חיסון הפפילומה: ההורים חלוקים בדעותיהם
יעל החליטה שבתה תקבל חיסון מהחשש שהיא תחלה בסרטן ואילו ורד העדיפה לא לחסן את בתה בגיל צעיר כל כך. החיסון שהילדים עוברים בימים אלו בכיתה ח' נמצא במוקד מחלוקת בין ההורים. גינקולוג: "ההמלצה היא חד משמעית לחסן"
בימים אלה תלמידי כיתות ח' מקבלים את המנה הראשונה של חיסון ה-HPV נגד וירוס הפפילומה, שמטרתו להגן מפני סרטן צוואר הרחם בקרב נשים ומפני מחלות מין שונות. משרד הבריאות ממליץ לחסן בכיתה ח', שכן לטענת המומחים, בשל גילם הצעיר של התלמידים, היכולת להגיב לחיסון גבוהה יותר. כמו כן, עדיף להתחסן לפני התחלת הפעילות המינית מכיוון שהנגיף מדבק בזמן מגע מיני.
רק לאחרונה פרסם משרד הבריאות את נתוני ההתחסנות, לפיהם את המנה הראשונה של חיסון ה-HPV קיבלו רק 65.9% מהתלמידים ואת המנה השנייה אפילו פחות - רק 59.3% מהתלמידים בכל הארץ. ניסינו להבין כיצד ההורים מקבלים את ההחלטה אם לחסן או לא ועד כמה יש בלבול ודאגה לגבי בריאותם של הילדים.
"פחדתי מהסרטן יותר מאשר החיסון"
יעל כרמי, אימא של מעיין (24) ונועה (17), החליטה לשמוע לעצת משרד הבריאות ובחרה לחסן את בנותיה. "חיסנתי את מעיין לפני כעשור, עוד כשהחיסון לא היה בסל הבריאות ועלה כ-1,000 שקלים. באותה תקופה היה פרסום מאסיבי בנושא. הפחידו מאוד, הרתיעו מפני סכנה לסרטן צוואר הרחם, סיפרו שהחיסון יכול למנוע מחלות מיניות שונות ואת הסרטן בפרט. חברה טובה, שיש לה בת באותו גיל הייתה שותפה איתי לדילמה. שתינו התייעצנו עם רופאת נשים שהציעה לחסן את הנערות".
- חששת לחסן?
"לא חששתי מתופעות הלוואי, חששתי דווקא מההשלכות - מה יקרה אם לא אחסן. פחדתי שהיא תדבק ותחלה חלילה בסרטן".
כשנועה, בתה הצעירה, הגיעה לכיתה ח', החיסון כבר היה חלק מסל הבריאות ולכן לדבריה כלל לא הייתה התלבטות: "אם החיסון נכנס לשערי בית הספר כנראה שיש משמעות. אני מאמינה במערכת הרפואית, נותנת בה אמון, ברצון שלה למגר את התופעה בעולם".
גם מאיה כהן מפתח תקווה, אמא של לין (18), ירין (20) ושי (9) החליטה לחסן את בנותיה הבכורות כאשר היו בכיתה ח', באופן פרטי. "בהתחלה, כלל לא עלה בדעתי לחסן את הבנות אבל לקוחות שלי, אימהות בעצמן לנערות בגילאים זהים, סיפרו שחיסנו את בנותיהן והמליצו לי לפעול כמותן. חששתי מהסיכונים, מההשלכות ומה יקרה אם לא אחסן. פניתי לרופאת הנשים שחיזקה את ההחלטה לחסן". בסביבתה, היא משתפת, היו לא מעט חילוקי דעת: "חלק בחרו לחסן, אחרים התנגדו אבל תחושת הבטן כיוונה אותי כן לחסן".
- היו לך חששות לגבי תופעת לוואי של החיסון?
"ביררתי ואמרו שאין כמעט משמעות לתופעות לוואי. גם כשאת לוקחת אקמול יש לזה סכנות, לא מבטיחים ב-100%. בעיקר פחדתי שהבנות יחלו בסרטן ואם יש לי דרך לקחת אחריות ולמנוע מהן את התפרצות המחלה, אעשה זאת. בנוסף, הסבירו לי כי יש גיל מסוים שבו מומלץ לעשות, זה איים עלי קצת, חששתי לפספס. רופאת הנשים הסבירה כי לחיסון יש סיכוי הצלחה גבוהים למנוע סרטן צוואר הרחם ואם משרד הבריאות מחסן, אז יש סיבה רפואית טובה לכך".
מומחה בגינקולוגיה: "חשוב לחסן בגיל צעיר"
"ההמלצה היום היא חד משמעית לחסן", אומר ד"ר ערן גולד, מומחה בגינקולוגיה ומיילדות מבית החולים וולפסון וכללית שירותי בריאות. "יש יתרונות רבים לחיסון, שהיתרון המשמעותי הוא הגנה מפני סרטן צוואר הרחם ומחלות מין. גם לגיל מתן החיסון יש חשיבות - יש צורך לחסן לפני תחילת קיום יחסי מין ראשונים, מכיוון שמאוחר יותר אם יש חשיפה לווירוס, אין יעילות לחיסון".
- מה לגבי הסיכונים?
"הסיכונים הם מינוריים. בני נוער שיש להם רגישות למרכיב של החיסון עלולים לסבול מכאבים קלים באזור מתן הזריקה. משום מה יש בהלה של הציבור בנוגע לחיסון, עקב פרסומים שונים אבל ההמלצה היא לחסן".
- גם את הבנים כדאי לחסן?
"החיסון לבנים נועד בעיקר למניעה של הפצת מחלות מין אבל גם גברים יכולים לסבול ממחלות מין ולכן החיסון חשוב גם להם".
"פחדתי מחיידקים מיותרים"
יחד עם זאת, לצד ההיענות, ישנם הורים שלא ממהרים לחסן וחוששים מאוד. ורד נחום, אימא ל-3, בנות בחרה שלא לחסן את בנותיה עדן (18) וירדן (16) כשהגיעו לגיל ההכרעה. לגבי בת הזקונים אגם (9.5) עוד יש לה ספק. "בהתחלה תמכתי ברעיון וחשבתי דווקא לחסן, פחדתי מסרטן צוואר הרחם וממחלות. התחלתי לקרוא מידע על החיסון באינטרנט, מה ההשפעה שלו וכמה הוא יעיל. הדעות היו חלוקות. לאחר מכן נפגשנו מספר קרובות משפחה, לכולנו יש בנות באותם גילאים, כל אחת שיתפה אם תחסן או לא. אחד מקרובי המשפחה, רופא בבית חולים, המליץ לנו לא לחסן. הוא הסביר שכשמחסנים, מכניסים חיידקים לגוף, בסוף המפגש כולנו הבנו שלא כדאי".
- מה הכריע עבורך את ההחלטה?
"הבנתי שהבנות קטנות וכל עוד הן קטנות, אין טעם. למה לחסן בגיל כל כך צעיר כשהן עדיין לא פעילות מבחינה מינית? כשאנחנו מחסנים אנחנו מכניסים חיידקים. לא ראיתי סיבה מוצדקת להכניס חיידקים מיותרים שמחלישים את הגוף, עדיף לתת לגוף להתגבר לבד" .
- את בעד חיסונים?
"אני תומכת בחיסונים שהם הכרחיים בלבד. אבל כל עוד הילדה לא מקיימת יחסים, היא לא חשופה להידבקויות ולכן אני לא רואה סיבה לחסן. זה לא אקטואלי לאותו רגע".
- מה לגבי אגם, בתך הקטנה?
"היא עוד קטנה, יש לנו 4 שנים עד שיגיע הזמן. אולי יהיו התפתחויות חדשות, מחקרים חדשים. אני לא מתכוונת לגבש דעה מוצקה מעכשיו".
אולי יעניין אותך גם:
- החיסון לסרטן צוואר הרחם: האם הוא באמת בטוח?
- חינוך מיני לילדים: לא רק קונדום וגלולות
"הנושא עוד בחיתולים"
לפני כשנה, הוחלט לחסן בבתי הספר גם בנים. משרד החינוך טען כי בנים חשופים אף הם למחלות מין שונות. אורית רובינשטיין מגבעתיים, אמא לשני בנים בגילאי 18 ו-14.5 בחרה שלא לחסן. "הייתה לי תחושה לא טובה. זו הייתה שנה ראשונה שבה חיסנו בנים והחלטנו שאנחנו לא שפני ניסיון. קראתי חומר בנושא ועלו ספקות: כמה החיסון באמת יעיל, מה תרומתו, לא מצאתי הוכחה חד משמעית, הרגשתי שהנושא עוד בחיתולים. קראתי כתבה שמשרד הבריאות בעצמו שוקל האם להמשיך לחסן או לא, זו הייתה הסיבה המרכזית שבגללה ויתרנו".
בנוסף, היא משתפת כי הבינה שבמדינות אחרות החליטו להפסיק לתת את החיסון ולכן לא ברור מדוע כאן מתעקשים עליו. רובינשטיין חששה מתופעות הלוואי וכשבנה אף הוא העלה ספקות וסרב להתחסן, ידעה שהיא פועלת נכון. "רק בטווח הרחוק נדע על השפעת החיסון. האם גרמנו נזק כשבחרנו אם כן או לא לחסן. אני בחרתי לא להמר ולא להכניס חומרים כימיים לגוף של הבן שלי. בנוסף, אני מאמינה שישנה חשיבות רבה יותר בחינוך מיני, ללמד את הילדים להיזהר כדי לא לחטוף מחלות".
"לכל אחד יש פחד שמגיע ממקום שונה"
ניר מגנזי מזיכרון יעקב, אב לארבעה בנים בגילאי 3, 7, 11 ו-14 בחר אף הוא לא לחסן את בנו הבכור בחיסון הפפילומה. לפני כשנתיים ילדו השלישי עבר חיסון אחר בהיותו תינוק, לאחריו הם חוו נסיגה שערערה את ביטחונו לגבי חיסונים. "כשהציעו בבית ספר לחסן את הבנים, אשתי ואני עצרנו רגע ושאלנו 'למה?'. התחלנו לקרוא מחקרים והבנו שבארה"ב עשו ניסוי והחליטו לא לחסן. אם בארה"ב הפסיקו אז בארץ מתעקשים לחסן? חששנו שבארץ עושים ניסוי על חיסון לבנים והחלטנו שאנחנו לא שפני ניסיון. זו הסיבה שלא חיסנו".
- איך היו התגובות מסביב?
"כולם שאלו למה ואיך אנחנו עושים את זה, אבל הניסיון עם הילד השלישי גרם לנו להבין שאסור לנו להיכנע ללחץ החברתי. אנחנו חוקרים כל דבר, כל חיסון קוראים עליו המון פעמים, מאוד מעורבים".
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
- לא פחדת מה יקרה אם לא תחסן?
"זה סיכוי מול סיכון. לא תמיד בלב שלם, אבל אין ברירה".
- מה אתה ממליץ למתלבטים?
"לכל אחד יש פחד שונה, שמגיע ממקום שונה: מה ההיסטוריה הרפואית, גנטיקה, יש או אין סרטן במשפחה. זו החלטה אינדיבידואלית, צריך ללמוד היטב ולקבל החלטה. אמנם יש לי רק בנים, אבל אם הייתה לי בת, הייתי בוחן היטב את ההשלכות, עושה בדיקה מקיפה. אני ממליץ להורים לקרוא המון ולקרוא את שני הצדדים לפני שמקבלים החלטה".
תגובת משרד הבריאות: "החיסון נגד נגיף הפפילומה מוצע לכל תלמידי בית הספר בישראל בכיתה ח'. במשך שנתיים חוסנו רק בנות ובשנה שעברה נוסף חיסון גם לבנים וזאת במטרה למנוע מחלות גם אצלם ולאפשר הגנה טובה יותר לבנות עד כדי אפשרות למיגור הנגיף. לאחר שימוש שגרתי של שלוש שנים בישראל, וניסיון ארוך יותר בעולם, ניתן לומר בבירור שאין שום עדות לבעיות בטיחות עם חיסון זה - החיסון רשום היום בכ-130 מדינות, ונמצא בשגרת החיסונים בכ-60 מדינות, כאשר עד היום ניתנו למעלה מ-200 מיליון מנות חיסון.
"ארגוני בריאות מובילים בעולם חוזרים ובוחנים את בטיחות החיסון מעת לעת והמסקנה עקבית ואחידה: חיסון זה יעיל ובטוח לשימוש. הוא מונע לא רק הדבקה בנגיף הפפילומה הידוע כגורם לסרטן צוואר הרחם, אלא מונע גם סוגי סרטן נוספים בנשים ובגברים (סרטן פי הטבעת, סרטן הפין וסרטן הלוע) וכן יבלות באברי המין ומצבים טרום סרטניים, אשר הטיפול בהם כרוך לעיתים בסיבוכים כגון פגיעה ביכולת לשאת הריון בשל הפגיעה בתפקוד צוואר הרחם. לכן, במדינות בהם ניתן החיסון במשך מספר שנים, כגון באוסטרליה, חלה כבר כעת ירידה בשיעורי היבלות והמצבים הטרום סרטניים. החיסונים נגד נגיף הפפילומה עברו את כל תהליך קבלת ההחלטות של כל חיסוני השגרה בישראל, החל ברישום, המלצה של ועדה מייעצת, כניסה לסל הבריאות, והכל בשקיפות אשר המשרד מחויב לה. החיסון בטוח כמו כל חיסוני השגרה האחרים של גיל הילדות".