שתף קטע נבחר

 

חזון הנשיאות: אמריקה שלו, אמריקה שלה

כמעט בכל השאלות המרכזיות שמעסיקות את הציבור האמריקני - מיסוי, הגירה, מערכת הבריאות, יחסי החוץ ורכישת נשק - יש מחלוקות בין המועמדים לנשיאות. כך נראה עתידה של אמריקה - גרסת טראמפ וקלינטון

 


את המרוץ לנשיאות ארצות הברית בין המועמדת הדמוקרטית הילרי קלינטון, למועמד הרפובליקני דונלד טראמפ, אפשר להגדיר בקלות בתור מלחמה של מילים ומיתוג. טראמפ מצייר את קלינטון בתור "מועמדת מושחתת" וקורא לה ללא הרף "פושעת", והיא תוקפת את התבטאויותיו המקוממות ויחסו מעורר המחלוקת כלפי נשים.

 

לא רק האישיות של השניים עומדות למבחן, אלא גם המדיניות שכל אחד ירצה להתוות בתור הנשיא או הנשיאה הבאים. גם בתחום הזה טראמפ וקלינטון די מקוטבים, והמצע של כל אחד מהם מציג חזון שונה לחלוטין לאמריקה בשנים הקרובות. הנה מבט קצר על מצע הבחירות של המועמדת הדמוקרטית והמועמד הרפובליקני בשלל נושאים שונים, שישפיעו בעיקר על חיי האמריקנים, אבל לא רק.

 

רפורמת מס

הילרי קלינטון הרכיבה בשנים האחרונות תוכנית שמטרתה להתמודד עם אי-שוויון כלכלי, כאשר החלק העיקרי בה כולל העלאת מסים, בעיקר על שכבות האוכלוסייה העשירות ביותר ועל מעמד הביניים העליון. בין היתר היא מציעה להעלות את מסי הירושה ולהטיל תוספת מס של חמישה אחוזים עבור הכנסות של מעל חמישה מיליון דולר.

 

הילרי קלינטון ודונלד טראמפ (צילום: AP) (צילום: AP)
הילרי קלינטון ודונלד טראמפ(צילום: AP)

כמו כן מציעה קלינטון לחלק הקלות מס נרחבות יותר בתחומי החינוך והבריאות עבור משפחות של מעמד הביניים. הנטל של מסים גבוהים יותר אמור ליפול על האחוזון העליון במדינה, שייתכן כי יהיה אחראי ללא פחות מ-75 אחוז מהכספים שיגויסו במסגרת שיטת המס המוצעת.

 

העימות השלישי בין המועמדים

העימות השלישי בין המועמדים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

טראמפ לעומת זאת, קוטל לגמרי את תוכניותיה של קלינטון ומציע כמעט את ההיפך. ראשית, הוא מציע לבטל את מס הירושה לחלוטין וכן לשנות את השיטה הנוכחית שבה יש שבע מדרגות מס, לשיטה שבה יש שלוש מדרגות מס בלבד. לפי התחזיות, הרפורמה של טראמפ תעניק עלייה בשיעור דו-ספרתי בהכנסותיהם של העשירים, אך עלייה בשיעור של כשני אחוזים בלבד לשכבות החלשות יותר באוכלוסייה.

 

כמו כן מציע טראמפ לתת הטבות מס נרחבות יותר לעצמאיים ולהוריד משמעותית את מסי החברות. התוכנית שלו צפויה לעלות למדינה טריליוני דולרים בחמש השנים הקרובות עוד לפני שהתוכנית תחל בפועל, אם אכן הוא ייבחר וישאף לקדם את התהליך.

 

הגירה

עמדתו של דונלד טראמפ בנושא היא ככל הנראה השנויה ביותר במחלוקת בקמפיין הזה. המועמד הרפובליקני הציע לבנות חומה לאורך הגבול הענק (3,200 קילומטרים) בין ארצות הברית למקסיקו, כדי לעצור הגירה בלתי חוקית של מכסיקנים למדינה.

 

המכסיקנים וההיספנים מהווים חלק משמעותי באוכלוסיית הבוחרים בארה"ב, והדברים הללו הרחיקו אותם מהמועמד הרפובליקני. אבל טראמפ הצליח לחדור לחוסר הביטחון של האמריקני הממוצע, והציע חקיקה שמרנית ויציבה שתמנע הגירה ממדינות שמוגדרות "בעייתיות". הוא מבקש למעשה לעצור את זרם ההגירה למדינה, מציע להגביל את ההגירה החוקית, וכן תומך ב"גירוש כפוי" של 11 מיליון מהגרים שחיים במדינה ללא תיעוד.

 

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

טראמפ וקלינטון בעצרות בחירות (צילום: AP) (צילום: AP)
טראמפ וקלינטון בעצרות בחירות(צילום: AP)

קלינטון, לעומת זאת, הביעה תמיכה במהגרים והבטיחה להם שתעזור להם לממש את החלום האמריקני. היא התנגדה לרעיון של בניית חומה בגבול מכסיקו, נשבעה כי למהגרים יהיה עתיד בארה"ב, וכי הם יתקבלו בברכה יחד עם אלה המחפשים מקלט בטוח, למרות מדינת מוצאם או דתם.

 

המועמדת הדמוקרטית התבטאה נחרצות נגד מתקני מעצר פרטיים והבטיחה להרחיב את רפורמת ההגירה של ברק אובמה, שהניחה את הקרקע לכך שמהגרים ללא תיעוד יוכלו לקבל תושבות חוקית – ובסופה אזרחות.

 

מערכת הבריאות

קלינטון מתכוונת להמשיך את רפורמת הבריאות שהציג הנשיא אובמה וספגה על כך לא מעט אש, בעוד טראמפ מבקש לבטל אותה. במסגרת הרפורמה, שזכתה לשם Obamacare, ניסה אובמה לאפשר למשפחות חלשות גישה לשירותי בריאות איכותיים וכן להנגיש ביטוח בריאות במחירים נמוכים לאלה שנמצאים בתחתית הכלכלה. הרפורמה ספגה ביקורת קשה, בעיקר בשל פרצות בשיטה שעלולות לאפשר לאזרחים להתחמק מתשלום, וכמו כן היא מותקפת על ידי חברות הביטוח והתרופות במדינה.

 

מדיניות חוץ

קלינטון מתכוונת להמשיך עם המודל האסייתי של אובמה, שנועד לחזק את השותפויות עם יפן והודו, למשל, וכן להתחזק באזור ים סין הדרומי. היא כיהנה במשך ארבע שנים כמזכירת המדינה בממשלו של אובמה, תמכה בהשארת נוכחות קרקעית אמריקנית באפגניסטן והגבירה את המעורבות האמריקנית בלחימה נגד דאעש בסוריה.

 

בני הזוג, ביל קלינטון ומלניה טראמפ    (צילום: twitter)

בני הזוג, ביל קלינטון ומלניה טראמפ    (צילום: twitter)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

קלינטון דוגלת בחימוש מורדים וכוחות כורדיים בסוריה, ולא התנגדה לנוכחות של כוחות אמריקנים מיוחדים באזור. כמו כן היא בעד המשך התמיכה האמריקנית בבנות בריתה בנאט"ו. עם זאת, קלינטון מתנגדת לשליחת כוחות קרקעיים למזרח התיכון, אך מצדיקה הן את מלחמת עיראק מהעשור הקודם וכן את הנוכחות האמריקנית שיש כרגע באזור. לא פעם היא התבטאה נגד מדיניותה של רוסיה ודעותיה מתנגשות לא פעם עם אלה של הנשיא הרוסי, ולדימיר פוטין.

 

לעומתה, טראמפ תקף בחריפות את השותפות בין ארה"ב לנאט"ו, והציע לחייב את המדינות החברות בנאט"ו עבור הביטחון שארה"ב מעניקה להן. הוא גם הציע לשלוח אלפי חיילים למזרח התיכון כדי להיאבק בדאעש, והדגיש פעמים רבות כי ניצחון על ארגון הטרור הוא בראש סדר עדיפויותיו.

 

העזר שכנגד. ביל קלינטון ומלניה טראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
העזר שכנגד. ביל קלינטון ומלניה טראמפ(צילום: AFP)

יחסו לרוסיה שונה ב-180 מעלות מיחסה של קלינטון. טראמפ דווקא מחפש ליצור קשר חם וקרוב יותר, ואף החמיא לפוטין לא פעם בנאומיו והופעותיו השונות. טראמפ העביר ביקורת על עמדת ארה"ב בעולם, אמר כי המדינה פשרנית מדי ושהוא רוצה לחולל מהפכה במדיניות החוץ כך שהאינטרסים של ארה"ב יקבלו עדיפות עליונה. הוא הציע להקים בריתות נוספות וחזקות יותר באירופה.

 

מאבק באבטלה

טראמפ הצהיר כי הוא ייצור 25 מיליון משרות בעשור הקרוב. לטענתו, מרבית המשרות במגזר התעשייתי הולכות למדינות עולם שלישי, ועל הממשלה להשקיע בתשתיות ולהפחית מסי חברות מ -35 אחוז ל-15. הוא קורא לצמצמם את גירעונות הסחר ולהקל על תקנות הסחר כדי להאיץ יצירת מקומות עבודה במדינה.

 

את מי מעדיפים בישראל? משאל רחוב    (צילום: ליאור פז, עריכה: תמר אברהם)

את מי מעדיפים בישראל? משאל רחוב    (צילום: ליאור פז, עריכה: תמר אברהם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

קלינטון רוצה להשתמש בהכנסות החדשות שיגיעו מהשכבות העליונות של האוכלוסייה כדי להכשיר אזרחים לעבודות שונות. כמו כן היא טוענת כי תוכניתה תייצר לפחות 10 מיליון משרות חדשות. היא הבטיחה שאם תיבחר, היא תשקיע רבות באנרגיה מתחדשת, עסקים קטנים, טכנולוגיה מתקדמת ותעשייה.

 

התחממות גלובלית

קלינטון תומכת בעמדתו של הנשיא המכהן אובמה בנוגע לשינוי האקלים, וחסידה של אנרגיה ירוקה ומתחדשת. היא אמרה בעבר כי שינוי האקלים עלול ליצור "איומים בלתי נתפסים" לביטחון ארה"ב. היא תומכת ברגולציה קפדנית של תעשיית האנרגיה האמריקנית, והתנגדה לקידוח רחב היקף באלסקה.

 

טראמפ, לעומתה, כינה את שינוי האקלים בעולם ואפקט ההתחממות הגלובלית "זיוף" – טיעון חוזר ונשנה בקרב המפלגה הרפובליקנית. הוא מתנגד לרגולציה על תעשיית האנרגיה וטוען כי אם ייבחר, הוא יבטל את ההסכם הבינלאומי שהושג השנה בפריז וכל הסכם אחר שהושג בתחום. טראמפ טוען עם זאת כי הוא מעודד סביבה נקייה, אך בכל זאת, אומר כי הטענה כי בני אדם גורמים להתחממות גלובלית היא "בדיחה".

 

הפלות

קלינטון מתנגדת ליוזמה לאסור הפלות לאחר השבוע ה-20 להריון, ותומכת במתן מימון של ממשלת ארה"ב לארגונים ועמותות שמסייעים לקורבנות אונס באזורי מלחמה ומספקים שירותי הפלה. היא דוגלת בזכותה של האם לבחור מה יעלה בגורלה ומתנגדת להטלת תקנות מחמירות על תעשיית ההפלות.

 

 

הנשיא אובמה. קלינטון מתכוונת לשמר את דרכו בחלק מהנושאים (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא אובמה. קלינטון מתכוונת לשמר את דרכו בחלק מהנושאים(צילום: AP)
טראמפ דוחה הפלות על הסף. במהלך הקמפיין הוא אף טען כי יש להוציא הפלות מחוץ לחוק ואף להעניש נשים שבחרו בכל זאת להפיל. עם זאת, אנשי הקמפיין שלו מיהרו להתנער מהאמירות האלו לאחר ביקורת חריפה בציבור, והבהירו כי המועמד מטיל את האחריות לנושא על המדינות השונות, כך שכל אחת תקבע את החקיקה שלה בנושא באופן עצמאי ולא פדרלי.

 

עם זאת הבהיר טראמפ כי הוא לא יתנגד להפלה כאשר אישה הרתה כתוצאה מאונס, גילוי עריות, או אם חייה של האם בסכנה. הוא אמר כי יש לבטל כל מימון ממשלתי לעמותות המסייעות לנשים בביצוע ההליך.

 

פשיעה ואכיפת החוק

קלינטון תומכת בבחינה מחודשת של מערכת הכליאה הפגומה והמסואבת, ורוצה להנחיל תוכניות שיקום כחלופה לעונשי מאסר ממושכים. כמו כן היא מתנגדת לאפיון גזעי, חלק בלתי נפרד ממערכת האכיפה בארה"ב, וכליאה המונית.

 

טראמפ טוען כי האלימות במדינה שוברת שיאים, וכי על הממשלה ורשויות האכיפה לפעול באופן קשוח יותר כלפי עבריינים. טראמפ גם תומך בזכותם של שוטרים לעצור אזרחים ולבצע עליהם חיפוש.

 

הגבלות על רכישת נשק

קלינטון תומכת בהטלת הגבלות קשוחות יותר על מכירת נשק לאזרחים. אירועי ירי המונים יצרו שיח ער במדינה על הגבלות חריפות יותר על נשיאת נשק, אך הסנאט לא קידם את הסוגיה. קלינטון, עם זאת, מתכוונת לדרוש בדיקות רקע קפדניות במיוחד עבור נשיאת נשק ואיסור גורף על זמינות של כלי נשק רבים לאזרחים. לפי המצב היום, אזרחים יכולים לרכוש אקדחים אפילו בסופרמרקטים.

 

טראמפ לעומתו אומר כי אין כל צורך להנחיל חוקים נוקשים יותר בנוגע לכלי נשק, וכי החוק הנוכחי גורע מזכויותיהם של האזרחים לשאת כלי נשק. הוא אמר כי אם מספיק אנשים היו חמושים, הם היו יכולים להתערב בכל אירוע של ירי המוני או אירועים דומים, ולעזור לשמור על הציבור.

 


פורסם לראשונה 07/11/2016 22:13

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים