לאכול ארוחת בוקר בריאה: השינוי של משפחת מוצה
במשפחת מוצה אוהבים מתוק והרבה, אפילו בארוחת הבוקר. צפו ברותי אבירי, דיאטנית קלינית , המסבירה איך להתחיל לחיות בריא
בשיתוף תנובה
אחת הבעיות נפוצות במשפחות שרוצות לשמור על בית בריא היא השינוי שצריך לעשות בתזונה של הילדים שהוא בדרך כלל בניגוד לרצונם ולהעדפותיהם ואהבותיהם, ובמקביל, השינוי שאנחנו ההורים צריכים לעבור. היות ו"שינוי הוא לא עינוי", כדי שיהיה יותר קל לעשות אותו, חשוב לעשות אותו בנינוחות ושלווה, ולהבין את שורש הסיבות למה שרוצים לשנות.
קראו עוד
"הילדים שלנו אוכלים רק מתוק בבוקר"
אחת הבעיות נפוצות במשפחות שרוצות לשמור על בית בריא היא השינוי שצריך לעשות בתזונה של הילדים שהוא בדרך כלל בניגוד לרצונם ולהעדפותיהם ואהבותיהם, ובמקביל, השינוי שאנחנו ההורים צריכים לעבור. היות ו"שינוי הוא לא עינויי", כדי שיהיה יותר קל לעשות אותו, חשוב לעשות אותו בנינוחות ושלווה, ולהבין את שורש הסיבות למה שרוצים לשנות.
צפו בשינוי של משפחת מוצה:
הילדים אוכלים ארוחת בוקר מתוקה
ילדים בגיל 2, 5 ו-6 כמו שיש למשפחת מוצה, לא לוקחים לעצמם לבד ארוחת בוקר. היות ובאחריותנו ההורים להחליט מה נכנס הביתה, כך גם יקבע מה הילדים יאכלו כל היום בבית וגם כמובן בבוקר. ברור לגמרי, כפי שנוגה גם מתוודה, שהילדים אוכלים משהו מתוק בבוקר כי כך היא התרגלה וכך גם היא עושה עד היום.
עוד ברור, שאי אפשר לדרוש מהילדים לאכול פרוסה עם גבינה בבוקר כשאמא יושבת לידם ואוכלת פרוסת עוגה ולכן, גם מאוד ברור היכן צריך לערוך את השינוי! למרות שאין דבר קל ומהיר בבוקר מלחטוף עוגייה או פרוסת עוגה, אני ממליצה להשקיע מחשבה וזמן בהכנת ארוחה בריאה לכל המשפחה ולהטמיע אותה כהרגל.
ארוחת בוקר על בסיס סוכרים, גורמת לעלייה מהירה של רמת הסוכר בדם אך לאחריה גם ירידה חדה שגורמת שוב לתחושת עייפות, עצבנות, רעב ודחף לעוד מתוק. לא חייבים מיד לעבור ל"שייקים ירוקים על בסיס קייל", אבל יש הרבה אפשרויות פשוטות ומהירות בין זה לבין לאכול עוגות. למשל: דגני בוקר מלאים לא ממותקים, יוגורט עם גרנולה ופרי, שייקים מפרי, יוגורט וקוואקר, לחם מלא עם גבינה, טונה, אבוקדו וירק ואפילו לנגב גבינה עם קצת בייגלה מקמח מלא יכול להיות רעיון מתאים.
ארוחה מאוזנת שתשלב דגנים מלאים, חלבונים בריאים וירקות, תספק אבות מזון חיוניים ותיצור תחושת שובע נעימה לאורך זמן. חשוב לעשות את השינוי בהדרגה ולא בבת אחת ובהפגנתיות כדי שיתקבל ע"י הילדים בצורה נינוחה ונעימה.
הילדים חוזרים רעבים מהגן ומפנקים אותם בחטיפים
כשילדים חוזרים מהגן הם בד"כ רעבים. בהרבה מקרים הם אכלו ב-12:00 ארוחת צהריים ומקבלים פרי או עוגייה או פרוסה כשהם קמים ולכן כשאנחנו לוקחים אותם לקראת ארבע- חמש, זה רק הגיוני שהם יהיו רעבים. בגלל שהשעה אינה שעת ארוחת צהריים ועדין מוקדם לארוחת ערב, אנחנו נוהגים לתת להם כאן "משהו קטן" או חטיף.
האמת היא שהדבר הנכון לעשות, הוא לתת להם כאן קודם כל אוכל אמיתי כגון כריך עם גבינה, טונה, אבוקדו או כל ממרח אחר בריא עם ירק בפנים או בצד. אם אח"כ הילד יבקש חטיף או נשנוש, ונחליט לתת לו, לפחות נתנו לו קודם רכיבי תזונה חשובים, החטיף או הנישנוש יאכל על ידו לא מתוך רעב, וכנראה שהכמות שיאכל תהיה יותר קטנה. וכך הרווחנו מכל הכיוונים. אין מה לחשוש שאח"כ הילד לא יהיה רעב ולא יאכל ארוחת ערב בגלל הכריך שאכל אחה"צ.
ייתכן שהילד יהיה פחות רעב בארוחת הערב ויאכל קצת פחות כי בעצם זה כאילו חילקנו לו את ארוחת הערב לשניים: חלקה אחרי הגן, והשאר בשעה הרגילה של ארוחת הערב.
כשבא לנו "לפנק" את הילדים כמו למשל דניאל בממתק אחרי הגן, חשוב לדעת ש"פינוק" זה לא לתת לילדים מה שהם רוצים, וודאי לא כשזה משהו שמזיק להם ופוגע בבריאותם כגון חטיפים. הרי אם היו מבקשים סיגריה, האם גם היינו נותנים להם כי הם רוצים? ברור שלא. אם כך נראה שהבעיה נמצאת בעד כמה אנחנו חושבים או מאמינים שהחטיפים שאנחנו מתפתים לקנות לילדים אכן פוגעים בבריאותם. אם כהורים נשתכנע שנגרם לילדים נזק אמיתי, אני בטוחה שנהיה מסוגלים "להגיד להם לא" ולעמוד בתחנוניהם.
אם אנחנו רוצים לפנק את הילדים, אנחנו יכולים לפנק אותם בכך שבמקום לחזור הביתה אחרי הגן, נלך איתם לעשות משהו כייפי ביחד כמו לרכב על אופניים או לשחק בכדור בפארק.
הבעיה – אנחנו ההורים לא אוכלים מסודר ובריא
"בית בריא" מתחיל ב"הורים בריאים", בדיוק כפי שבמטוס שמים קודם את מסכות החמצן למבוגר ורק אח"כ מטפלים בילד, כך גם כאן. הדאגה לעצמנו משפיעה לא רק על דוגמה אישית, אלא גם על סך כל האווירה בבית.
בבית שההורים אוכלים בריא, פעילים והבריאות בראש מעיניהם, תהיה אווירה כללית של בית שמתנהל בצורה בריאה וההשפעה של זה על תודעת הילדים עצומה. לכן, אני ממליצה לנו ההורים, שאם אנחנו לא מצליחים להקפיד על אכילה בריאה עבור עצמנו, שננסה לחשוב שאנחנו עושים את זה עבור ילדיינו. לפעמים זה עובד יותר טוב.