שתף קטע נבחר
 

המפלצת הימית שחיה לפני 66 מיליון שנה

מדענים מצ'ילה מצאו מאובן שאורך הגולגולות שלו יהיה 1.2 מטר. הגילוי של המין הזה משמעו שייתכן כי מדענים לא הבינו עד כמה משפחת המוסזאוריים הייתה מגוונת באנטרקטיקה

גילויה לאחרונה של גולגולת לטאת ים שחיה לפני כ-66 מיליון שנה שפכה אור על הגיוון שהיה בקרב המוסזאורים - משפחת לטאות שצדה זוחלים ימיים בתקופת הקרטיקון. הגולגולת שייכת למין שנקרא Kaikaifilu hervei; שם זה נגזר ממיתולוגיית אנשי המפוצ'ה - ילידים מאזור צ'ילה וארגנטינה.

 

המאובן נחשף על ידי צוות של מדענים מצ'ילה שחפרו באזור האי סימור, שהוא חלק משרשרת איים בקצה חצי האי האנטארקטי. המין החדש שנמצא על ידי הפליאונטולוגים מתואר במחקר שפורסם בכתב העת Cretaceous Research.

 

 (צילום: מתוך המחקר)
(צילום: מתוך המחקר)

 

מומחים בתחום מאמינים כי המין החדש שהתגלה קשור ל-Taniwhasaurus antarcticus, מין אחר של מוסזאורים, שעד כה היה הגדול ביותר שנחשף באזור. אך אורך הגולגולת של ה-Kaikaifilu hervei מגיע לכ-1.2 מטרים – ובשל כך מדובר במוסזאור הגדול ביותר שנמצא בחצי הכדור הדרומי.

 

בשל התנאים הקשים באזור זה של כדור הארץ, המידע הפליאונטולוגי משם נדיר מאוד. גילויים חדשים יכולים להוות השפעה מדעית עצומה. הגילוי של המין הזה משמעו שייתכן כי מדענים לא הבינו עד כמה משפחת המוסזאוריים הייתה מגוונת באנטרקטיקה. מרבית ממה שידוע למדענים, או מה שהם חושבים שידוע להם, על מוסזאורים באנטרקטיקה מגיע כמעט רק משיניים מאובנות.

 

עם זאת, המדענים מצאו גם כי בגולגולת החדשה שהתגלתה ישנן ראיות לכך שמדובר בחיה שעשויות להיות לה כמה מורפולוגיות, או מבני, שיניים שונות. כלומר, בפה יכולים להיות כמה סוגי שיניים שונות גם יחד.

 

מדענים מקווים כי חשיפת הגולגולת הזו היא סימן לבאות. הממצא החדש הוא למעשה ראיה למה שמדענים חושבים כמה זמן מה אבל עדיין לא הצליחו להוכיח: קהילת מוסזאורים גדולה באנטרקטיקה. היבשת הדרומית הייתה בעבר חמימה יותר ממצבה היום, וייתכן כי הייתה מקום שבו היה נוח לפלזיוזאוריה וזוחלים ימיים אחרים להשתקע בו.

 

כעת, באיטיות, מאגר המאובנים הענק שאולי נחבא באנטרקטיקה, מתחיל להתגלות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים