדמם, פוטנציאל הכושר שלהם וכן גורמי סיכון לב-ריאה.

 

במהלך המחקר, הקבוצה אשר טופלה באמצעות תוכנית שעוצבה על בסיס האלגוריתם טופלה בתזונה דלת קלוריות שכללה 1-2 מנות ביום של מזון רפואי המיועד לחולי סוכרת וכן זכתה לייעוץ ולתוכנית התעמלות מוגברת. הקבוצה האירעית האחרת טופלה בתוכניות תזונה והתעמלות זהות.

 

החוקרים מצאו, כי הקבוצה שטופלה בתוכנית המובנית (tDNA) השיגה ירידה גדולה במשקל, ברמות המוגלובין A1C, רמות סוכר בדם בצום ולחץ דם וזאת ביחס לקבוצת הבקרה.

 

לשלב את הצורך הרפואי ואורח החיים האישי

"באמצעות בניית תכנית טיפול בסוכרת הלוקחת בחשבון השפעות אמיתיות בחיי המטופלים, הרופאים יכולים לסייע ביצירת תכנית טיפול אישית אשר המטופלים יכולים לעמוד בה," אמר פרופסור צ'י. "אך נדרשת עבודת צוות. רופאים עשויים לקשר את המטופלים שלהם עם תזונאים, אחיות וגורמים אחרים שעשויים ללמד אותם את מה שדרוש להם כדי שביחד יוכלו לבסס תוכנית המתאימה לצרכים האישיים של כל מטופל".

  

אפילו אם נסתכל על החברה הישראלית, נראה שהיא מורכבת מאנשים מרקעים תרבותיים מגוונים, שאלים גם מתלווים הרגלי תזונה שונים, כאשר לא כולם בהכרח בריאים ונכונים לגוף, ואחת על כמה כלל שאנחנו מתבגרים והסטטוס הבריאותי שלנו משתנה.

 

כידוע, לאוכל יש גם תפקיד רגשי עמוק אשר מושרש בתרבות שלנו. באוכלוסיות מסוימות אנו עדים לנטייה כזו או אחרת של אכילה מוגברת של רכיבים תזונתיים מסוימים, כגון עודף פחמימות, תזונה עשירה בשומן רווי, עודף מלח וכד'. לא פעם צפים בנו זכרונות ילדות של התבשילים של אמא או ריחות ממטבחה של סבתא.

 

ממחקר האחרון ברור כי למרות הזיקה, הגעגועים והרצון להאחז בהרגלים תרבותיים מסוימים אנו נדרשים להקשיב לגוף שלנו ולאותותיו, ובמקביל להמלצות הרופא.  

 

4 צעדים ראשונים בניהול נכון של סוכרת

כאשר מאובחנת סוכרת המשמעות אינה שהמטופל חייב להפסיק וליהנות מהמזונות שהוא או היא אוהבים או שעליהם לשנות את הרגלי התזונה שלהם בניגוד למסורת התרבותית שלהם.

 

שינויים פשוטים בסגנון החיים, החל מהליכה קצרה של 30 דקות ועד ללמידה על אכילה בריאה יותר באמצעות שימוש ברכיבים וטעמים מקומיים יעזרו למצוא איזון לחיים בריאים יותר עם המחלה. לפניכם ארבעה צעדים ראשונים לאיזון:

 

1. תזונה - שינויים קטנים. התחילו עם שינויים קטנים וברי ביצוע בסגנון החיים שלכם. בכל הנוגע לתזונה, חשוב לאכול ארוחות מסודרות ולא בצורה אקראית ולהקפיד על אכילת פחמימות בכמות מתאימה למניעת היפוגליקמיה (רמה נמוכה של סוכר בדם). איכלו הרבה ירקות ופירות ומזון מועשר בסיבים תזונתיים, הפחיתו את צריכת השומן, במיוחד השומן הרווי, הפחיתו מלח ושתו הרבה מים.

 

2. פעילות גופנית - חזקו את השרירים. בכל הנוגע לפעילות גופנית, שימו דגש על פעילות עם התנגדות המחזקת את השריר.

 

3. שתפו את הרופא המטפל. שוחחו עם הרופא שלכם על האתגרים שאתם חווים; בעוד שהאינטרנט הוא מקור עשיר למידע, לא תמצאו שם התייחסות לחלק מהחסמים התרבותיים או החסמים הקשורים לסגנון חיים העומדים בפניכם.

 

4. תוספים - אם יש צורך. כאשר הדבר יכול להועיל, שיקלו שימוש במשקה תזונה ייעודי לחולי סוכרת.

 

 

הכותבת הינה דיאטנית קלינית, מנהלת מדעית אבוט יצרנית גלוצרנה פלוס

 

 

צפו בפרופ' גיל עצמון מאוניברסיטת חיפה מספר על מחקר בינלאומי שמצא קשר בין גנטיקה וסוכרת בגיל מבוגר: 

 


הכתבה בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
מזון מותאם לאיזון וחיים בריאים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים