עומדים לעבור ניתוח? 6 פעולות שימנעו זיהום בביה"ח
האם התגלחתם לפני הניתוח? וחוקן - כבר ביצעתם? דו"ח חדש של ארגון הבריאות העולם חושף כי מיליוני בני אדם מתים בזמן ולאחר ניתוחים כתוצאה מזיהומים. במסמך מנחה הארגון את הצוותים הרפואיים כיצד למנוע את הזיהומים, ומה על המטופל לדעת רגע לפני שהוא עולה על שולחן הניתוחים
הניתוח הצליח? לא בטוח שאפשר לנשום לרווחה: דו"ח חדש של ארגון הבריאות העולמי חושף כי מיליוני בני אדם מתים מדי שנה מזיהומים בזמן ואחרי ניתוחים. מרבית מקרי התמותה הם אמנם במדינות מתפתחות, אבל לא רק: מדינות מערביות רבות מדווחות על מאות אלפי ימי אשפוז ממושך בשנה בשל מכת הזיהומים במנותחים.
קראו עוד:
משרד הבריאות: 100 אלף זיהומים בשנה בבתי החולים
זהירות, מחלות: 6 המקומות הכי מזוהמים בבתי הקולנוענתון מצמרר: 5,000 מתים כל שנה מזיהומים בבתי החולים מסמך ההנחיות החדש, אותו הפיץ בסוף השבוע ארגון הבריאות העולמי, מתאר את מכת הזיהומים החיידקיים באיזורי החתך שבוצע בניתוח כתופעה כלל עולמית הפוגעת במיליוני בני אדם ברחבי העולם. מרבית מקרי הזיהום מתרחשים במדינות מתפתחות באפריקה ובאסיה, שם 11% מהמטופלים שעוברים ניתוח נדבקים בזיהום. באפריקה, עד 20% מהנשים שעוברות ניתוח קיסרי לוקות בזיהום המסכן את חייהן ואת חיי התינוק.
אבל גם מדינות מערביות סובלות מהתופעה: בארצות הברית בלבד גורמים הזיהומים בניתוחים ל-400 אלף ימי אשפוז ממושכים אצל מנותחים שהיו יכולים להשתחרר בריאים לאחר הניתוח. עלות האשפוזים הללו מגיעה ל-900 מיליון דולר מדי שנה.
להתקלח לפני הניתוח אך לא להתגלח
במסמך החדש מנסח ארגון הבריאות העולמי 29 המלצות לצוותים הרפואיים וגם למטופלים, כיצד למנוע את הזיהומים בניתוחים. ההמלצות נכתבו על ידי 20 מומחים עולמיים, והן נסמכות על הספרות הרפואית המעודכנת. בהמלצות 13 הנחיות לתרופה של לפני הניתוח, ו-16 אמצעי מניעת זיהומים במהלך הניתוח ואחריו.
בין ההמלצות:
- רחצה טרום ניתוחית: על המטופל להתקלח במקלחת או אמבטיה לפני הניתוח. הרחיצה תתבצע בסבון רגיל או אנטי בקטריאלי.
- הגילוח אסור: על סמך הספרות הרפואית וסקירות שיעורי הזיהומים, קובע הפאנל כי אין להתגלח לפני ניתוח.
- צמצום האנטיביוטיקה: על פי ההמלצה, אנטיביוטיקה תשמש רק לפני ניתוח למניעת זיהום. יש להימנע ממתן אנטיביוטיקה מניעתית אחרי הניתוח אם אין עדות לזיהום. שימוש יתר באנטיביוטיקה, מציין הדו"ח, מוביל להתפתחות חיידקים עמידים, להארכת משך האשפוז, לשיעורי תמותה גבוהים ולעלות עצומה על מערכת הבריאות.
- משחה אנטיביוטית: מטופלים הנושאים באיזור הנחיריים את החיידק הקטלני סטאפילוקוקוס אאוראוס, צריכים לקבל טיפול במשחה אנטיביוטית. פעולה זו מתבצעת במחלקות כירורגיות רבות גם בישראל.
- לפני ניתוח מעיים: מטופלים שעוברים ניתוחים אלקטיביים במעי הגס, צריכים לבצע חוקן לריקון המעיים יחד עם טיפול אנטיביוטי.
- סוגיות הכפפות: הפאנל החליט שלא לקבוע באשר לצורך בעטיית כפפות כפולה על הידיים (שתי כפפות בכל יד), הצורך בהחלפת כפפות במהלך הניתוח או שימוש בסוג כפפות מסויים בניתוח, בשל היעדר הוכחות מחקריות בנושא.
צפו: 60 שניות על מניעת זיהומים
אין החלטה גורפת בעניין הכפפות
צילום: shutterstock
מומלצים