שתף קטע נבחר

 
צילום: ג'ורג' גינסברג, shutterstock

דו"ח ארגוני סביבה: "מחדל לאומי בחדר שינה של מיליון אנשים"

ארגוני הסביבה הגישו לשר להגנת הסביבה דו"ח העוסק באסון האקולוגי המתהווה לדבריהם בחיפה. "המצב בחיפה הוא סוג של תיבת פנדורה שמכילה מפעלים, תחנת כוח, שינוע של חומרים מסוכנים, תחלואה וזיהום מים וקרקע". צפו בדיון באולפן

מנסים למנוע אסון סביבתי בחיפה: ארגוני הסביבה המובילים בחיפה הגישו היום (ה') לשר להגנת הסביבה זאב אלקין את הדו"ח הרבעוני שלהם. הדו"ח הוגש במהלך הביקור הראשון של השר בחיפה. מדובר בדו"ח משותף של הארגונים מגמה ירוקה, מהפך בחיפה, מנקים את מפרץ חיפה, עמותת צלול, אדם סביבה במטרופולין חיפה, הירוקים של חיפה, ועוד.  

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :

חשש לאסון במתקני נפט בחיפה ברעש אדמה

צו הפסקת עבודה במפעל "כרמל אולפינים"

 

"המצב בחיפה הוא סוג של תיבת פנדורה שמכילה מפעלים, תחנת כוח, שינוע של חומרים מסוכנים, תחלואה וזיהום מים וקרקע. יש כאן מצב של מחדל לאומי בתוך חדר שינה של מיליון אנשים שצריך לפתור אותו", אמרה רויטל גולדשמיט, אחת ממחברות הדו"ח, פעילת מגמה ירוקה בראיון לאולפן ynet. "אנחנו מציבים על השולחן גם את הבעיות והשאלות וגם מציעים פתרונות". צפו בסרטון:

צילום: אבי חי אורי דוידוביץ'

צילום: אבי חי אורי דוידוביץ'

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"הלחץ נותן את אותותיו, שינוי גישה ביחס לזיהום בחיפה"

גולדשמיט טוענת כי לטווח הארוך יש לדאוג לתוכנית אב לחיפה ל-2030-2025. "יש לייצר תוכנית שמשלבת את כל הגורמים בממשלה, כל המשרדים הרלבנטיים. כדי לצמצם את התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה, לתת פתרונות לעובדים, שיעברו לעבוד בקלין-טק ולפתח את העיר מבחינה תחבורתית".

 

הלחץ הזה נותן את אותותיו לאחרונה ואנו עדים לשינוי גישה ביחס לזיהום בחיפה. הציבור בחיפה מצפה מהמשרד להגנת הסביבה להחמיר את כובד ידם על המפעלים המזהמים ואת האכיפה במפרץ חיפה, התושבים מצפים ממשלת ישראל לקחת אחריות ציבורית ולצמצם את התעשיות ואחסון החומ"ס בחיפה".

 

בדו"ח מבקשים ארגוני הסביבה להתייחס ראשית לתוכניות המתאר העומדות בימים אלה לדיון במועצה הארצית לתכנון ולבניה, שאישורן צפוי להביא לדבריהם להגדלת הזיהום במפרץ, בהן הרחבת בז"ן, קרקעות הצפון (תוכנית שעלתה בדו"ח מבקר המדינה) ועוד.

בתי הזיקוק בחיפה (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
בתי הזיקוק בחיפה(צילום: אלעד גרשגורן)

הארגונים מזכירים גם את הסקר האפידמיולוגי עליו שקד צוות מחקר באוניברסיטת חיפה בראשות פרופ' בוריס פורטנוב, שאת מסקנותיו ביטלו וועדה משותפת של משרדי הבריאות והגנת הסביבה. "נדיר הוא בעולם האקדמיה שצוות אחד מבטל במחי יד מחקר אקדמי המבוצע על ידי מתודולוגיות מחקר ידועות בעולם ואשר שיטות העבודה שלו אושרו על ידי אותם גופים שפסלו", נכתב בדו"ח. עוד נכתב כי "העובדה כי משרדי הממשלה מיהרו לביטול הדו"ח מעלה חשש כבד להסתרה וחיפוי".

 

"במקום להתעסק בתאגיד השידור הציבורי - שתיערך ישיבת ממשלה בחייהם ובריאותם של תושבי המפרץ"

בדו"ח דורשים הארגונים את הוצאת חוות הדלקים מקרית חיים, הוצאת המפעלים שאינם יכולים לעמוד בדרישות איכות הסביבה, ומבקשים להחמיר בהיתרי הפליטה שניתנו זה עתה לבז"ן, כרמל אולפינים וגדיב, המפעלים המזהמים ביותר בישראל.

 

עוד מבקשים בדו"ח לצמצם את כמות החומרים המסוכנים (חומ"ס), באמצעות צמצום מלאים ואחסון חומרים במפעלים (דוגמת מיכל האמוניה, חוות הגז והדלק ועוד), והגברת ההובלה של חומ"ס ברכבת וצמצום הובלתם במשאיות. על המכרז להעברת מיכל האמוניה לדרום כותבים כי הוא נכשל ומתמהמה, וכי יש למצוא חלופות נוספות, דוגמת הקמת מיכלי אמוניה קטנים יותר, ייבוא ועוד.

 

עו"ד שרית גולן מ"מהפך בחיפה", אמרה: "אני מצפה שהמסמך הזה יהיה בסיס להכנת תוכנית לאומית ומתוקצבת על ידי ממשלת ישראל. במקום להתעסק בתאגיד השידור הציבורי אבקש כי תיערך ישיבת ממשלה בחייהם ובריאותם של תושבי המפרץ".

 

סתירות בנתוני הזיהום

במפרץ חיפה קיים ריכוז החומרים המסוכנים הגדול ביותר בישראל: מיכל האמוניה, מיכל הברום, מיכל האתילן, חוות הגז והדלק - הם רק חלק מעשרות מתקנים תעשייתיים המחזיקים בכמויות גדולות מאד של חומרים מסוכנים. הערכות המשרד להגנת הסביבה, כפי שהוצגו לוועדת פנים-עבודה כבר ב-2010, מצביעות על סכנת התפשטותו של ברום, כאשר בארוע שכזה צפויים בין 6,500 ל-350 אלף נפגעים, בדומה לפגיעת טיל כימי במפרץ. סכנות נוספות קיימות מרעידת אדמה או מלחמה.

 

נציין כי בעוד שבמשרד להגנת הסביבה יצאו בהצהרה כי חלה ירידה של 11% בזיהום המסרטנים בחיפה, נאמר על ידי ראש תחום אויר, בוועדת פנים וסביבה בכנסת, כי הירידה היתה רק סביב ה-4%. גם ערך זה הוא ערך מחושב ולא ערך אמיתי שנמדד. בפועל בשטח על פי נתוני דיגום וניטור של המשרד להגנת הסביבה, אנחנו רואים עלייה במזהמים רבים במהלך 2016-2015. לטענתם, נעשות מחיקות של נתונים באתר המפל"ס המודד את המזהמים של המפעלים השונים.

 

הסיכון לחלות בסרטן ריאות בחיפה גבוה ב-29% בהשוואה לשאר המחוזות

דו"ח של משרד הבריאות מ-2014 הצביע על קשר וודאי בין זיהום אוויר בנפת חיפה לרמות גבוהות של סוגי סרטן. מהדו"ח עולה כי בחיפה התושבים חולים יותר - מחצית מהילדים חולי הסרטן בחיפה חלו בגלל זיהום אוויר. בנוסף, הסיכון לחלות בסרטן ריאות בחיפה גבוה ב-29% לעומת מחוזות אחרים בארץ והסיכוי לחלות בסרטן השד במטרופולין חיפה גבוה ב-26% מבשאר הארץ.

 

עוד נקבע בדו"ח משרד הבריאות כי בנפת חיפה תחלואת הסרטן הכללית בקרב גברים גבוהה מהממוצע הארצי בשיעור של 10%-20%, ובקרב נשים ב-20%-40%. מספר החולות בסרטן בשכונות הקרובות לאזור התעשייה המזהם, קריות ונשר, הרקיע שחקים. בקריית מוצקין הסיכוי לחלות בסרטן גבוה מהממוצע הארצי ב-31% ובנשר אחוז זה גבוה ב-43% לעומת הממוצע הארצי.

 

העיר חיפה מובילה בעולם בסרטן יחודי הנובע מחשיפה לכימיקלים וזיהום סביבה: סרטן לימפומה שאינה הודג'קין. שיעור תחלואת הסרטן הזה בחיפה ובקריות גבוה מהממוצע הארצי ב-26%-45%.

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים