שתף קטע נבחר

 

לידיעת הרוחצים - כינים בים: "אש בכל הגוף"

שחיינים וגולשים נעקצו בחופי המרכז על ידי יצורים שזכו לכינוי "כיני ים". "זו חוויה מפחידה, הגוף התמלא בפצעונים וגירד מאוד", סיפר אחד הנעקצים. מומחה מסביר שמדובר בבני דודים זעירים של המדוזות. ומתי הם ייעלמו מנופינו?

 

כך נראות הסיפונופורות    (מתוך אתר YOUTUBE של tinerotiman)

כך נראות הסיפונופורות    (מתוך אתר YOUTUBE של tinerotiman)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אחרי מתקפת המדוזות באביב ומתקפת הדגים הנושכים בקיץ, בחודשים האחרונים נעקצו מתרחצים על ידי הסיפונופורות, קרובי משפחה זעירים של המדוזה. שחיינים, גולשים וחובבי ספורט ימי ששחו לאחרונה בחופי תל אביב, בית ינאי והרצליה, דיווחו על עקיצות רבות וגירודים עזים שנגרמו במהלך שהותם בים. הנפגעים הרבים חשבו תחילה כי הזיהום הסביבתי והמים העכורים שזרמו לים אחרי הגשם הראשון הם אלה שגרמו לגירודים, אבל מסתבר שמדובר בתופעה טבעית לחלוטין.

 

איש העסקים וחובב הספורט הימי גיא כהן נעקץ במהלך אימון שחייה בחוף הצוק. "למי ששוחה לבד בעומק הים, זו חוויה מפחידה מאוד. פתאום אתה מרגיש אש על כל הגוף, כמו עקיצת מדוזה רצינית למרות שלא ראיתי אף מדוזה בסביבה. יצאתי החוצה מהמים במהירות, הגוף התמלא בפצעונים וגירד מאוד. עברו כמה ימים ועכשיו אני בסדר".

 

הגולש מידד דבש נעקץ גם הוא באזור החוף המערבי בדרום תל אביב. "היה ים שקט, לא היו גלים והתאמנתי בחתירה. שכבתי על הגלשן, חתרתי ולא הרגשתי כלום. כשיצאתי מהמים הופיעו אצלי גירודים על כל הידיים ובאזור שהיה במגע עם המים. לא נעים בכלל".


תוצאות העקיצות של הסיפורופונות. הגירוד נמשך כארבע ימים  ()
תוצאות העקיצות של הסיפורופונות. הגירוד נמשך כארבע ימים
הגולש דין רובין (25) נעקץ באזור המרינה בהרצליה: "ישבנו במים, חיכינו לגלים והתחלתי להרגיש גרודים בגוף. במקלחת בבית ראיתי הרבה פצעים שהמשיכו לגרד במשך ארבעה ימים. בהתחלה חשבתי שמדובר באלרגיה והלכתי לרופא, אבל אחרי שזה קרה לי ולחברים עוד כמה פעמים, הייתה לי הרגשה שזה משהו שבא מהים".

 

הכל בגלל הפלנקטון

מסתבר שמדובר בתופעה מוכרת ומחזורית בעונה זו של השנה. גולשים ותיקים טוענים כי היצורים הזעירים ייעלמו במהלך החודש הקרוב, כאשר מי הים יתקררו.


"כמו עקיצת מדוזה רצינית" ()
"כמו עקיצת מדוזה רצינית"
ד"ר דרור אנג'ל, ביולוג ימי מהחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה, מכיר את התופעה ועושה סדר בהגדרת המין המדויק של היצורים הצורבים. "ליצורים הזעירים שגורמים לצריבות קוראים סיפונופורות. הם בני דודים זעירים של המדוזות. כיני הים הם חרקים ימיים שתוקפים בעיקר את דגי הסלמון בחופי ארה"ב, בישראל אין דגי סלמון ואין כיני ים. הסיפונופורות הם יצורים זעירים שקופים ובעלי ארס כמו של המדוזות. ברגע שזרוע הטרף של הייצור

נתקעת בעור היא משחררת את הארס ונוצרת צריבה. בחודשיים האחרונים אנחנו מקבלים דיווחים רבים על עקיצות של שחיינים וגולשים מחיפה ועד אשדוד. לעומתם, חובבי ספורט ימי מאזור ראש הנקרה לא דיווחו על עקיצות, זה עניין שקשור לזרמים בים".

 

מה אפשר לעשות נגד הצריבות?

"הטיפול נגד הצריבות הוא כמו הטיפול נגד צריבות המדוזה, אני ממליץ לשחיינים להיכנס למים עם חולצות לייקרה להגנה".

 

פרופסור גיתאי יהל, ביולוג ימי מהמרכז האקדמי רופין, מסביר מדוע דווקא עכשיו הגיעו היצורים הצורבים הללו לאזורנו: "הסיפונופורות הן קרובות משפחה של המדוזות ואוכלות פלנקטון. בעונה הזו של השנה הרוחות מערבלות את המים ולעיתים נדירות נוצרים זרמים שמעלים חומרי דשן מקרקעית הים. זה מאפשר לאצות לגדול, על האצות גדלים סרטנים קטנים ופלנקטון - האוכל של הסיפונופורות".

 

ומתי הייצורים הצורבים יעלמו? "הנבואה ניתנה לשוטים", השיב פרופסור יהל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים