"דיקטטורה משפחתית": הנשיא ואשתו בפתק אחד
אחרי שביטל את ההגבלה על כהונות הנשיא, צפוי נשיא ניקרגואה דניאל אורטגה להיבחר בשלישית. את סגניתו המיועדת הוא מכיר היטב מהבית - רעייתו רוסריו מוריו, שנחשבת לאדם החזק במדינה ולמי שמתווה את המדיניות
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
אורטגה ושותפתו למרוץ לנשיאות, רעייתו רוסריו מוריו, קיבלו 70 אחוזי תמיכה בסקר האחרון שהתפרסם בניקרגואה. הנשיא זוכה לפופולריות רבה בשל הצמיחה הכלכלית וצמצום העוני באחת המדינות העניות ביבשת אמריקה מאז שנכנס לתפקיד ב-2007.
אורטגה עלה לשלטון לראשונה ב-1979 וכיהן כמנהיג המדינה עד שנת 1990 ואז הפסיד בבחירות לויולטה צ'אמורו. הוא שב לשלטון ב-2007 כראש מפלגת "החזית הסנדיניסטית לשחרור לאומי" (FSLN), ומכהן כנשיא עד היום. שמה של מוריו, שנישאה לאורטגה ב-1979, נקשר ל"חזית הסנדיניסטית" מאז שנות ה-70 ולא פעם דווח בתקשורת העולמית כי היא זו שמתווה את המדיניות של הממשלה ושל בעלה ונחשבת למעשה לאישה החזקה ביותר במדינה. לבני הזוג הנשיאותי שמונה ילדים ואת שתי מערכות הבחירות האחרונות של אורטגה לנשיאות ניהלה רעייתו.
"לנשיא לא אכפת מזכויות של אחרים"
יריביו של אורטגה מאשימים אותו בניסיון להקים "דיקטטורה משפחתית" מאז שהחל למנות קרובי משפחה לתפקידי מפתח בממשלו, ולאחר שתנועתו הצליחה להעביר שינויים חוקתיים דרך הקונגרס ששמו ב-2014 סוף להגבלה על מספר כהונות הנשיא.
"אורטגה משיג את מה שהוא רוצה ולא אכפת לו להפר את זכויות האחרים", אמר מקסימינו רודריגס, המועמד לנשיאות ניקרגואה מטעם "המפלגה הליברלית החוקתית" (PLC) מהמרכז-ימין, יריבו הגדול של הנשיא שזכה ל-8 אחוזי תמיכה בלבד בסקר האחרון.
"הוא נלחם לכאורה נגד הרודנות של סומוסה והסנדניסיטים עצמם מחשיבים את אורטגה כגרוע יותר מאשר סומוסה", אמר רודריגס וטען שהנשיא המכהן רוצה רק לשמור על אחיזתו בשלטון.
משקיפים בינלאומיים לא הורשו לפקח על הבחירות
הרמן סלבה, סטודנט להנדסה בן 22 ותומך של הנשיא אורטגה, דחה את טענותיו של רודריגס ואמר שמדובר ב"אדם טובע". בשנות ה-80 נלחם רודריגס בסנדיניסטים כחלק מהארגונים המחתרתיים שפעלו בניקרגואה ונודעו בשם "קונטראס".
ארצות הברית וארגונים בינלאומיים הביעו דאגה מסירובו של אורטגה לאפשר למשקיפים זרים לפקח על הבחירות לנשיאות בניקרגואה וכן מהחלטת מערכת המשפט שלא לאפשר לאדוארדו מונטאלגרו מ"המפלגה הליברלית העצמאית" (PLI) שבאופוזיציה להתמודד בבחירות. עם זאת, בבנק העולמי הודו לא מזמן שתחת הנהגתו של אורטגה הצליחה ניקרגואה להוריד את שיעור העוני ב-13 אחוזים. אורטגה לא הופיע רבות בפומבי במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות. בכל מקרה, הוא הבטיח להגן על הישגיו הכלכליים והחברתיים אם ייבחר שוב לנשיא המדינה.
חלק ניכר מהישגיו של אורטגה מומנו על ידי רווחי הנפט של ונצואלה שתמכו בתוכניות חברתיות, סייעו לעסקים פרטיים והורידו את עלויות החשמל. אורטגה גם כרת ברית עם יזמים, עזר לניקרגואה להשיג צמיחה כלכלית ממוצעת של חמישה אחוזים בחמש השנים האחרונות, בין היתר בזכות המחירים הגבוהים של הבשר, הקפה והזהב שהיא ייצאה לשווקים הזרים. לכך יש להוסיף את כניסת המשקיעים הזרים במדינה.
למרות כמה עליות ומורדות, אורטגה ועמיתו האמריקני ברק אובמה שמרו על מערכת יחסים לבבית באופן יחסי. עם זאת, סוגיית מצב הדמוקרטיה בניקרגואה נותרה רגישה ביותר ביחסים בין שניהם ובין שתי המדינות.