אימפריות הנפט מציגות: אנרגיה מתחדשת
בשנים האחרונות, מדינות רבות בעולם, בדגש על מדינות המזרח התיכון והמפרץ הפרסי, החלו בשימוש באנרגיה סולארית כמקור לחשמל. החשש מאובדן אספקת אנרגיה אמינה בתקופות של זעזועים והעלות הזולה של האנרגיה הירוקה הביאו לעלייה בשימוש בפאנלים סולארים ומגוון מוצרים נוספים באנרגיה ירוקה
לעולם בעקבות השמש. בכל הנוגע לאנרגיה, המזרח התיכון והמפרץ הפרסי ידועים בכמויות הגדולות של הנפט והגז המצויים באזורם. אך בשאר האזורים על פני כדור הארץ, ממשלות, חברות חשמל ומשקיעים פרטיים החלו לנצל לנצל משאב שכיח אחר - השמש.
כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה
במאמר שהעלה אתר הניו יורק טיימס מצויין כי מומחים רואים פוטנציאל אמיתי לצמיחה באזור המזרח התיכון, שמקבל את קרינת השמש מהחזקות והיציבות בעולם. בשטחה של ממלכת ירדן, למשל, יש 330 ימי שמש בשנה. "בעבר, פגישות בנושא אנרגיה מתחדשת עם מדינות עשירות בנפט היו מסתיימות תוך שבריר שניה", אומר נאביל חבאייב, נשיר ומנכ"ל General Electric במזרח התיכון וצפון אפריקה. "היום, רבים מהם להוטים לדבר איתנו, ללא קשר אם מדובר במדינה עשירה בנפט. ישנה מגמה משמעותית לכיוון".
לאחר שהמשבר הפיננסי העולמי ב-2008 הסיט את גל האנרגיה המתחדשת ממסלולו, לאחרונה חל זינוק מחודש בהשקות למוצרי האנרגיה הירוקה, מתוך החששות סביב שמירה על אספקת אנרגיה אמינה בתקופות של זעזועים כלכליים ופוליטיים, והעובדה שהפאנלים הסולאריים זולים ב-60% לעומת העבר. מומחים רבים רואים בחשמל סולארי כדרך החכמה ביותר כדי לעמוד בביקוש העתידי לחשמל, שצפוי על פי ההערכות, לטפס בכ-4.5% בשנה.
"אנחנו צופים שמדינות האיזור יגדילו את התפוקה לחשמל סולארי", אומרת אלנה גיאנאקופולו, כלכלנית שווקי אנרגיה ב- Bloomberg New Energy Finance בלונדון, "השמש באזור מהימנה ויש בעיות שחשמל סולארי יכול לפתור, כמו ביטחון באספקה".
לעומת זאת, לא הכל ורוד לגבי האנרגיה המחודשת. המדיניות המשתנה וכישלון נציגי ממשל בתמיכת התוכניות השאפתניות, הותירו מספר חברות בינלאומיות מאוכזבות, לדברי בראונינג רוקוול, מנהל Solar GCC, קבוצה עסקית בתחום האנרגיה הסולארית במפרץ. רוקוול מציין את מצרים, למשל, שם התנצחות של הממשלה מול המשקיעים הובילה לשינוי ברמות התשלום שהובטחו לחברות, מה שמטיל ספק גדול באשר לפרויקטים המתוכננים.
לדבריו, "ישנה עייפות מסוימת, כי ההבטחה וההייפ היו גדולים". לדוגמא, ירדו היתה אחת מהמדינות הלהוטות בנוש. המלך עבדאללה פתח בשנה שעברה תחנת כוח סולארית שתספק חשמל לארמון והחצר שלו. באבו דאבי, הצעה של יזם מחודש ספטמבר שברה שיא מבחינת ההפקה הזולה ביותר הצפויה של חשמל סולארי. ובאיראן, מזמינים מפתחים להשתתף במרכזים להפעלת פרויקטים של חשמל סולארי ואנרגיית רוח, שעשויים להגיע ל-12 מיליארד דולר.
ב-2050 75% מכלל האנרגיה של דובאי יהיה ירוק
באזור כמו המזרח התיכון, שעשיר בנפט, כל המדינות יכולות להרוויח מאנרגיה מתחדשת- המדינות בעלות בארות הנפט יכולות למכור יותר נפט לייצוא, והמדינות המייבאות יכולות להפחית את התלות שלהן בשוק הבינלאומי ההפכפך. בירדן, חוות חשמל מאנרגיית רוח הגדילה את תפוקת החשמל במדינה ב-3% כשנפתחה בשנה שעברה, לדברי אחד ממפתי הפרויקט.
גם מדינות המפרץ רציניות בכל הנוגע לאנרגיה מתחדשת. דובאי צופה כי עד שנת 2030 רבע מכלל האנרגיה במדינה יהיה אנרגיה נקיה, ועשרים שנה לאחר מכן, ב-2050, האחוז יגיע לרמה של 75%.
בחודש מאי האחרון, רשות המים וחשמל בדובאי מסרה כי היא קיבלה הצעה של 2.99 סנטים לקילו-וואט-שעה ממפתחים הרוצים להיות חלק מהחווה הסולארית מוחמד בין ראשיד אל-מכתום, הצפויה להיות מהגדולות בעולם. כמה חודשים לאחר מכן, בספטמבר, אבו דאבי השכנה קיבלה הצעה של 2.42 סנט, מה שמהווה אבן דרך נוספת בענף בו העלויות צונחות באופן דרמטי לכיוון של תחרותיות עם דלקים מסורתיים יותר.
בערב הסעודית, המחיר הנמוך של הנפט יצר לחצים על התקציב של הממלכה, אשר נסמכת על ההכנסה שלה מנפט ועדיין שורפת נפט גולמי להפקת חשמל. "הם יכולים לשחרר אותו לשווקים בעולם ולייצר הכנסות גדולות יותר", אומר כריסטיאן פון צ'ירשסקי, מומחה לאנרגיה ב-Ernst & Young בדובאי. "אם מחיר הנפט יעלה, התמריץ לייצוא במחיר גבוה יותר יהיה אפילו גדול יותר".
"אם ערב הסעודית לא תקדם בצורה נמרצת את האנרגיה הסולארית", אומר רוקוול, "היא תפספס את ההזדמנות לשפר את ייצור החשמל שלה ולייצר מקור חדש של תעסוקה עבור העובדים הצעירים והמובטלים".
נכון לעכשיו, היתרון הגדול ביותר של האנרגיה הסולארית הוא העלות הצונחת. "בעבר, זה היה האתגר הגדול", אומר פון צ'ירסקי,"אנרגיה מתחדשת היתה יקרה יותר מהטכנולוגיות לשריפת נפט וגז. אך כיום היא הרבה יותר אטרקטיבית".