נגמר הכסף: אין מענקים למעבר רופאים לפריפריה
ב-2011 הקציב משרד האוצר כסף לעידוד רופאים לגור בפריפריה ולהתמחות במקצועות שונים. כעת הם התבשרו שהתקציב נגמר. משרד האוצר: "מילאנו את ההתחייבות למתמחים במלואה. נחיצות המענקים פחתה לאחר שהושגה המטרה שלשמה ניתנו"
התקציב שהוקצה לתוכנית המענקים לרופאים שיעברו לפריפריה נגמר והממשלה מתכוונת לבטל את המענקים. כך פורסם אמש (יום ב') בערוץ 2.
לאחר מאבק הרופאים בשנת 2011 הוחלט להעניק מענק של יותר מרבע מיליון שקלים לרופא שיעבור לגור בפריפריה ויעשה התמחות בבתי חולים שם. המענקים האלה שיפרו את רמת הרפואה בפריפריה ואפשרו לתושבים רבים לקבל רפואה זמינה ואיכותית, אבל מתברר שהכסף שהוקצה לתוכנית נגמר והממשלה מתכוונת לבטל את המענקים.
עד היום המענקים ניתנו בשני מקרים: לרופאים שבוחרים להתמחות בפריפריה או לרופאים שבוחרים במקצועות במצוקה, כמו התמחות ברפואת פגים או רופאים מרדימים. לפני שנה ההקצבה נוצלה במלואה ובעקבות המחסור החליטו שרי הבריאות והאוצר להקצות 75 מיליון שקלים נוספים לטובת מענקים לרופאים. גם הסכום הזה נגמר והמדינה לא מתכוונת להמשיך ולתקצב את מעבר הרופאים לפריפריה.
"מיום חתימת הסכם המענקים המדינה ניסתה לכרסם בו, עד היום רופאים רבים בפריפריה ממתינים למענקים שהובטחו להם", אומר גורם במערכת הבריאות. "ביטול המענקים לפריפריה מוכיח שבמשרד האוצר דיבורים אינם מגובים במעשים, והדאגה לפריפריה היא רק מהפה אל החוץ".
ד"ר א' וד"ר ש' הם זוג רופאים נשואים שעובדים בבית חולים ברזילי באשקלון, שבו הרופאים מקבלים מענקים. השניים זועמים על ההחלטה: "עברנו לכאן מתוך ידיעה שנקבל מענק, כל אחד מאיתנו היה אמור לקבל 216 אלף שקל וביחד זה סכום שעולה על כמעט חצי מיליון שקל, שהיה אמור להיות הבסיס למשכנתא שלנו. המשפחות והחברים שלנו גרים במרכז ואנחנו רחוקים מכולם. זו החלטה מקוממת ולא הוגנת".
ד"ר אראל בוצ'ינסקי יו"ר מרשם, ארגון הרופאים המתמחים: "פעלנו בשנים האחרונות לטובת תמריצים למתמחים המעוניינים להתגורר ולעבוד בפריפריה, לכן לא ברור מדוע השר משה כחלון בחר לוותר על התמריצים האלה בתקציב הקרוב. לדבריו, אם התקציב יעבור ללא אותם תמריצים ניתן להסיק שהממשלה הזו, שמרבה לדבר על הפריפריה, מזניחה את התושבים ואת מערכת הבריאות שלהם".
עורכת הדין לאה ופנר, מזכ"ל ההסתדרות הרפואית: "מענקי הפריפריה והמקצועות במצוקה שההסתדרות הרפואית השיגה בהסכם בשנת 2011, הוכחו במבחן במציאות כאמצעי יעיל ביותר למשיכת רופאים, הן לפריפריה והן למקצועות במצוקה. לצערנו ולשמחתנו היה ניצול מקסימלי של מענקי הפריפריה והמקצועות במצוקה מכוח ההסכם, וכתוצאה מכך המענקים ההסכמיים נגמרו לפני כשנתיים. בשנתיים האחרונות ההסתדרות הרפואית מנהלת כל שנה מאבק במטרה לשכנע את משרד האוצר להקצות עוד כספים למענקים".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "המשרד מילא את ההתחייבות למתמחים במלואה בהתאם לסיכום עם הסתדרות הרופאים. נחיצות המענקים פחתה לאחר שהמטרה שלשמה ניתנו - מעבר משמעותי של רופאים לפריפריה- הושגה".