שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

רספוטין הקוריאנית. יועצת הסתרים שהפילה את הנשיאה

נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן הייאה חיסלה כנראה את הקריירה הפוליטית שלה במו ידיה לאחר שנחשף שנתנה לחברתה להתערב בענייני מדינה, בהם הסודיים ביותר, ולהרוויח עשרות מיליוני דולרים בזכות הקרבה ביניהן

 

מפגינים בסיאול קוראים לנשיאה להתפטר    (רויטרס)

מפגינים בסיאול קוראים לנשיאה להתפטר    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

דרום קוריאה סוערת בימים האחרונים לאחר שבתחילת אוקטובר נפתחה חקירה נגד צ'וי סון-סיל, חברתה הקרובה של הנשיאה המכהנת פארק ג'ן-הייאה. צ'וי חשודה כי השתמשה בקשריה האישיים עם הנשיאה כדי לקבל 70 מיליון דולר מתאגידי "סמסונג" ו"יונדאי" עבור שתי עמותות בבעלותה, כמו גם סיוע בקבלת בתה לאוניברסיטה יוקרתית.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

ב-25 באוקטובר התנצלה הנשיאה פארק בפומבי על כך שהעבירה לחברתה צ'וי נוסחים של נאומיה הרשמיים לשם עריכה, אולם נראה שזהו רק קצה הקרחון. בחיפוש במחשבה האישי של צ'וי נמצאו מסמכים סודיים שכללו בין היתר מסמכי מדיניות בנוגע ליפן ולצפון קוריאה. ההאשמות כלפי הנשיאה על ניהול לקוי ובגידה קשה באמון הציבור הביאו להפגנות ברחבי המדינה וקריאות להתפטרותה.

 

המונים בסיאול קוראים לנשיאה להתפטר (צילום: AP) (צילום: AP)
המונים בסיאול קוראים לנשיאה להתפטר(צילום: AP)
התמיכה הציבורית בפארק, המכהנת בתפקיד מאז 2012, הגיעה לשפל חדש של 17 אחוזים, הנתון הנמוך ביותר בכל שנות כהונתה. נפילה זו מצטרפת לחוסר שביעות רצון ציבורית מפארק בעקבות אסון המעבורת ב-2014, שבו נספו יותר מ-300 תלמידי בית הספר ומכישלונה בקידום הכלכלה, כמו גם בצמצום מתמשך של זכויות האזרח. 

 

הקשר המסתורי בין הנשיאה לבתו של מנהיג הכת הדתית

התקשורת הדרום קוריאנית מנסה לפענח את הקשר המסתורי בין צ'וי לבין נשיאת המדינה, שהחל בשנות ה-70 לאחר שאמה של פארק נרצחה ב-1975 על ידי מרגל צפון קוריאני. המרגל ניסה להתנקש בחיי אביה, הנשיא פארק צ'ונג-הי, אך פספס את האב ופגע באשתו. אביה של צ'וי, מייסד כת פסאודו-נוצרית, שלח לאחר הרצח מכתבים לפארק הבת וטען שנשמת אמה ביקרה אותו וביקשה שיעזור לבתה. כך נוצר הקשר בין משפחתה של צ'וי לבין "הבית הכחול", בית הנשיא הקוריאני, קשר שסייע לצ'וי לצבור הון ועוצמה בעזרת פארק הבת.

 

רציחתו של הנשיא פארק צ'ונג-הי על ידי ראש סוכנות הביון הדרום קוריאנית באוקטובר 1979 קטעה את הקשרים בין מייסד הכת הדתית לבין "הבית הכחול". המניעים לרצח אינם ברורים עד היום, אבל במיוחד לאור הפרשה האחרונה, יש הטוענים שפארק האב נרצח לאחר שנלכד ברשתות ההשפעה של מייסד הכת.

 

תמונותיהן של הנשיאה פארק ג'ן-הייאה וחברתה הקרובה צ'וי סון-סיל מופיעות בהפגנות המחאה בסיאול (צילום: AP) (צילום: AP)
תמונותיהן של הנשיאה פארק ג'ן-הייאה וחברתה הקרובה צ'וי סון-סיל מופיעות בהפגנות המחאה בסיאול(צילום: AP)

פארק הבת אמנם הורחקה מהפוליטיקה, אך המשיכה לתמוך בצ'וי האב ואף ניתקה את יחסיה עם אחיה ואחותה, שהתנגדו לקשר. עם מותו של צ'וי בשנות ה-90, הצליחה בתו פארק ג'ן-הייאה להיכנס בחזרה לפוליטיקה ולצדה בתו של המדריך הרוחני, צ'וי סון-סיל.

 

הקש ששבר את גב הקוריאנים

עם בחירתה של פארק לנשיאות, השתמשה צ'וי בקשריה עם הנשיאה הדרום קוריאנית וחברתה הקרובה לצבירת הון. כל מי שניסה למנוע את מעורבותה בפוליטיקה, שכללה כאמור עריכה של נאומים וקבלה של מסמכים סודיים, הוחלף במקורביה של צ'וי. הקש ששבר את גב הגמל היה ההקלות בקבלת בתה של צ'וי לאוניברסיטה יוקרתית, אחד החלומות הגדולים של כל הורה קוריאני. סטודנטיות באוניברסיטה שאליה הייתה אמורה להגיע בתה של צ'וי החלו להפגין בדרישה שנשיאת האוניברסיטה תתפטר על רקע הפרשה, ובכך הציתו את המחאה נגד הנשיאה פארק.

 

יש לזכור כי דרום קוריאה ידועה בהיסטוריה של מחאות סטודנטים שהביאו להחלפת המשטר, ואף הביאו לדמוקרטיזציה של המדינה בסוף שנות ה-80. למרות התנצלותה הפומבית של הנשיאה פארק והחלטתה להחליף שוב את יועציה, דבר שקרה היום (יום ד') עם הפיטורים של ראש הממשלה ובכירי ממשל נוספים, יצא הציבור לרחובות בקריאה להתפטרותה.

 

צ'וי התקרבה לנשיאה הדרום קוריאנית בזכות אביה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צ'וי התקרבה לנשיאה הדרום קוריאנית בזכות אביה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
שחיתות היא תופעה רווחת בדרום קוריאה. ב-2015 דורגה המדינה האסייתית במקום 37 במדד השחיתות, לא רחוק מישראל. למרות הניסיון להיאבק בשחיתות, במיוחד בקרב התאגידים ששולטים בכלכלה הקוריאנית, נחשפים מדי שנה מקרים חדשים. שני נשיאים קודמים במדינה הואשמו בקבלת שוחד במאות מיליוני דולרים ושני בנים של נשיאים נשלחו לכלא באשמת קבלת שוחד.

 

2009: הנשיא התאבד במהלך חקירת שחיתות נגדו

אחד הנשיאים, רו מו-היון, אף התאבד ב-2009 במהלך חקירת שחיתות נגדו והוא לא הפוליטיקאי הבכיר היחיד שבחר בדרך זו. ב-2015 התפטר ראש ממשלת דרום קוריאה לי וואן קו חודשיים בלבד לאחר שנכנס לתפקידו, כשטייקון בנייה התאבד והשאיר פתק עם רשימה של האנשים שקיבלו ממנו כספים, בהם ראש הממשלה לי.

 

למרות ההיסטוריה העשירה של השחיתות, הציבור הדרום קוריאני רואה בסיפור האחרון משבר אמון קשה ופגיעה בלגיטימציה של הנשיאה.

 

ברקע הפרשה מצוי גם הקשר השכיח ובעייתי שבין אמונה דתית לבין פוליטיקה. מרביתם של נשיאי דרום קוריאה היו נוצרים, וקודמה בתפקיד של פארק, לי מיונג-באק, הנמנה עם אחת הכנסיות הגדולות במדינה, אף נבחר לנשיא בעזרת תמיכה רבה מהאוכלוסייה הנוצרית שמהווה כ-30 אחוזים מהאוכלוסייה. בנוסף, האמונה ברוחות מושרשת עמוק בתרבות הקוריאנית ובמיוחד בשמאניזם, שחווה פריחה מחודשת בשנים האחרונות. לפני בחירות קורה שפוליטיקאים - נוצרים ולא נוצרים כאחד - מגיעים ל"יועצת רוחנית", או משלמים עבור טקס שמאניסטי להצלחה בבחירות. למרות היחסים הקרובים בין דת למדינה, קוריאנים רבים חוששים שהפעם הקשר הזה עבר את הגבול.

 

התנצלה שהעבירה לחברתה לשכתב את הנאומים שלה. נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה (צילום: AP) (צילום: AP)
התנצלה שהעבירה לחברתה לשכתב את הנאומים שלה. נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה(צילום: AP)

כתוצאה מהפרשה, נבחנת עתה תקופת הכהונה של פארק בעדשות חדשות, ויש המנסים להעריך את גודל הנזק ולהבין מי שלט עד כה בדרום קוריאה. צ'וי אף נקראה "רספוטין קוריאני" בתקשורת מסביב לעולם. בתמונות מהפגנות בסיאול רואים מפגינים מחופשים לשתי הנשים - הנשיאה וחברתה הקרובה - כשצ'וי מחזיקה את פארק בחוטים אדומים כמו בובת תיאטרון.

 

העבר הטרגי רודף אחרי הנשיאה

בתקשורת הקוריאנית מנסים להסביר את התנהגותה של פארק באמצעות בדידותה. כאמור, הוריה נרצחו מסיבות פוליטיות, היא התרחקה מאחיה, והיא עצמה רווקה ללא ילדים, אשה ראשונה בתפקיד הנשיאה. ועדיין, זה לא מצליח להסביר את תלותה של של הנשיאה הדרום קוריאנית בחברתה, שלמענה הקריבה כנראה את הקריירה הפוליטית.

 

ברור לכולם שהנשיאה פארק סיימה את הקריירה שלה ולא תוכל עוד להתאושש פוליטית. השאלה היא אם פארק תפרוש כבר עכשיו או תנסה להישאר עד סוף כהונתה בשנה הבאה. האסיפה הלאומית יכולה להדיח את הנשיאה ברוב מיוחד. אולם לפי החוקה הקוריאנית, לאחר הדחת הנשיאה, הסוגיה עוברת להחלטתו של בית המשפט לחוקה שצריך לאשר את ההדחה. כבר קרה בעבר שניסיון להדיח נשיא כשל. היה זה בשנת 2004 כשבית המשפט לחוקה לא אישר את החלטת האסיפה הלאומית והנשיא חזר לתפקד ב"בית הכחול".

 

דרום קוריאה תצטרך עתה להתמודד עם בעיית השחיתות ועם העמקת השקיפות במערכת הפוליטית. משבר האמון והמשבר הפוליטי מגיעים בזמן קשה, כשדרום קוריאה מתמודדת עם פרשת "גלקסי נוט 7" של "סמסונג" ופשיטת רגל של חברת הספנות "האנג'ין", מהגדולות במדינה ובעולם כולו. קשה לנבא מה יוליד יום, אבל נראה שהחברות בין שתי הנשים תגבה מחיר כבד בתדמיתה של דרום קוריאה.

 

אירה ליאן היא דוקטורנטית במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה ועמיתת מכון טרומן לקידום השלום באוניברסיטה העברית בירושלים. היא גם משמשת יועצת אקדמית של התוכנית המשותפת ביחסים בינלאומיים ולימודי אסיה

 

המכון ליחסים בינלאומיים ע"ש לאונרד דיוויס באוניברסיטה העברית בירושלים מפרסם בשיתוף פעולה עם ynet את מדור "מגלים עולם", שבו מופיעים מאמרי פרשנות ועמדה של חוקרים מרחבי העולם בתחום היחסים הבינלאומיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
זוכה לכינוי הגנאי "רספוטין הקוריאנית". צ'וי סון-סיל
צילום: AP
תופעה השחיתות רווחת במדינה האסייתית. אירה ליאן
מומלצים