שקר העבודה בעגלות: "לא מגרדים את ה-1,000 דולר בחודש"
עשרות חברות ישראליות מפרסמות מדי שנה מודעות המציעות לצעירים ישראלים לעבוד בארה"ב בתחום מכירות השטח, כשהן מבטיחות אלפי דולרים לחודש ותנאים מפליגים. מאחורי ההבטחות מסתתרים השקרים: אשרת התייר שניתנת אינה מקנה את הזכות לעבוד, והצעירים בקושי מצליחים לגמור את החודש
מכירה בעגלות, הסיפור האמיתי: החברות שמפרסמות עבודה לצעירים בחו"ל תמורת שכר גבוה אבל בפועל העבודה לרוב אינה חוקית והכסף בקושי מספיק לקיום היומיומי של העובדים.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
מנכ"לי היי-טק: מחסור בעובדים, הענף בהאטה
קריירה מהפרברים: המצליחנים שגרים רחוק
שיווין בין גברים לנשים? רק עוד 170 שנה
"חברה מחפשת סוכני נדל"ן לפיתוח והשקעות שיצטרפו לצוות הצעיר", "פוטנציאל אדיר להרוויח הרבה מאוד כסף!" אם אתם מחפשים עתיד עם בסיס חזק וחשבון בנק נפוח, מקומכם אצלנו בחברה!", אלו הן רק חלק מההבטחות שמפורסמות באופן תדיר בעיתונים וברשתות החברתיות ומציעות לצעירים לעבוד בחו"ל ולהרוויח הרבה.
במודעות נטען פעמים רבות כי החברות דואגות לעובדים בכל מובן, החל מאיסוף בשדה התעופה, דרך רישיון נהיגה מקומי ועד למציאת דירה. למרות כל ההבטחות, המציאות בפועל שונה לחלוטין. אהרון, ששימש בעבר כמנהל אזור באחת מהחברות הישראליות הגדולות בתחום העגלות בארה"ב, מספר: "יש מלא עבודה בעיניים ומושכים צעירים עם הבטחות, כאילו הם הולכים לעשות שם את המכה של החיים שלהם, כאשר הרוב לא עושה מכה. בהרבה מהמקרים אין שכר בסיס אלא מקבלים עמלות בשיעור של 25-35 אחוז, לפעמים גם פחות. יש הרבה ישראלים שלא מצליחים לגרד את ה-1,000 דולר בחודש".
"קפצו סוכנים של רשות ההגירה, פחד אלוהים"
אהרון מתאר: "יש מלא הצעות עבודה היום בהרבה אתרים שמסתירים את העניין כי אין סיכוי בעולם שהם יקבלו אשרת עבודה. מורחים אותם בכל מיני סיפורי סבתא ובסוף יוצא שהם עובדים עם אשרת תייר וזה לא חוקי. גם כל ההבטחות של דירת חלומות עם עוד כמה חברים, סטייל 'מלרוז פלייס' זה הכל חרטא, מקסימום איזו דירה קטנה עם סוני פלייסטיישן ועם עוד 4 עובדים באיזה חור".
אושרי, שחזר לפני חודשיים מארה"ב אחרי שעבד במשך שמונה חודשים בחברה לניקוי תעלות אוויר מסביר: "השיטה עובדת כך: ככל שאתה מוציא מהם יותר כסף - כך אתה מקבל יותר עמלה. אתה צריך לעבוד עליהם בעיניים, למכור להם הכי ביוקר עם כל מיני טריקים מלוכלכים. הכי קל לעבוד על נשים מבוגרות, הבוס שלי היה שולח את העובדים הכי טובים לקריאה של אישה מבוגרת כי הוא ידע שאפשר להוציא ממנה מלא כסף".
אושרי מוסיף: "החברה שלנו העסיקה ישראלים בלי אישור עבודה, עם אשרת תייר. אני חזרתי לארץ כי קפצו על חבר שלי הסוכנים של רשות ההגירה וגרשו אותו אחרי שישב במעצר שבועיים עם פושעים רציניים, פחד אלוהים. מי צריך את הסיכון הזה?".
סיכוי אפסי לקבל אשרת עבודה
יו"ר ועדת האשרות בלשכת המסחר ישראל ארה"ב, מומחה לדיני ניוד מומחים ושותף מנהל של משרד עורכי הדין קן-תור ועכו, עו"ד צבי קן-תור, מסביר מדוע ישנו פער בין המודעות למציאות: "בארה"ב אסור לעבוד בלי אשרת עבודה. באף אחת מן המודעות שנדגמו לא מופיע צמד המילים 'אשרת עבודה', וכנראה שלא במקרה.
"קיימים שני סוגי אשרות עבודה שכיחות אשר ניתנות לישראלים בארה"ב: אשרת H-1B לעובדים מיומנים בעלי תואר אקדמי ואשרת L למנהלים או מומחים טכניים בחברה רב לאומית, אך שתיהן אינן רלוונטיות לעבודות האלו, והסיכוי שרשויות ההגירה בארה"ב יאפשרו לבחור ישראלי צעיר לקבל אשרת עבודה בתיווך נדל"ן או במכירה נמוך ביותר. עניי ארה"ב קודמים, הממשל האמריקאי מאלץ את המעסיקים שמעוניינים לשלב עובדים זרים להוכיח כי עשו כל מאמץ לאתר עובדים בעלי אזרחות אמריקאית".
קו-תור מוסיף: "במשך שנים, עשו בעלי העגלות בארה"ב שימוש באשרה שנקראת h2b, הנועדה לאפשר העסקת עובדים זרים לא מקצועיים לתקופות של מספר חודשים, אך העסיקו צעירים בתפקידים אשר פועלים כל השנה".
כלומר, כל הישראלים שעובדים בקניונים בארה"ב עושים זאת בניגוד לחוק?
"ישראלי שאינו מחזיק בדרכון אמריקאי או שאינו בעל גרין קארד אינו יכול לעבוד בארה"ב, אלא אם הוא מחזיק באשרת עבודה, שאינה נתנת לרוב לעובדי עגלות. לכן, מרבית העובדים במכירה בעגלות עושים זאת באופן בלתי חוקי".
הבטחה נוספת שמופיעה פעמים רבות היא תחילת העבודה תחת אשרת תייר, ולאחר מכן "המעסיק כבר ידאג לאישור העבודה". עו"ד קן-תור מסביר מדוע מדובר בהבטחה שקרית: "במרבית המקרים, את ההליך להוצאת אשרת עבודה יש לבצע כאשר מבקש האשרה נמצא מחוץ לגבולות ארה"ב. בנוסף, העובד צריך לדעת כי כל עוד הוא לא קיבל אשרת עבודה - הוא אינו יכול לעבוד. לפיכך, האמירה השכיחה של 'תתחיל לעבוד, המסמכים שלך הועברו לרשויות' היא מטעה ושקרית".
גירוש עלול להוביל לאיסור כניסה לצמיתות
קן-תור מסביר כי דרכון אירופאי אינו מהווה פתרון: "ישראלים שמחזיקים בדרכון אירופאי יכולים במרבית המקרים להיכנס לשטח ארה"ב ללא כל צורך להוציא אשרת תייר, אך בזה תמה הפרוויליגיה שלהם, אסור להם לעבוד ללא שהוציאו אשרת עבודה. יותר מכך, מי שנכנס לארה"ב במסגרת פטור מאשרה, לא יכול להאריך את האשרה שנתנה מעבר לתקופה של שלושה חודשים.
"אני ממליץ לכל הצעירים לא להאמין לכל הסיפורים שמספרים להם המעסיקים הישראלים, כאילו רשויות ההגירה בארה"ב מעלימות עין. בשנת 2016 בוצעו עשרות רבות של פשיטות על בעלי דוכנים ועגלות בקניונים ועל מעסיקים אחרים אשר עובדים בניגוד לחוק".
מה יקרה לאדם שייתפס עובד בלי אשרה?
"מעצר פדרלי על ידי רשויות ההגירה יוביל לגרוש מהמדינה ולהחתמת הדרכון בחותמת שחורה, כלומר איסור כניסה לארה"ב לפרק זמן שנע בין מספר שנים ועד לצמיתות. כמו כן, ארצות הברית משתפת מדינות אחרות בהעברת מידע על עבירות הגירה שנעשו בשטחה, גדולים הסיכויים כי מי שנתפס יימצא את עצמו מסורב לקבל אשרת עבודה גם במדינות אחרות בעולם".