איתי גאיר: "המטרה - זהב במשחקי העולם"
אלוף אירופה באיגרוף תאילנדי הולך על גדול לקראת התחרות הגדולה בשנה הבאה בפולין, מגלה שלחזות האסיאתית שלו אין קשר לענף ("התחלתי במקרה, אני חצי סיני וחצי פולני") ומבהיר: "יש אצלנו דגש רב על התרבות והכבוד, זה לא סתם מכות כמו שאנשים חושבים"
אוהדי הספורט בישראל עקבו בהתרגשות גדולה אחרי קרבות הג'ודו באולימפיאדת ריו 2016 והשמחה אחרי הזכיות של ירדן ג'רבי ואורי ששון במדליות לא ידעה גבול. ביולי 2017 יתקיימו בפולין משחקי העולם, בהם יתחרו הספורטאים בענפים שאינם נחשבים לאולימפיים.
גם בקיץ הבא עשוי לעבור הספורט הישראלי רגעים מרגשים, מכיוון שישראל היא אחת המועמדות לזכות במדליית זהב באיגרוף תאילנדי. איתי גאייר (20) שזכה לאחרונה באליפות אירופה שנערכה בקרואטיה במשקל עד 63.5 ק"ג, הבטיח בכך את מקומו בתחרות החשובה.
במשחקים שיתקיימו בורוצלאב ייערכו לראשונה תחרויות באיגרוף תאילנדי ומאז שעמד על הפודיום בקרואטיה מנסה גאיר לעכל את גודל ההישג. "לא ממש חשבתי שאהיה אלוף אירופה כאשר התחלתי להתאמן", סיפר בראיון וידאו ל-ynet ספורט שנערך באולם ברחובות בו הוא מתאמן, "אבל עם השנים זכיתי באליפות אירופה לנוער. לא הייתי בטוח שהיום הזה יגיע, אבל ידעתי שאני יכול לעשות משהו כזה".
לחזות האסיאתית שלו אין קשר למסורת התאילנדית של הענף. אימו עלתה לארץ מהונג קונג, אבל לטענתו הוא החל לעסוק באיגרוף תאילנדי לגמרי במקרה: "לא הייתה לכך שום סיבה מיוחדת. אני נראה תאילנדי, אבל אני לא. חצי סיני וחצי פולני. זה לא קשור למשפחה, פשוט יצא ככה. התחלתי להתאמן בגיל 13, בהתחלה שעתיים בשבוע ועם הזמן הוספתי יותר אימונים. כיום אני מתאמן פעמיים ביום לקראת תחרות, 5-6 ימים בשבוע".
גאיר הסביר מדוע העדיף את הענף על פני אומנויות הלחימה האחרות: "זה שונה מאוד מאומנויות הלחימה האחרות, כי הוא שם דגש רב על התרבות התאילנדית. מעבר למכות, לטכניקות ולספורט יש דגש על התרבות, על הכבוד למאמן, על ההיסטוריה של הספורט וההתפתחות שלו. זה לא סתם מכות כמו שאנשים חושבים. זה משהו מאוד מושרש שרואים אותו במיוחד בקרב. אולי בג'ודו וטאקוונדו לובשים חליפות מסורתיות, אבל באיגרוף תאילנדי יש להקה שמנגנת מוזיקה תאילנדית מסורתית ועולים לקרב עם לבוש תאילנדי מסורתי, אותו היו שמים על הראש כבר לפני 1000 שנה. עוד לפני שזה התפתח לספורט. יש דגש על הקידה והכבוד למאמן ולמשפחה. צריך לראות את זה כדי להבין, זה מאוד שונה מאיגרוף או קיקבוקס".
מתי הבנת שאתה כישרון מיוחד ויכול להגיע רחוק?
"עם הזמן מבינים, אבל זה לא רק כישרון, זו עבודה קשה. אתה חייב להיות מוכשר, אבל חייבים להשקיע את המאמץ כדי שזה יהיה שווה משהו".
מדובר בענף לא אולימפי. זה לא השפיע עליך בתהליך הבחירה?
"זה לא שינה אצלי הרבה. גם כענף לא אולימפי אנחנו מקבלים תמיכה עצומה מארגון 'איילת', שתומך בענפים לא אולימפיים. אנחנו מקבלים אפילו יותר תמיכה מענפים אולימפיים אחרים. אם אתה אוהב את מה שאתה עושה זה לא משנה".
מה ההישג שלך עשה לספורט הישראלי ומה הציפיות לקראת משחקי העולם?
"זה דבר ענק. זו הפעם הראשונה שאיגרוף תאילנדי נכנס למשחקי העולם. הם מתקיימים פעם בארבע שנים, כמו האולימפיאדה, אבל זו תהיה המהדורה הראשונה עם איגרוף תאילנדי וזה כבוד גדול בשבילי להיות שם. אני מקווה להביא את מדליית הזהב ולהביא יותר אור לאיגרוף התאילנדי בישראל".
יש לך זמן לבלות?
"רוב הזמן אני באימונים או בצבא, אבל בסופי שבוע, בתקופות פחות לחוצות, יש זמן להכל. עם הצבא אני מצליח להסתדר. זה לא קל, אבל 'איילת' עוזרים לי להתמודד".
מאמנו של גאיר, רועי הייזלר: "משמעות ההישג של איתי גדולה מאוד, זה הישג היסטורי. הוא הישראלי הראשון שזוכה במדליית זהב רשמית באליפות אירופה של ארגון IFMA העולמי. היא
גם הקנתה לו כרטיס כניסה למשחקי העולם וזה חשוב מאוד לענף בארץ. אנחנו מתכוונים להגיע לשם מוכנים ולייצג בכבוד את המדינה. זה הישג גדול, מכיוון שאיתי נחשב לצעיר בגיל בקטגוריית הבוגרים. המעבר בין הנוער לבוגרים הוא מעבר קשה ואיתי כבר הוכיח את עצמו בתחרויות קודמות כאשר זכה בכסף ובארד בתחרויות בוגרים. עכשיו אנחנו ממשיכים לעבוד קשה על מנת להביא מדליית זהב במשחקי גביע העולם. אין ספק שאיתי מתברג בין המתאגרפים היותר טובים באיגוד הזה, אני בטוח שהוא יוכיח את עצמו גם בעתיד".
איזו דחיפה ייתן ההישג שלו לענף?
"זה נוגע בכל ענף ספורט. ברגע שיש ישראלי שמשמש כמודל לחיקוי ומראה לכולם שגם מישראל אפשר להגיע להישגים, ושעם כל הקשיים והבעיות בתקציב ובכמות הספורטאים, מצליחים לייצר מציאות, מביאים הישגיות ונלחמים בשביל להיות הכי טובים. זה עוזר לדור הצעיר לדעת שהוא יכול להשקיע ולהתמיד, לקחת דוגמא מכל הספורטאים המוצלחים וגם להיות משהו".
איך אתם באמת מסתדרים עם כל המגבלות הכלכליות?
"למזלנו יש את התאחדות 'איילת', שאני לא יודע מה היינו עושים בלי התמיכה הכלכלית והתקציבית שלה והתמיכה של כל מה שקשור בפוליטיקה ובאישורים לצבא. מגיעה להם תודה רבה".