צוהר לעתיד משותף: נוער סיני שוחר מדע - בישראל
במסגרת פרויקט של חברת שירת יזמות, מגיעים לישראל מזה שלוש שנים נערים סינים למחנה נוער שוחר מדע - שם הם פוגשים ילדים ישראלים וגם לומדים להכיר את "מדינת הסטארט אפ". בוגר המחנה הראשון כבר עומד להתחיל את לימודיו האקדמיים בישראל - ואולי זו רק הסנונית הראשונה
מזה שלוש שנים, חברת שירת יזמות מקיימת בארץ מחנות נוער שוחר מדע עבור ילדי בית ספר תיכון מפרובינציית אנהוי (Anhui) שבסין. המפעל הוא תוצאה של שיתוף פעולה בין החברה הישראלית לבין חברת Wanxin Media הסינית. הוא נעשה בשולי פעילות עסקית משותפת בין שתי החברות בנושא חינוך דיגיטלי, שבמסגרתו חברות ישראליות בתחום זה מקבלות השקעה פיננסית ומעורבות אסטרטגית למען פיתוח עסקי בסין. Wanxin Media היא חברה סינית גדולה בבעלות ממשלתית העוסקת בהוצאה לאור והפצה של ספרי לימוד ועוברת עתה לתחום החינוך הדיגיטלי, בעיקר על בסיס ידע ישראלי.
המחנה השלישי ברציפות התקיים בקיץ 2016 במשך שבועיים, בהשתתפות 20 ילדים סינים אליהם הצטרפו 10 ילדים ישראלים. המטרה הייתה לחשוף את הילדים הסינים למחקר מדעי ולתהליך המעבר ממדע לטכנולוגיה, על מנת למשוך אותם ללימודים בתחום זה. הבסיס הוא כוח המשיכה של ישראל כמדינה המובילה במחקר מדעי וכמדינת ה"סטארט-אפ". בנוסף לכך נוצרים קשרים חברתיים אישיים ארוכי טווח עם הילדים הישראלים ומתגבשת בהם הערכה למדינת ישראל.
התוכנית של המחנה כוללת שהייה של הילדים בכפר הילדים במכון ויצמן למדע ועבודה מודרכת בגן המדע במכון ויצמן, במעבדות מחקר עם מדענים מובילים ובביקורים במוסדות אחרים - ביניהם המכללה למדעי הים במכמורת, מוזיאון מדעטק בחיפה, המרכז הטכנולוגי של רשת עתיד בחיפה ועוד. לצד ביקורים באתרים תיירותיים ומפגשים עם אנשי ציבור, מושם דגש על שיתוף הפעולה ויצירת הקשרים עם ילדים ישראלים. בשנה האחרונה השתתפו בפרויקט תלמידים מבית הספר למדעים בלוד שברשת עתיד. רשת עתיד לקחה חלק פעיל באירוח ובארגון מפגשים עם מערכת הלימוד הישראלית.
המחנה הראשון התקיים במהלך מבצע "צוק איתן" - אז, למרות הקושי הטבעי, נוצרו קשרים הדוקים עם הסינים והתגבשה הערכה רבה מצידם, כאשר ראו כיצד מערכת "כיפת ברזל" מגנה על האוכלוסיה האזרחית בזכות קדמה מדעית טכנולוגית. זאת היתה ההתנעה של תהליך אשר מביא עתה לתנועה של בוגרי בתי ספר תיכוניים בסין, משתתפי המחנות, להתחיל לימודים אקדמיים בארץ.
הנער הראשון, לי לינפנג בן ה-18, היה בן 16 כאשר השתתף במחנה הראשון ב-2014. בפגישה שנערכה לפני כשנה וחצי אצל שגריר ישראל בסין, אלוף (מיל') מתן וילנאי, הוא סיפר שהוריו מאוד העריכו את הישגיו בלימודים ושמחו על כך שנבחר להשתתף במחנה הנוער בארץ. כאשר אמרו לו שיתמכו באפשרות של לימודים אקדמיים בארה"ב, הוא ענה שאינו מוכן ללמוד בשום מקום מלבד ישראל.
ההתנעה שהושגה במחנה הראשון ב-2014 הופכת עתה לתנועה של צעירים סינים שיבואו ללמוד בארץ. חברת שירת יזמות העניקה לסטודנט ראשון זה, אשר אמור להתחיל לימודי כלכלה ומנהל עסקים באוניברסיטת בר-אילן, מענק כספי לכיסוי שכר הלימוד במטרה לפתוח צוהר למשיכת סטודנטים רבים אחרים מסין. יש לראות בו את הסנונית הראשונה של תנועת צעירים סינים שנחשפים בעת לימודיהם התיכוניים לישראל ולמעמדה בתחום המדע והטכנולוגיה. צריך לעשות הכול כדי לחזק מגמה זו - שתוכל למנף הזדמנויות נוספות בכיוון זה.
חברת Wanxin Media מעורבת בפעילות בארץ מזה כמה שנים, כאשר בנוסף למחנות נוער שוחר מדע היא גם משמשת כשותף אסטרטגי לחברת CDI מערכות מירושלים, העוסקת בהוצאה לאור דיגיטלית. לאחרונה החברה הסינית הקימה קרן הון סיכון אשר משקיעה בחברות ישראליות כדי למסחרן בסין. הקרן מנוהלת ביחד עם חברת שירת יזמות בע"מ, אשר מאתרת ומלווה את החברות הישראליות. ההשקעות הראשונות של הקרן תהיינה בסטארט-אפ הישראלי Code Monkey ובחברה הישראלית Ten Minutes School, אשר הוקמה על-ידי שלום אסייג, מנוהלת על-ידי דניאל נחמיאס ובראש ועדת המומחים שלה עומדת הגב' דלית שטאובר, מנכ"לית משרד החינוך לשעבר.
החברה עומדת להרחיב את פעילותה העסקית בסין באמצעות חברת Wanxin Media והיא מגוייסת על-ידי שירת ומחוייבת לקחת חלק פעיל במפעל מחנות הנוער הסיני וביחד עם רשת "עתיד" המנוהלת על-ידי עמיעד גורביץ. עירוב זה בין הסקטור הפרטי הישראלי לסקטור הממשלתי והעסקי הסיני והסקטור החינוכי בארץ יכול למנף עלהעוצמה הסינית לקידום כלכלתה ומיצובה של מדינת ישראל.
כותב המאמר הוא מייסד ומנכ"ל חברת שירת יזמות בע"מ הפועלת בסין, ששורשיו במכון ויצמן למדע, שם למד פיזיקה לאחר שהשתתף בעצמו כנער במחנה נוער שוחר מדע הראשון של מכון ויצמן.