שתף קטע נבחר

 

העולם הערבי והאיסלאמי לטראמפ: "מקווים לרוח חדשה"

במצרים היו הראשונים לברך, הפלסטינים מקווים שיקדם את חזון שתי המדינות, במפרץ מקווים לשדרוג היחסים בין המדינות אחרי היחס מאובמה ובאיראן מזהירים מפני ביטול הסכם הגרעין. כך התקבלה בחירתו של טראמפ בעולם הערבי

 

נאום הניצחון של טראמפ: כוון פנימה

נאום הניצחון של טראמפ: כוון פנימה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כבדהו וחשדהו: בעולם הערבי קיבלו את בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא הבא של ארצות הברית בתקווה ובחשש. בעוד מדינות המפרץ מיהרו לברך, באיראן הבהירו שהם מצפים ממנו לעמוד בהסכם הגרעין וברשות הפלסטינית הביעו תקווה שהוא יקדם את פתרון שתי המדינות.

 

שר החוץ האיראני, מוחמד זריף, אמר כי הוא מצפה מטראמפ, שאמר שיבטל את הסכם הגרעין עם איראן, לשמור על ההסכם, תוך כדי הבנה של המציאות הנוכחית. "יש לכבד את ההתחייבויות", אמר זריף, הנמצא כעת בבוקרשט, רומניה. סגן מפקד משמרות המהפכה, חוסיין סלאמי, אמר כי הם לא חשים שינוי כתוצאה מהחלפת נשיא אמריקני כזה או אחר. לדבריו, המדיניות של ארצות הברית לא תשתנה.

 

מי שהיה הראשון לברך הוא נשיא מצרים, עבד אל-פאתח א-סיסי, שהתקשר לטראמפ והזמין אותו להתארח במצרים. מלשכתו של הנשיא המצרי נמסר קודם לכן: "אנחנו מצפים שתקופת נשיאותו של טראמפ תזרים רוח חדשה ביחסים בין מצרים לארצות הברית ותוביל לעוד שיתוף פעולה ותיאום בהתאם לאינטרס של העם המצרי והעם האמריקני ותחזק את השלום, היציבות והפיתוח של אזור המזרח התיכון, בייחוד בצל האתגרים שעומדים בפני האזור", נאמר בהודעת הלשכה. 

זריף עם שר החוץ של ארה"ב, ג'ון קרי. דורש מחויבות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זריף עם שר החוץ של ארה"ב, ג'ון קרי. דורש מחויבות(צילום: רויטרס)

הלהיטות של השלטון בקהיר לברך את טראמפ לא נולדה בחלל ריק. מאז שא-סיסי עלה לשלטון עם הדחת איש האחים המוסלמים, מוחמד מורסי, המתיחות בין קהיר לוושינגטון לא ממש פסקה. ממשל אובמה, שקלינטון הייתה חלק ממנו כמזכירת המדינה, נתפס כבן ברית קרוב של האחים המוסלמים בייחוד לאור התנהלותו אחרי הדחת מורסי. סיסי, שכזכור כבר נפגש עם שני המועמדים בשולי עצרת האו"ם, הוא למעשה המנהיג הערבי היחיד שנפגש עם טראמפ וקלינטון. הוא כבר זכה מטראמפ לשבחים רבים על פועלו. טראמפ העריך מאוד את המחווה והביע תקווה להיפגש עם א-סיסי בקרוב.

 

אחרי א-סיסי הייתה זו טורקיה שבירכה את טראמפ על זכייתו והציבה מבחינתה את היעד לשיפור היחסים עם וושינגטון – הסגרתו של האופוזיציונר הגולה, פתהוללה גולאן. סוגיה שבחודשים האחרונים ובייחוד אחרי ניסיון ההפיכה הכושל נגד שלטון ארדואן, הביאה למתיחות חריפה ביחסים בין המדינות שנחשבות לבנות ברית קרובות.  

מלך סעודיה. כתף קרה מאובמה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מלך סעודיה. כתף קרה מאובמה(צילום: AFP)
 

זמן קצר לאחר מכן הגיע תורן של מדינות המפרץ וסעודיה שלא זכו לעדנה בעידן אובמה וליתר דיוק לשלל אכזבות הן מבחינת ההתקרבות בין הממשל לאיראן שבא לידי ביטוי בהסכם הגרעין, חוסר המעורבות של הממשל האמריקני נגד המשטר הסורי ובייחוד בסוגיית הנשק הכימי שהוגדרה כקו אדום ולאחרונה החוק השנוי במחלוקת שאושר בקונגרס שמתיר למשפחות קורבנות ה-11 בספטמבר לתבוע את סעודיה.

 

שליט דובאי, מוחמד בן ראשד, שמשמש גם כסגן נשיא איחוד האמירויות היה לראשון לברך את טראמפ בחשבון הטוויטר שלו. לאחר מכן אמיר כווית שלח איגרת ברכה לטראמפ.

 

בהמשך גם הגיעה תורה של סעודיה ששלחה ברכות לטראמפ משלושת הקודקודים של בית המלוכה הסעודי. זה התחיל באיגרת ברכה של מלך סעודיה, סלמאן בן עבד אל-עזיז, עם מיטב האיחולים והברכות לטראמפ ולעם האמריקני תוך ציפייה לשדרוג וחיזוק היחסים בין המדינות והמשיך לברכות של יורש העצר הסעודי, מוחמד בן נאיף בן עבד אל-עזיז והבן של המלך והאיש החזק במדינה, יורש העצר השני, מוחמד בן סלמאן. בתווך גם אמיר קטאר, השייח תמים, שלח איגרת ברכה לטראמפ, אך יש הטוענים שבנסיכות הקטנה התאכזבו מכך ש"יקירת" האחים המוסלמים, קלינטון, לא נבחרה.   

א-סיסי. הזמין את טראמפ לביקור במצרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
א-סיסי. הזמין את טראמפ לביקור במצרים(צילום: AFP)

 

 

גם שר החוץ הסעודי, עאדל ג'ובייר, בירך את טראמפ בחשבון הטוויטר שלו. לפני הבחירות היה מי שטען שבסעודיה מעדיפים את קלינטון, שנתפסת כ"רע מוכר", על פני טראמפ שנתפס כ"רע לא מוכר". גם בתקשורת האיראנית, שסולדת מקלינטון, ניסו להפיץ את התיאוריה שסעודיה ממנת את קלינטון כשברקע הצהרותיו של טראמפ שלפיהן הוא מתכוון לקצץ את הסיוע הכספי לבנות בריתה של מדינות אחרות. אך לאור המשברים עם ממשל אובמה, שקלינטון נחשבה לממשיכת דרכו, ולשלל הברכות הבוקר, נראה שבסעודיה מתרגלים מהר לבחירתו של טראמפ לנשיא.

 

גם מלך מרוקו, מוחמד השישי, וראש ממשלת עיראק, חיידר אל-עבאדי, בירכו את טראמפ. אך עד לכתיבת שורות אלה מי שלא בירכה את טראמפ היא ירדן ההאשמית. רק אתמול פרסמה חברת התעופה הירדנית הלאומית פרסומת משעשעת שקראה לאזרחים למהר ולשריין טיסות לארצות הברית לפני שטראמפ מתחיל לכהן כנשיא. גם המשטר הסורי טרם נתן את דעתו על בחירתו של טראמפ למרות שאסד כבר אמר שמבחינתם שתי האופציות גרועות וזה לא ממש משנה. עוד מדינה שטרם השמיע עמדה רשמית בנושא היא לבנון. 

אבו מאזן. תחילה יצאה הודעה לא אישית (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו מאזן. תחילה יצאה הודעה לא אישית(צילום: AP)

 

ברשות הפלסטינית פרסמו תחילה הודעות מנומסות לרגל זכייתו של טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב, ללא הזכרת שמו המפורש או ברכה אישית. במהלך הקמפיין תקפו הפלסטינים באופן בוטה את אמירותיו של טראמפ ביחס לסכסוך הישראלי-פלסטיני. לשכתו

של אבו מאזן פרסמה הודעה שבה נאמר כי הנשיאות הפלסטינית תעבוד עם כל נשיא שייבחר על ידי העם האמריקני, על בסיס הגשמת השלום במזרח התיכון שמבוסס על פתרון שתי המדינות בגבולות 1967 כשירושלים המזרחית היא בירת פלסטין. "הגשמת יציבות ושלום באזור יגיעו באמצעות פתרון הסוגיה הפלסטינית". מאוחר יותר בירך אבו מאזן את טראמפ רשמית: "מקווה שיושג שלום בתקופת כהונתו".

 

מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף סאיב עריקאת אמר שהן המפלגה הדמוקרטית והן המפלגה הרפובליקנית הביעו את תמיכתן בפתרון שתי המדינות כאשר היו בשלטון. הוא הוסיף כי הוא מקווה שהממשל האמריקני יהפוך את החזון לפתרון שתי המדינות ליישום בפועל. בחמאס אמרו כי הארגון לא תולה כל תקוות בשינויים בנשיאות ארה"ב "היות והמדיניות האמריקאית כלפי הסוגיה הפלסטינית מבוססת על הנטייה לישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ. ברכות מכל כיוון
צילום: AP
מומלצים