שתף קטע נבחר

 

רגע לפני: כל מה שצריך לדעת על יום הבחירות

מתי נדע מי ניצח - קלינטון או טראמפ; למה אוהיו כל כך חשובה; כמה אנשים צפויים להצביע; למה חשוב לדעת מה המצב בסנאט; ואם קלינטון תנצח - האם ביל והילרי ישובו לחדר השינה הישן שלהם? יום הבחירות - כל התשובות בכתבה של CNN

 

קלינטון בעצרת האחרונה בפילדלפיה

קלינטון בעצרת האחרונה בפילדלפיה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

היום (ג') בצהריים שעון ישראל ייצא העם האמריקני להכריע מי יוביל את ארצות הברית בארבע השנים הקרובות: הילרי קלינטון או דונלד טראמפ. יום הבחירות יסיים קמפיין של יותר משנה וחצי מלא ביצרים, סערות, השתלחויות והאשמות. אז איך המערכת עובדת? אילו מדינות עשויות להכריע? מתי יוכרזו התוצאות? ומתי יושבע הנשיא או הנשיאה החדשים? המדריך המלא.
 

איך עובדת מערכת הבחירות האמריקנית?

הדבר הבולט ביותר במערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית, עבור כמעט כל מי שלא חי באמריקה, הוא אורך הקמפיין. אנחנו מוצאים את עצמנו קוראים לזה "עונת הבחירות" פשוט מכיוון שזו תקופה ארוכה כל כך. הראשון שהודיע על מועמדותו לנשיאות בסבב הבחירות הנוכחי היה טד קרוז, סנאטור רפובליקני מטקסס, שהכריז על הצטרפותו למרוץ ב-23 במרס 2015. יום הבחירות, כאמור, הוא מחר – 8 בנובמבר 2016. כן, הקמפיין למעשה נמשך כבר יותר משנה וחצי.

 

כך בוחרים נשיא בארה"ב. צפו בחכם ברגע    (בימוי עריכה: אסף קוזין)

כך בוחרים נשיא בארה"ב. צפו בחכם ברגע    (בימוי עריכה: אסף קוזין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

יוצאים לקרב האחרון. טראמפ וקלינטון (צילום: AP, AFP) (צילום: AP, AFP)
יוצאים לקרב האחרון. טראמפ וקלינטון(צילום: AP, AFP)

המערכת כולה מחולקת לשני חלקים בסיסיים – הפריימריז והבחירות הכלליות. הפריימריז הם החלק הראשון, ובשלב הזה כל מפלגה עורכת בחירות בכל 50 המדינות כדי לבחור את נציג המפלגה במרוץ לנשיאות. סבב הפריימריז האחרון הפעם נערך בתחילת יוני. אחרי השלב הזה – מגיעות הבחירות הכלליות. החוקה האמריקנית מפרטת באופן ספציפי שעל הבחירות לנשיאות להיערך "ביום שלישי שאחרי יום שני הראשון בנובמבר".

 

אך הנשיא (או הנשיאה) לא נבחר על ידי ספירת קולות פשוטה ברחבי המדינה, מובן שצריך קצת לסבך את העניינים – בכל זאת, אנחנו מדברים פה על ארצות הברית. הנשיא נבחר לאחר שניצח את "מפת האלקטורים". כדי שמועמד ינצח בבחירות עליו לנצח את מרבית האלקטורים במדינה, והמספר הנכסף עומד על 270. בגלל זה אתם כל הזמן שומעים את הפרשנים מדברים על "הדרך ל-270". מבולבלים כבר?

 

מיהן המדינות המתנדנדות?

מדינות מתנדנדות הן מדינות שהן לא אדומות (רפובליקניות) באופן מובהק או כחולות (דמוקרטיות) באופן מובהק. תלוי באיזו מערכת בחירות מדובר, אבל אפשר להגיד שישנן מדינות שממש "מתנדנדות" ממפלגה למפלגה. רבים גם מכנים את המדינות האלה "מדינות המאבק", והן משתנות מפעם לפעם, כפי שגם האוכלוסייה ודפוסי ההצבעה משתנים.

 

לדוגמה, הנשיא ברק אובמה ניצח בצפון קרוליינה ב-2008 אבל אז הפסיד בה למיט רומני ב-2012. זה אומר שצפון קרוליינה היא מדינה מתנדנדת שכן שני המחנות, הרפובליקני והדמוקרטי, רואים סיכוי לנצח בה. בסבב הבחירות הנוכחי המדינות המתנדנדות כוללות את פלורידה, אוהיו, וירג'יניה, צפון קרוליינה, ניו המפשייר, פנסילבניה, אייווה, קולורדו ונבדה.

 

למה אוהיו נחשבת למדינה החשובה ביותר בבחירות בארה"ב?

אוהיו נחשבת כבר שנים רבות למדינה שיודעת לחזות את הבחירות כולן. יש משפט מוכר בפוליטיקה האמריקנית, "As Ohio goes, so goes the Nation" – מה שאוהיו עושה, המדינה עושה. הסיבה לכך היא ששום מועמד רפובליקני לא הגיע לבית הלבן מבלי לנצח באוהיו. לצורך העניין, הדמוקרט האחרון שניצח בבחירות מבלי לנצח באוהיו היה ג'ון פ' קנדי ב-1960.

 

כל זאת ביחד זיכה את המדינה המערב-תיכונית הזו במוניטין של אחת המדינות החשובות ביותר ביום הבחירות. זה אומר שגם המועמדים יודע להשקיע הרבה זמן, אנרגיה ופרסום באוהיו במהלך הקמפיין.

 

מהם הנושאים המרכזיים בבחירות לנשיאות?

כל אדם כן ככל הנראה יגיד לכם שבמערכת הבחירות הזו, נושאי מדיניות קצת נדחקו לשוליים. המרוץ הזה התעסק באישיות ובאופי של שני המועמדים יותר מהשאלה מהי עמדתם לגבי נושאים מרכזיים במדינה.

 

טראמפ בפלורידה: "אובמה - אסון לישראל"    (רויטרס)

טראמפ בפלורידה: "אובמה - אסון לישראל"    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מעבר לכך, הנושאים העיקריים שכן מעניינים את הבוחרים במערכת הזו הם מדיניות הגירה, מינוי שופט לבית המשפט העליון, מדיניות סחר ומדיניות חוץ – במיוחד מעורבותה של ארה"ב בלחימה נגד ארגון "המדינה איסלאמית" (דאעש) ומעורבותה של המדינה בסכסוכים בינלאומיים באופן כללי. נושא מרכזי נוסף שעומד על הפרק הוא רפורמת הבריאות שהנחיל הנשיא ברק אובמה.

 

האם הייתה נקודת מפנה במרוץ לנשיאות?

המקצב המהיר בעונת הבחירות הזו פשוט לא נח לרגע, וזה משהו שמעולם לא נראה בעבר (או לפחות בהיסטוריה המודרנית). היו כל כך הרבה פיתולים ותהפוכות בבחירות הללו, שקשה פשוט לבחור רגע אחד שהיה נקודת מפנה.

 

כל עימות בין הילרי קלינטון לדונלד טראמפ שינה את השיח. הסקנדלים שריחפו מעל ראשיהם של שני המועמדים שינו את השיח. ההתכתשות האינסופית ברשתות החברתיות בין המועמדים והקמפיינים שלהם שינו את השיח.

 

מתי הנשיא החדש נכנס רשמית לתפקיד?

גם בנושא הזה יש לחוקה האמריקנית כללים ברורים מאוד. לפי התיקון ה-20 לחוקה, כהונתם של הנשיא החדש וסגנו תחל ב-12 בצהריים ב-20 בינואר. היום הזה נקרא "יום ההשבעה" – ובו תראו את הנשיא החדש מניח את ידו על התנ"ך ומצהיר אמונים לתפקיד. מהרגע הזה, ב-20 בינואר 2017, הממשלה רשמית נמצאת בידי הנשיא החדש. הצוותים החדשים נכנסים לבית הלבן – ומיד הטלפונים מתחילים לצלצל.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

האם יש גם בחירות לקונגרס (בית הנבחרים והסנאט)?

כל 435 המושבים בבית הנבחרים הם חלק מהבחירות השנה, כפי שקורה בכל שנתיים. הרפובליקנים שולטים ברוב בית הנבחרים, וצפוי כי המצב יישאר כך גם אחרי הבחירות מחר. הדרמה האמיתית מתרחשת בסנאט. 34 מתוך 100 המושבים בסנאט משתתפים בבחירות. גם בסנאט לרפובליקנים יש רוב, והדמוקרטים צריכים להרוויח 4 או 5 מושבים (תלוי איזו מפלגה תנצח במרוץ לבית הלבן) כדי להגיע לרוב בסנאט. זה אפשרי, אבל בדיוק כמו הבחירות לנשיאות – אף אחד לא יכול לדעת בוודאות עד לתום ספירת הקולות ב-8 בנובמבר.

הרפובליקנים יאבדו רוב? בחירות גם למושבים בקונגרס (צילום:רויטרס) (צילום:רויטרס)
הרפובליקנים יאבדו רוב? בחירות גם למושבים בקונגרס(צילום:רויטרס)

 

למה זה חשוב?

הנשיא הבא לא יצליח לעשות יותר מדי בלי תמיכת הקונגרס. מסיבה זו ראיתם את הילרי קלינטון מקדישה הרבה זמן למדינות שבהן המרוץ לסנאט נחשב צמוד. אם היא תנצח במרוץ לנשיאות, היא תצטרך שהדמוקרטים יגרפו ארבעה מושבים כדי שיהיה רוב בסנאט. במקרה הזה היא עדיין תצטרך להתמודד עם בית נבחרים רפובליקני, שכן הרוב שם גדול בהרבה.

 

אבל הבחירות מחר הן לא רק על הנשיאות ועל הקונגרס. הן גם על בית המשפט העליון. לא רק שישנו כיסא פנוי בבית המשפט, אלא ישנה גם אפשרות ששני מושבים נוספים יתפנו במהלך כהונתו של הנשיא הבא. וכפי שאתם יכולים להבין כבר – כל אדם שהנשיא ירצה למנות יהיה חייב לקבל את אישור הסנאט.

 

באיזה שלב בתהליך נתחיל לקבל אינדיקציה לגבי מי ניצח?

ביום הבחירות, הקלפיות ייפתחו בחוף המזרחי של ארה"ב החל משעות הבוקר המוקדמות. בוורמונט ככל הנראה תיפתח עמדת הצבעה ראשונה כבר ב-5:30 בבוקר – 12:30 בצהריים שעוננו. סקרי דעת קהל ייערכו במהלך היום בכל המדינה, והרשתות השונות משתמשות בסקרים האלה כדי לנבא את המנצח בכל מדינה. אם הסקרים והמדגמים צמודים מדי או לא חד-משמעיים, רשתות החדשות ימתינו לתוצאות האמת.

 

עמדות ההצבעה נסגרות בשעות הערב, אך מכיוון ש-50 המדינות נפרסות על פני שישה אזורי זמן, צפוי לנו לילה ארוך. זאת כמובן, בהנחה שאכן יהיה לנו מנצח מובהק בסוף הלילה. בשנת 2000 הביא המרוץ הצמוד בפלורידה לספירה חוזרת אוטומטית ולעימות משפטי. חלפו 36 ימים מיום הבחירות עד שג'ורג' ו' בוש הוכתר בתור המנצח.

 

כמה אנשים בארה"ב צפויים להצביע?

בבחירות הנשיאותיות של 2012 הצביעו 129.1 מיליון אמריקנים. זה 53.6% מתוך אוכלוסיית הזכאים לבחור – שעומדת על 241 מיליון בני אדם. ב-2008, כאשר ברק אובמה נבחר לראשונה, יותר מ-131 מיליון אמריקנים הצביעו – הכי הרבה אי פעם בבחירות לנשיאות. עד כה הצביעו כ-48 מיליון במסגרת ההצבעה המוקדמת בשבועות האחרונים.

 

בשלב הזה אפשר רק לנחש אם המרוץ המוטרף הזה ישלח את המצביעים לקלפיות בהמוניהם. מכיוון שלפי הסקרים האחרונים לא נותרו מתלבטים רבים, הן טראמפ והן קלינטון עושים בימים האחרונים כל שהם יכולים כדי לעודד את התומכים לגשת להצביע.

 

מהי החלוקה הדמוגרפית בין שחורים-לבנים-היספנים או צעירים-מבוגרים?

מחקרים מראים שמפת הבוחרים הפעם ככל הנראה תהיה מגוונת מאי פעם. לפי מכון המחקר Pew, יותר מ-30% מהבוחרים יהיו אפרו-אמריקנים, היספנים, אסייתים או מקבוצות מיעוט נוספות.

 

כמו כן, לראשונה יש מספר שווה של בוחרים השייכים לדור ה-Y ושל בוחרים מדור הבייבי-בום. השאלה הגדולה היא – האם הצעירים אכן יגיעו לקלפיות?

 

מתי משפחת אובמה צריכה לעזוב את הבית הלבן?

הכול קורה ביום ההשבעה. לרוב, הנשיא היוצא ורעייתו מארחים את הזוג הנכנס לכוס תה, וכאשר הם ממשיכים לטקס ההשבעה, צוות הבית הלבן נכנס לפעולה. רכושה של המשפחה הראשונה היוצאת נלקח מהמקום ומוכנסים דבריה של המשפחה הראשונה החדשה. התהליך כולו נמשך כשש שעות, ומעורבות בו לא מעט משאיות הובלה.

אלה שהיו שם ואלה שייכנסו? משפחת קלינטון ובני הזוג אובמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אלה שהיו שם ואלה שייכנסו? משפחת קלינטון ובני הזוג אובמה(צילום: רויטרס)

אם הילרי תנצח, האם זה אומר שביל קלינטון ישוב לחדר השינה הישן שלו?

אף שכל משפחה נשיאותית מביאה איתה את טעמה האישי והעדפותיה לעיצוב מעון המגורים בבית הלבן, התוכנית של המבנה נשארת אותו דבר כבר עשורים. כך שאם הילרי קלינטון אכן תיבחר, היא ובעלה, הנשיא לשעבר ביל קלינטון, יחזרו לחדרים שבהם הם התגוררו במהלך כהונתו של ביל בשנות ה-90.

 

מתי נקבל תוצאות?

הקלפיות הראשונות ייסגרו בשעה 19:00 בחוף המזרחי – 2:00 בלילה שעוננו. זו תהיה השעה הכי מוקדמת שבה נוכל להתחיל לקבל נתונים כלשהם לגבי איזה מועמד אולי ניצח במדינות האלה. הקלפיות האחרונות בהחלט ייסגרו בשעה 1:00 בלילה ב-9 בנובמבר באלסקה – 12:00 בצהריים שעוננו, אך מרבית הקלפיות במדינה ייסגרו ארבע שעות לפני כן. אבל סביר מאוד להניח שנדע כבר מי המנצח עוד אפילו לפני זה.

 

למשל, רשת CNN הכריזה על ברק אובמה כמנצח ב-2012 כבר בערך ב-6 בבוקר, שעון ישראל. כך גם היה בבחירות ב-2008.

 

הכתבה תורגמה על ידי ynet ובאחריותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים