זיכוי מרצח ו-400 אלף שקל: ההסכם עם עד המדינה בפרשת החיסולים בעולם התחתון
לידי ynet הגיעו פרטי ההסכם שעליו חתמה המדינה עם האיש שהפליל שורת עבריינים בפרשה 1131. בתמורה למידע שמסר על 10 מקרי רצח, מחלו לו הרשויות על עבירת רצח ועל פשעי חבריו. עו"ד נס בן נתן, שמייצג את אחד הנאשמים בפרשה: "ההסכם פוגע באמון הציבור, ולא יעמוד במבחן בג"ץ"
במערכת האכיפה הוא מסומן כאחד מהמוחות היותר פורעי חוק שפעלו בשנים האחרונות בעולם התחתון. לחוקרי היאחב"ל היה ברור שמדובר באחד מאנשי "הביצוע" האכזריים בשטח - ואולם לראשונה בתולדות המדינה הסכימו המשטרה והפרקליטות למחול לו על עבירת רצח, ולחתום עמו על הסכם עד מדינה בפרשת החיסולים בעולם התחתון. בהסכם שהגיע לידי ynet מבטיח העד להפליל מעורבים בעשרה מקרי רצח - ובתמורה הוא לא יישב אפילו יום אחד בכלא.
פרשה 1131 טלטלה את עולם הפשע הישראלי. ביולי השנה דווח בפעם הראשונה על גל מעצרים של עבריינים שקשורים לארגוני פשיעה בחשד לעבירות רצח ועבירות אלימות במסגרת מאבקים בעולם התחתון. אחרי שורת חקירות אינטנסיבית הצליחה הפרקליטות לגבש כתבי אישום נגד כמה מעורבים, בהם מוטי חסין והאחים שלומי ואופיר ניאמצ'יק.
אותם גורמים, שהשקיעו את כל מרצם כדי להפליל את עד המדינה, נאלצו בסופו של דבר לבלוע את הגלולה המרה ולפעול להסרת עננת הרצח שריחפה על ראשו. לאחר שהאיש הסכים לחצות את הקווים ולמסור את כל הידוע לו, הפרטים הגיעו עד לראש אגף החקירות במשטרה ולפרקליט המדינה. על אף מעשיו החמורים, הוחלט לחתום הסכם עם רוצח בתמורה לחשיפת המעורבים ברציחתם של ג'ורדן אזולאי, אבי דוד, איציק גפן, רמי אמירה, דוד ביטון (דיידונה), צחי רביד, משה אנחייסי, מור אלגרבלי, בר כהן ושרון מזרחי.
וכך נכתב בהסכם: "הואיל והעד הביע הסכמתו לשתף פעולה עם משטרת ישראל... והואיל והעד מצהיר כי אינו היוזם של העבירות מושא הפרשיות המפורטות בנספח אז ואינו הגורם שנתן הוראה לבצע את מעשי הרצח הללו". בסעיף אחר בהסכם נכתב: "והעד מצהיר כי לא קטל אדם פרט לפרשייה המפורטת בסעיף 1א' (רצח ג'ורדן אזולאי. א"ס) ולא היה מעורב בכל אירוע שבו נקטל אדם מעבר לאמור בסעיף א'". בסעיף אחר צוין כי עד המדינה אינו העבריין העיקרי בכל הפרשיות.
בתמורה למידע שמסר הסכימה המדינה כי שבוע לאחר שיסיים את עדויותיו בבית המשפט – ישוחרר עד המדינה ממעצר בגין תיק סחיטה שיוחס לו וייסגרו שלושה תיקים נוספים נגדו. בנוסף, העד ביקש שלא להעמיד לדין שני חשודים בתיקים של החזקת אמצעי לחימה ועבירות הונאה, וחשוד אחר בתיק של יבוא עשרה ק"ג סמים. בחלק אחר בהסכם התחייבה המדינה למסור לעד המדינה 400 אלף שקל. רשויות המס התחייבו מצדן שלא לחלט לו כספים במסגרת הסדריו הפליליים.
סנגורי הנאשמים בפרשה הביעו זעם על ההסכם. אחד מהם, עו"ד נס בן נתן שמייצג את אופיר ניאמצ'יק, ציין כי בכוונתו לפנות לבג"ץ לביטול ההסכם. לדבריו, "עד המדינה מעיד על מעורבותו בעשרה מקרי רצח לפחות, וככל הנראה שכח עוד כמה. להערכתנו, הסכם עד המדינה לא יעמוד במבחן בג"ץ ויבוטל".
עו"ד בן נתן הוסיף בהקשר זה: "ההסכם יבוטל הן בשל העובדה שהוא עומד בניגוד להנחיות היועץ המשפטי, והן מפני שתנאי בסיסי ומרכזי בהסכם הוא הצהרתו כי לא שימש העבריין העיקרי בביצוע עבירות הרצח. הצהרה זו נוגדת את עדותו שלו שרצח במו ידיו את ג'ורדן אזולאי ז"ל באכזריות רבה וקבר את גופתו. לקחת אדם כזה, שמודה שהיה מעורב בכל כך הרבה אירועי רצח, ולפטור אותו בלא כלום, נוגד את השכל הישר, פוגע באמון הציבור ברשויות ואין לי ספק שלא יעמוד במבחן בית המשפט".
עו"ד משה סוחמי, המייצג את משה בן דוד וצביקה פוגל הנאשמים ברצח, אמר על ההסכם: "מדובר בהסכם שערורייתי שמהווה לא פחות מפשיטת רגל מוסרית של המדינה. וזה בסך הכול חוליה נוספת בהתדרדרות ובפגיעה בהגנתם של נאשמים. במקרה הזה נראה כי מישהו התחלק על הראש. אדם שתלויה אחריו קופת שרצים רצינית ביותר, והשתתף לדבריו שלו בעשרות אירועים חמורים, מספר שהוא ביצע רצח אכזרי ולחץ - בסופו של דבר משמש עד מדינה עטור תגמולים. לא רק שהוא מקבל תגמולים, מה השלב הבא? צריך לעשות סוף לשימוש הפסול בעדותם של עדי המדינה ולומר שלא כל האמצעים כשרים".
עו"ד שחר חצרוני מסר כי "מדובר בהסכם שנערך בניגוד להנחיות היועץ המשפטי לממשלה בכל הנוגע להסכמי עדי מדינה, וברור כי יש להורות על ביטולו וכפועל יוצא מכך על ביטול כתבי האישום אשר הוגשו במסגרת פרשה 1131".
מהפרקליטות נמסר בתגובה כי "כחלק מהמאבק בארגוני הפשיעה ובגל הרציחות שפקד את אזור המרכז בשנים האחרונות, במסגרתו סוכנו גם חייהם של אזרחים חפים מפשע, פעלו גופי אכיפת החוק על מנת למצות את כל הכלים העומדים לרשותם לטובת שלום הציבור. ההסכם עם עד המדינה בפרשה 1131 נחתם בהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה, ובזכותו פוענחו 10 מקרי רצח חמורים ונעצרו רבים מאנשי הפשע המאורגן בישראל. התועלת לאינטרס הציבורי מחתימת ההסכם עולה בצורה משמעותית ביותר על ה'מחיר' ששולם. ראוי גם לזכור שטענות הסנגורים בנוגע להסכם משקפות למעשה את האינטרסים של הנאשמים בתיקים החמורים שהוגשו נגדם. על כל פנים, כל טענת הגנה שיעלו הנאשמים תיבחן בבית המשפט כמקובל".