משרד הבריאות ממליץ: סימון חיובי על מזון בריא, שלילי על מזיק
המלצות חדשות של משרד הבריאות למוצרים שבחנויות: סימון אדום יוצב על אריזת מוצר שיכיל סוכר, שומן רווי ונתרן מעל ריכוז מסוים, וירוק על מוצר שיתאם להמלצות התזונה. כמות הסוכר תובלט באיור של כפית לכל 4 גרם. השבוע ייערך דיון עם תעשיית המזון
ועדת האסדרה של תחום המזון הבריא, שהתכנסה בחודשים האחרונים, תגיש בימים הקרובים את מסקנותיה לשר הבריאות, יעקב ליצמן. לאחר הגשת המסקנות, יתקיים ביום חמישי השבוע דיון מול אנשי תעשיית המזון, בכדי להגיע להסכמה על המסקנות הסופיות.
הוועדה תמליץ על 3 מסקנות מרכזיות. ראשית, יוצב סימון "שלילי" אדום ובולט בחזית האריזה של המוצר, שידגיש את הרכיבים המזיקים – סוכר, שומן רווי ונתרן – כשאלה מופיעים בריכוז מסוים ומעלה, באופן שעלול לסכן את בריאות הצרכן. על המוצר יהיה כתוב: "מכיל כמות גבוהה של סוכר/נתרן/שומן רווי".
סימון של מעל 300 קלוריות ל-100 גרם
לפי ההמלצות, בשלב הראשון יקבלו סימון כזה מוצרים שיכילו בכל 100 גרם מעל 300 קלוריות, 500 מ"ג נתרן, 15 גרם סוכר, ו־5 גרם שומן רווי ל־100 גרם מוצר. בשלב הבא מתכוון משרד הבריאות אף להנמיך את הרף המזכה בסימון חיובי, ואז מוצר יגרור סימון שלילי בחזית אם יהיו בו מעל 250 גרם קלוריות, 400 מ"ג נתרן, 10 גרם סוכר ו־4 גרם שומן רווי בכל 100 גרם.
הדבר נהוג בכמה מדינות בדרום אמריקה, כמו צ'ילה ואקוודור, שבחרו בסימון שלילי בחזית האריזה ככלי פשוט להבנה עבור הצרכנים. גם במדינות אלו הוחלט שהסימון יהיה מבוסס על מזונות עם הרבה מאוד סוכר, מלח ושומן, שעלולים לפגוע בבריאות הצרכנים.
סימון חיובי למוצרים בריאים
לפי המסקנה השנייה, יינתן סימון "חיובי" למוצר שהרכבו מתאים להמלצות התזונה של משרד הבריאות. התו בחזיתה אריזה יכיל את הנוסח: "מוצר זה עומד בהמלצות משרד הבריאות לתזונה נבונה".
מדינות רבות בחרו בסימון חיובי כזה בחזית. שוודיה למשל מציינת אותו כבר מעל 30 שנה. שם בחרו רק במזונות התורמים לגוף רכיבים תזונתיים חיוניים, ולא לתת סימון חיובי למוצרים המכילים ממתיק מלאכותי במקום סוכר. גם שאר מדינות סקנדינביה אימצו את התו שלה ב־5 השנים האחרונות.
הבלטת רכיבי תזונה
המסקנה השלישית היא הגדלת והבלטת הגופן של רכיבי התזונה הבאים: קלוריות, שומן ושומן רווי, סוכר ונתרן, בטבלת ערכים התזונתיים המופיעה בגב האריזה. כן הוחלט לסמן את כמות הסוכר באיור של כפיות, כשכל 4 גרם סוכר יסומנו ככפית. עוד החליטה הוועדה להגדיל את הגופן שבו יסומנו תוספי המזון במוצר, וגם לציין באופן מספרי את כמות המרכיבים הכוללת שלהם, כדי שהצרכן יידע עד כמה מדובר במזון מעובד.
לפי הוועדה, שהתכנסה מאז אפריל, סימון המוצרים יכול לסייע רבות לשיפור בריאות המזון. לדבריהם, הוא יעודד ביצוע של רפורמות בתחום ייצור מזונות בריאים ומאפשר לציבור בחירה פשוטה במוצר בריא יותר, שיטה שהוכיחה את עצמה במקומות רבים בעולם. חברי הוועדה אמרו שחשו שהציבור רוצה לקבל מידע על ההמלצות של משרד הבריאות לגבי מזון בריא, וסימון על גבי המוצרים, יאפשר להם לקבל את המידע הזה.
הוועדה להסדרה של תזונה בריאה הוקמה לפני 7 חודשים במטרה לקיים דיון ולגבש מדיניות של רגולציה מקדמת תזונה בריאה. היא בחנה בחודשים האחרונים אמצעים שונים דרכם ניתן להשפיע על הרגלי התזונה של האוכלוסייה מחד, ולהביא לשינוי של הרכב המזון מאידך. בראש הוועדה עומד מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב.