שתף קטע נבחר

 

קבינט ימני, קונגרס רפובליקני: כך ייראה ממשל טראמפ

טראמפ יתחיל את כהונתו עם פריווילגיה שאין לכל נשיא: קונגרס בשליטה מלאה של חברי מפלגתו, שיסייע לו לאשר מהלכים, למנות שופטים ולבטל את חוקי אובמה. הוא כבר בונה "כוורת": גינגריץ' הפרו-ישראלי מועמד לשר החוץ, שרה פיילין לשרת הפנים ורודי ג'וליאני לשר המשפטים. והאם באמת יכלא את קלינטון? "באמריקה לא מנצלים את בית המשפט לנקמה פוליטית"

דונלד טראמפ יגיע היום (יום ה') לביקור ראשון בבית הלבן כנשיא הנבחר, ויקיים פגישה ראשונה עם הנשיא היוצא ברק אובמה, שיתחיל לתדרך אותו לקראת העברת השרביט ב-20 בינואר. אמש הבטיח אובמה לעשות הכול כדי להעביר את השלטון לטראמפ באופן חלק למרות "חילוקי הדעות" ביניהם.

 

נאום הניצחון של דונלד טראמפ

נאום הניצחון של דונלד טראמפ

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עם עזרת אובמה או בלעדיה, טראמפ צפוי לזכות לפריווילגיה שלא כל נשיא אמריקני זוכה לה: לא רק שהוא ניצח במרוץ לנשיאות נגד כל התחזיות, הוא ייהנה גם מקונגרס ששני בתיו – הסנאט ובית הנבחרים – נשלטים על ידי חברי מפלגתו. הנשיא האחרון שנהנה מהפריבילגיה הזו לאורך כל שנות כוהנתו היה ג'ימי קרטר (1981-1977), וטראמפ ייהנה ממצב דומה לפחות בשנתיים הראשונות לכהונתו. שליטה של מפלגה אחת בבית הלבן, בסנאט ובבית הנבחרים היא בדרך כלל מפתח לשינוי מדיניות משמעותי בוושינגטון.

 

בארה"ב נערכות בחירות לקונגרס בכל שנתיים, והן מושפעות מאוד מהאכזבה או משביעות הרצון מתפקודו של הנשיא המכהן. לכן נוצר לעתים קרובות מצב שבו נשיא דמוקרטי נאלץ במהלך כהונתו להתמודד עם סנאט או בית נבחרים שבו יש רוב רפובליקני, ונשיא רפובליקני נאלץ להתמודד עם סנאט או בית נבחרים עם רוב דמוקרטי – ואלה מקשים על הנשיא לקדם את מדיניותו.

 


שנתיים של שקט יחסי. טראמפ מתחיל בתנאים נוחים (צילום: AP) (צילום: AP)
שנתיים של שקט יחסי. טראמפ מתחיל בתנאים נוחים(צילום: AP)

מטראמפ ייחסך, לפחות לעת עתה, כאב הראש הזה. יחסיו עם רבים בהנהגה הרפובליקנית אינם טובים אמנם, אבל גם הם מכירים בכך שלטראמפ חלק גדול בהישגם הגדול הלילה בקונגרס – וייתכן שהדבר יגביר את יכולתם לשתף עמו פעולה למען קידום האג'נדה הרפובליקנית.

 

ערב הבחירות היה לרפובליקנים יתרון 46-54 בסנאט (שבו 100 מושבים), וכעת הוא צומצם ל-48-52, אך עצם השמירה על יתרון היא הישג מצוין עבורם. גם בבית הנבחרים, שבו 435 מחוקקים, יישמר בוודאות הרוב הרפובליקני, אחרי שהרפובליקנים הפסידו בו הרבה פחות מושבים משחזו להם. כדי לאשר את רוב ההצעות בבית הנבחרים נדרש רוב של 218 חברים – ולרפובליקנים יהיה הרוב הנחוץ הזה.

 

נאום התבוסה של קלינטון: "זה יכאב עוד הרבה זמן"    (רויטרס)

נאום התבוסה של קלינטון: "זה יכאב עוד הרבה זמן"    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הרפובליקנים מודים: "ניצחנו בקונגרס בגלל טראמפ"

יו"ר בית הנבחרים, הרפובליקני פול ראיין שלאורך הקמפיין ביקר לא פעם את התנהלותו של טראמפ ואף ניסה לשמור מרחק ממנו, הודה הערב כי הרפובליקנים צריכים לזקוף לזכות טראמפ לא רק את כיבוש הבית הלבן, אלא גם את הישגיהם הגדולים בבחירות לקונגרס.

 

"בלילה שעבר שוחחתי עם הנשיא הנבחר דונלד טראמפ ובירכתי אותו על ניצחונו הגדול", אמר אמש ראיין. "זה ההישג הפוליטי המדהים ביותר שראיתי בימי חיי. טראמפ שמע במדינה הזו את קולם של האנשים שאף אחד אחר לא שמע. כעת הוא ינהיג ממשל רפובליקני מאוחד". ראיין אמר כי טראמפ חולל מהפכה בפוליטיקה וסייע לחזק את הרוב הרפובליקני בבית הנבחרים.

הקונגרס האמריקני. בטווח הארוך טראמפ והרפובליקנים לא יסכימו על הכול (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הקונגרס האמריקני. בטווח הארוך טראמפ והרפובליקנים לא יסכימו על הכול(צילום: MCT)

כעת, כשהם בטוחים בעצמם ועומדים לחלוש על כל מוסדות השלטון בוושינגטון, צפויים הרפובליקנים בקונגרס להפגין את כוחם בשורה של מהלכי חקיקה הפוכים מאלה של ממשל אובמה. בין השאר הם צפויים לפעול בקדחתנות למימוש הבטחת הבחירות של טראמפ לבטל את תוכנית ביטוח הבריאות של אובמה ("אובמה-קר"), מהמהלכים הראשיים והחשובים של אובמה בימי כהונתו.

 

בבית הלבן אמרו אמש כי ביטול התוכנית יפגע בהמוני אמריקנים, והדגישו כי גם כעת לא יהיה פשוט לרפובליקנים להביא לחיסול התוכנית. הרפובליקנים וטראמפ יוכלו לקדם את האג'נדה שלהם גם בכל הקשור להטלת הגבלות על מהגרים לארה"ב, לפיקוח על נשק ולתקנות מגבילות הנוגעות לאיכות הסביבה ולעניינים פיננסיים.

יו"ר בית הנבחרים פול ראיין. "טראמפ שמע את הקול שאחרים לא שמעו" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יו"ר בית הנבחרים פול ראיין. "טראמפ שמע את הקול שאחרים לא שמעו"(צילום: AFP)

טראמפ והקונגרס צפויים גם לפעול מהר למינוי שופט חדש לבית המשפט העליון, כזה שיהיה בעל נטיות שמרניות, במקום השופט אנטונין סקליה שמת בפברואר ושהקונגרס מנע מאובמה למנות לו מחליף התואם את השקפת עולמו הליברלית.

 

עם זאת, חשוב להדגיש שהיחסים בין טראמפ לקונגרס בטווח הארוך עשויים להיות מורכבים יותר. בין טראמפ לבין חלק ממנהיגי הרפובליקנים יש דם רע, והיו בהם כאלה שלא הסכימו לתמוך בו במרוץ לנשיאות גם כשהוא הוכרז כבר רשמית כמועמד מפלגתם. בנוסף, הם אינם רואים איתו עין בעין בחלק מהנושאים: כך למשל רבים מהרפובליקנים מתנגדים לדרישתו של טראמפ להקים חומה בגבול עם מכסיקו ולדרוש ממכסיקו לשלם עליה.

 

הכוורת של טראמפ: גינגריץ' שר החוץ, פיילין שרת הפנים?

את היום שלאחר ניצחונו העביר טראמפ במגדל על שמו במנהטן. עוזריו נכנסו למגדל ויצאו ממנו שוב ושוב. את השבועות הקרובים לעומת זאת צפוי טראמפ להקדיש לבניית הקבינט שלו, ובאתר "פוליטיקו" כבר חוזים שזה עשוי להיות אחד הקבינטים השנויים ביותר במחלוקת בתולדות ארה"ב. טראמפ, מסבירים שם, מגיע לוושינגטון בלי סגל ותיק של אישים בכירים המכירים את המערכת מבפנים, ואת שרי ממשלו הוא ילקט מכאן ומשם, ועיקרם מקורביו הפוליטיים או בכירים בעולם העסקים. כך למשל שוקלים בסביבת טראמפ למנות את פורסט לוקס, מקים של חברת תעשיות נפט, לשר הפנים.

טראמפ ומועמדים לקבינט. למעלה, מימין לשמאל: שרה פיילין, רודי ג'וליאני וניוט גינגריץ'. למטה, מימין לשמאל: בן קרסון, כריס כריסטי וג'ון בולטון ()
טראמפ ומועמדים לקבינט. למעלה, מימין לשמאל: שרה פיילין, רודי ג'וליאני וניוט גינגריץ'. למטה, מימין לשמאל: בן קרסון, כריס כריסטי וג'ון בולטון

לפי "פוליטיקו", טראמפ צפוי גם לתגמל את האישים הפוליטיים שעמדו לצדו לאורך הקמפיין, ובראשם ניוט גינגריץ' מהאגף הימני השמרני מאוד של המפלגה הרפובליקנית, ראש העיר ניו יורק לשעבר רודי ג'וליאני ומושל ניו ג'רזי כריס כריסטי, שהתמודד מולו בפריימריז, הסתבך בפרשת שחיתות, פרש בשל דעיכת התמיכה בו – ואז הפך לדמות נלעגת לכמה חודשים משום שמיהר להביע תמיכה בטראמפ כמועמד הרפובליקני לנשיאות. כל השלושה האלה מוזכרים כמועמדים לתפקידים בכירים מאוד.

 

מעניינים במיוחד הדיווחים שלפיהם טראמפ עשוי למנות את גינגריץ' לשר החוץ. גינגריץ' נחשב לאיש ימין מובהק ולתומך נלהב של ישראל, ובעבר הביע התנגדות להקמת מדינה פלסטינית. מלבדו מוזכרים כמועמדים לתפקיד הזה הסנאטור בוב קורקר, יו"ר ועדת יחסי החוץ בסנאט, וג'ון בולטון, שגריר ארה"ב באו"ם לשעבר.

 

את תפקיד שר האוצר רמז טראמפ בעבר כי הוא רוצה לתת למנהל הכספים שלו עצמו, סטיבן מנוצ'ין, בנקאי בעל עבר ארוך בגולדמן סקס. לתפקיד שר ההגנה שלו מועמדים הסנאטור ג'ף סשנס, היועץ לביטחון לאומי לשעבר סטיבן הדלי והסנאטור לשעבר ג'ים טלנט. רודי ג'וליאני, שהגן על טראמפ לאורך הקמפיין גם ברגעי השפל הגדולים ביותר שלו, הוא מועמד בכיר לתפקיד התובע הכללי. גם כריס כריסטי מועמד לתפקיד זה, אבל מינויו לקבינט עלול להיות מסובך יותר בשל שערוריית הגשר בניו ג'רזי שבה הוא מעורב.

טראמפ חוגג ניצחון עם רעייתו מלניה. מנהל הכספים מועמד לתפקיד שר האוצר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ חוגג ניצחון עם רעייתו מלניה. מנהל הכספים מועמד לתפקיד שר האוצר(צילום: AFP)

מנתח המוח בן קרסון, שהתמודד מול טראמפ בפריימריז ואחרי פרישתו הביע תמיכה בו, הוא אחד המועמדים לתפקיד שר הבריאות. את משרד הפנים מועמדת לקבל גם שרה פיילין – מי שהייתה המועמדת לתפקיד סגנית הנשיא בשנת 2008, וליוותה את טראמפ לאורך הקמפיין שלו. בעבר הוא אמר כי ישמח למנות אותה לתפקיד בממשלו, והיא עצמה לא מסתירה את רצונה בכך. פיילין הרבתה להופיע בעצרות למען טראמפ, והבטיחה בין השאר שהוא "יבעט בדאעש".

 

קלינטון נפרדה בעיניים בורקות: "בנות, אל תפסיקו לחלום"

מוקדם יותר אמש, יותר מתשע שעות אחרי שהוכרז ניצחונו של טראמפ, יצאה סוף סוף הילרי קלינטון לכתבים וקיימה מסיבת עיתונאים נרגשת שסימנה למעשה את סוף הקריירה הפוליטית הענפה שלה. בעיניים בורקות ובהתרגשות שקשה היה לה להסתיר היא קראה לתומכיה לכבד את התוצאות: "דונלד טראמפ הולך להיות הנשיא שלנו, ואנו חייבים לקבל אותו בראש פתוח ולתת לו הזדמנות להנהיג".

 

"אני יודעת כמה אתם מאוכזבים, וכך גם עשרות מיליוני אמריקנים שקיוו כל כך", אמרה קלינטון. "זה כואב וזה יכאב במשך זמן רב, אבל אני רוצה שתזכרו שהקמפיין שלנו לא עוסק באדם אחד או במערכת בחירות אחת – הוא עסק באמריקה כולה. ראינו שארצנו סובלת מפילוג עמוק משחשבנו, אבל אני עדיין מאמינה באמריקה ותמיד אאמין בה. אף פעם אל תפסיקו להאמין ששווה להיאבק עבור מה שאתם מאמינים בו. לכל הנשים, ובמיוחד הצעירות, שנתנו את אמונן בי – אני רוצה שתדעו ששום דבר לא גרם לי גאווה גדולה יותר מאשר להוביל את מאבקכן".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

קלינטון הבטיחה שיום יבוא ולארה"ב תהיה נשיאה: "אני יודעת שעדיין לא ניפצנו את תקרת הזכוכית הגבוהה והקשה ביותר, אבל אני יודעת גם שיום אחד מישהי תעשה זאת – ואני מקווה שזה יקרה מהר יותר מכפי שאנחנו חושבים כרגע. ולכל הילדות הקטנות שצופות בנו כעת – שלעולם לא יהיה לכן ספק שאתן יקרות ערך וראויות לכל הזדמנות להגשים את חלומותיכן".

 

דקות אחרי קלינטון התייחס לראשונה בקולו גם הנשיא אובמה לתוצאות, ואמר כי למרות "חילוקי הדעות", כפי שהגדיר זאת בשפה עדינה, בינו לבין טראמפ, הוא יפעל להעברה חלקה של השלטון. אובמה הביע תקווה שאחרי הקמפיין המכוער ורווי ההשמצות טראמפ יפעל לאחדות העם, וציין כי בשיחת הטלפון ביניהם זה מה ששמע ממנו שבכוונתו לעשות: "ביום שלאחר הבחירות עלינו לזכור שכולנו באותה קבוצה – לא דמוקרטים קודם או רפובליקנים קודם, אנחנו קודם אמריקנים פטריוטים".

 

אובמה: אפעל להעברת שלטון חלקה

אובמה: אפעל להעברת שלטון חלקה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

דובר הבית הלבן, ג'וש ארנסט, אמר אמש כי הנשיא אובמה מקווה שהמסורת האמריקנית שבמסגרתה מי שמחזיק בשלטון אינו מנצל את מערכת המשפט נגד יריביו – תימשך, וכוונתו לאיום שהשמיע טראמפ במהלך קמפיין הבחירות למנות תובע מיוחד לחקור את פרשת האימיילים של קלינטון כדי לכלוא אותה. "יש לנו במדינה הזו מסורת ארוכת שנים שבה אנשים שאוחזים בשלטון אינם מנצלים את מערכת המשפט לנקמות פוליטיות. הנשיא מקווה שזה יימשך", אמר ארנסט.

 

אבסורד אמריקני: דווקא לקלינטון הצביעו יותר

ברמת האלקטורים ההפסד המפתיע של קלינטון מסתמן כלא פחות מתבוסה מהדהדת: טראמפ הבטיח לעצמו 279 אלקטורים לעומת 228 שלה, אבל הוא מוביל גם בשורה של מדינות שהספירה הרשמית בהן טרם הסתיימה וב"ניו יורק טיימס" מעריכים שמספר האלקטורים שבהם זכה יטפס לכ-306.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מנגד, ככל שעוברות השעות הולך ומסתמן כי ההפסד של קלינטון בא אף שבפועל יותר אמריקנים הצביעו לה מאשר לטראמפ: כשספירת הקולות מתקרבת לסיומה קלינטון מובילה באופן עקבי בכעשירית האחוז על טראמפ, אבל בגלל שיטת הבחירות בארה"ב שבה המנצח הוא מי שגורף יותר "אלקטורים" מהמדינות השונות - גם אם יתברר שקלינטון אכן צברה יותר קולות בוחרים הניצחון עדיין יהיה של טראמפ.

 

מצב דומה נרשם בבחירות לנשיאות בשנת 2000: המועמד הדמוקרטי אל גור קיבל יותר קולות בוחרים מג'ורג' בוש הבן, אך הפסיד לו בפלורידה על חודם של כמה מאות קולות - וכך קרה שבוש גרף יותר אלקטורים וניצח. אגב, בדיוק בגלל ההתרחשויות של השעות האחרונות המוני אמריקנים שיתפו היום ציוץ של טראמפ משנת 2012, אז הוא כתב "שיטת האלקטורים היא אסון לדמוקרטיה".


פורסם לראשונה 09/11/2016 23:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ בעצרת הניצחון. "אובמה-קר" על הכוונת
צילום: AP
מומלצים