שתף קטע נבחר
 

דחייה בהעלאת גיל הפרישה לנשים

ועדת הכספים דחתה את העלייה האוטומטית בגיל הפרישה לנשים לגיל 64 בחודש ינואר הקרוב, לאחר ששר האוצר משה כחלון הודיע כי טרם החליט אם לקבל את המלצות הוועדה המקצועית הציבורית שהקים לנושא ההארכה

גיל הפרישה לנשים לא יעלה אוטומטית ל-64 שנה בחודש ינואר הקרוב, כך הודיע היום (ב') יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) בסיכום דיון על עמדת הוועדה שאמורה לאשר את המועד על פי החוק.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

גפני הודיע זאת לאחר ששר האוצר משה כחלון הודיע לו כי טרם החליט אם לקבל את המלצות הוועדה המקצועית הציבורית שהקים לנושא ההארכה, אף זאת על פי החוק משנת 2004. גפני אמר שוועדת הכספים תחליט על הארכת המועד בתיאום עם האוצר.

 

גפני ציין על סמך מכתבו של השר כי השר עיכב את החלטתו "כדי ללמוד את הנושא, ככל שהמלצות הוועדה ראויות, בגלל מורכבות הנושא והרצון להגיע להסכמות עם כל הנוגעים בדבר". גפני הדגיש כי הבעיה כעת היא בלוח הזמנים הקצר והדחוק. גם אם החלטת השר תתקבל לפני המועד האחרון בסוף 2016, ועדת הכספים לא תוכל להתפנות לעניין זה עד סוף דצמבר בגלל דיוני התקציב.

 

"אנחנו חייבים לקיים דיון בגלל המשמעות הקריטית של הנושא ולא יכולים להסכים שהעלאת הגיל תהיה אוטומטית כנדרש בחוק", הדגיש גפני. עם זאת הוא ציין על פי מידע שקיבל משר הרווחה חיים כץ כי הביטוח הלאומי לא היה יכול להמתין לרגע האחרון וכבר נערך להפעלה האוטומטית של הגיל החדש. המוסד כבר החל לשגר לנשים מכתבי הדרכה, ולכן ועדת הכספים חייבת להחליט בהקדם על הארכת המועד בתיקון חוק הביטוח הלאומי.

 

עו"ד שלומי מור מהלשכה המשפטית של הביטוח הלאומי ציין כי ללא תיקון מיידי של החוק, המוסד חייב לפעול בהתאם לגיל הפרישה החדש (64) החל מה-1 בינואר הקרוב. אבל נוכח התסבוכת החוקית שנוצרה, הוא לפחות הפסיק בינתיים את משלוח מכתבי ההדרכה לנשים.

 

סגנית ראש אגף התקציבים באוצר, יעל מבורך, אישרה כי עמדת שר האוצר היא כמו שהודיע גפני. היא אמרה כי המלצות הוועדה המקצועית אמנם ראויות אבל לדעת השר לא ניתן ליישם אותן ויש להרחיב את בסיס ההבנות וההסכמות כדי לבצע את השינויים הדרושים בגלל השלכות הרוחב של הגיל החדש על קרנות הפנסיה כולל הקרנות שבהסדר שלגביהן יש להחליט אם לבצע איזון אקטוארי או לסבסד אותן בכסף ממשלתי.

 

היא ציינה כי המקור שממנו יבוא הכסף הממשלתי טרם נקבע, אם יידרש, כך שהמצב מעלה הרבה בעיות שכדאי להימנע מהן "לכן גם הכוונה שלנו היא לא להגיע לברירת המחדל של העלאת הגיל האוטומטית ב-2017. עם זאת יתכן שדחיית לוחות הזמנים לפחות ב-3 חודשים תתקל בקשיים ולא תספיק ודחייה תידרש לפרק זמן יותר מאוחר". עו"ד אפרת פרוקצ'יה מהאוצר הוסיפה כי השר מבקש שהות להתייעץ גם עם חברי כנסת.

 

גפני אמר, "נתקן יחד במהירות את החקיקה להארכת המועד ונקבע שאחר כך במועד מסוים נקיים דיון לגופו של עניין בהמלצות הוועדה המקצועית ובהמלצות השר וכל עוד זה לא מתקיים התאריך הקובע להעלאת גיל הפרישה לא ייקבע. בינתיים אנחנו דוחים גם את המועד לחקיקה בתיקון מזורז. היה עדיף לעשות זאת בלי חקיקה אבל נראה כי אי אפשר כל עוד אין המלצות ברורות של השר גם לדחיית המועד".

 

עו"ד גלי עציון מנעמ"ת הציעה להצמיד את חוק הביטוח הלאומי לחוק גיל פרישה, "מה שיפתור את הבעיה אך מבלי לקבוע לוח זמנים אוטומטי". שי בירן מההסתדרות הכללית הוסיף, "הדיון בנושא הזה מורכב ואסור שיתקיים כשמצמידים לנו אקדח על הרקה. נדרשת לפחות עוד שנה לדיון מעמיק". נשיא לשכת העצמאים רועי כהן מחה על כך שהצדדים מתמקדים רק בנשים השכירות ומפקירים את העובדות העצמאיות.

 

"לא כולן עורכי דין", אמר נשיא לה"ב. "המדינה לא דאגה להן לפנסיה להמשך הפרנסה ועכשיו דוחפת את כל אוכלוסיית העובדות העצמאיות אל העוני. יש קרוב ל- 22 אלף עצמאיות בגיל 60-74 שעובדות עד יום מותן ובקושי מאפשרים להן לעלות קצת מעל קו העוני". ח"כ שלי יחימוביץ (המחנה הציוני) הוסיפה: "אנחנו בעד העלאת גיל הפרישה אבל לא על חשבון החוליות החלשות שפוטרו בגיל 55 או יצאו לפנסיה בגיל 62 והעלאת הגיל תגזור עליהן עוד שנתיים ללא פנסיה וללא קצבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים