נשיאת העליון לשרת המשפטים: "הצבת אקדח על השולחן"
מרים נאור שיגרה לאיילת שקד מכתב ובו הודיעה כי השופטים לא ימשיכו בהידברויות בנוגע לגיבוש רשימת המועמדים לעליון. הסיבה: הצעת חוק שמבקשת לשנות את הליך הבחירה. "אין לי אלא לפרש את שתיקתך כהבעת עמדה שהצעת החוק אכן על דעתך". שקד: "ישיבות הוועדה לבחירת שופטים ימשיכו כסדרן". השר לוין: "נשיאת העליון מנסה להטיל אימה על שרת המשפטים"
ברקע הצעת החוק לשינוי הרוב הדרוש לבחירת שופטים לבית המשפט העליון, שיגרה נשיאת העליון מרים נאור מכתב חריג לשרת המשפטים איילת שקד ובו כינתה את ההצעה "הצבת אקדח על השולחן". "מצב דברים זה אינו מאפשר לנו, שופטי בית המשפט העליון החברים בוועדה לבחירת שופטים, להמשיך עמך במהלך של התייעצויות וניסיון מוקדם להגיע להסכמות. לא ניתן לפעול בדרך זו שעה שכללי ההכרעה עשויים להשתנות 'תוך כדי תנועה'", כתבה.
לקריאת המכתב - הקליקו
נאור כתבה עוד כי "הנחת ההצעה בעיתוי הנוכחי מהווה בנסיבות העניין משום 'הצבת אקדח על השולחן'. משמעותה היא שאם חלק מחברי הוועדה לא יביעו הסכמה למינוי מועמדים מסוימים, באופן שאינו מאפשר את מינויים ברוב מיוחד, אזי 'כללי המשחק' הקונסטיטוציוניים ישונו כך שניתן יהיה למנותם ברוב רגיל של חברי ועדה".
הצעת החוק שעוררה את הסערה קובעת שבוועדה לבחירת שופטים יספיק רוב רגיל (5 מתוך 9) לבחירת שופט עליון, ולא כמו כיום (7 מתוך 9, מה שמאפשר לשלושת שופטי העליון בוועדה לסכל כל מינוי). על כוונת שקד להחזיק הצעה כזו כ"שוט" במשחק הכוחות מול נשיאת העליון נאור פורסם לראשונה ב"ידיעות אחרונות" בחודש שעבר.
שלשום פורסם ב-ynet על הביקורת שעוררה ההצעה החדשה, שהונחה השבוע. "שרת המשפטים מנסה להלך אימים על שופטי העליון לפני החלטת בג"ץ בעניין עמונה", אמרה ח"כ רויטל סוויד (המחנה הציוני). "השרה שקד, אשר עומדת בראש מערכת המשפט, מעבירה לשופטי העליון מסר סמוי - נחליש את כוחכם אם לא תתיישרו".
"ראוי היה שתשוחחי עמי"
"הצעת החוק היא אמנם הצעת חוק פרטית", כתבה נאור, "אולם מאז פרסום ההצעה ופרסומים רבים בכלי התקשורת לפיהם הצעת החוק היא מטעמך, לא נשמעה מפיך כל הסתייגות מהצעת החוק או מעיתוי העלאתה חינם על דעתך. משאלו הם פני הדברים, סבורה אני שראוי היה שתשוחחי עמי בעניין מבעוד מועד.
"לפיכך אני נאלצת להודיע - על דעת חבריי המשנה לנשיאה רובינשטיין והשופט ג'ובראן - כי אין בכוונתנו להמשיך עמך לעת הזו בהידברויות ובהתייעצויות מוקדמות בנוגע לגיבוש רשימת המועמדים ובנוגע להסכמות האפשריות. כל אחד מאיתנו יפעל במסגרת הוועדה לבחירת שופטים באופן ענייני ועל פי חוק.
"עוד אני מבקשת להבהיר כי אין אנו מבקשים להתערב בהליכי חקיקה של הכנסת, אף שיש בהם משום ניסיון לשנות את כללי המשחק תוך כדי המהלכים עצמם. אף אין אנו עוסקים בספקולציות על היתכנותם של הליכי החקיקה או על תבונתם. אולם ברור שכשם שהרשות המחוקקת פועלת בכל דבר ועניין כהבנתה, אף אנו - השופטים החברים בוועדה לבחירת שופטים - נפעל כל אחד לפי שיקול דעתו, והכול כמובן תוך כיבוד החוק.
"אף שצר לי שהגענו עד הלום, אני רוצה להבהיר שמבחינתי אין מניעה להמשיך בפגישות העבודה בינינו כסדרן, תוך שיתוף פעולה, וזאת בכל ההיבטים האחרים הכרוכים בעבודתנו המשותפת".
מלשכת שרת המשפטים שקד נמסר: "ישיבות הוועדה לבחירת שופטים ימשיכו כסדרן. בימים הקרובים תפורסם רשימת המועמדים לבית המשפט העליון".
גם שר התיירות יריב לוין הגיב למכתבה של נאור, ואמר כי "אי אפשר שלא להזדעזע ממכתבה הבוטה של נשיאת בית המשפט העליון, אשר ממנו עולה כי לראייתה בית המשפט איננו שייך למדינה, אלא עומד מעליה כאילו היא נחלתו הפרטית. הנשיאה מנסה להטיל אימה על שרת המשפטים, על הממשלה ועל הכנסת, תוך שימוש בכלי פסול של חרמות, בו משתמשים אויבינו כאשר הם מנסים לכפות עלינו מהלכים הפוגעים במדינת ישראל ובחוסנה.
"החלטת נשיאת בית המשפט עליון להחרים את ההתייעצויות בעניין הליכי מינוי השופטים היא הזדמנות לבצע את השינוי הנדרש בהרכב הוועדה, באופן שיוציא ממנה את השופטים החברים בה והמכתיבים את המינויים בשיטת 'חבר מביא חבר', ללא שקיפות ובאופן שנוגד את ערכי היסוד של הדמוקרטיה. אני מצפה מכל שרי הממשלה וחברי הכנסת להתייצב כאיש אחד אל מול הניסיון למנוע מנבחרי הציבור למלא את תפקידם".