שתף קטע נבחר

פיתוח בטכניון: בדיקה שתתאים בין גידול סרטני לתרופה שתחסל אותו

הבדיקה המהפכנית, שמאפשרת לבחון ביעילות ובפשטות את התגובה של המטופל לכמה תרופות במקביל, נותנת תקווה לחולים שאצלם הסרטן לא מגיב לטיפולים הסטנדרטיים ומקשה על הרופאים להתאים להם תרופה. "זו הצלחה מרגשת", אומרים החוקרים, "מאמינים שתוך מספר שנים נראה את הבדיקה בקליניקה"

מביאים את הרפואה המותאמת אישית שלב אחד קדימה: חוקרים בטכניון פיתחו טכנולוגיה חדשנית להתאמה אישית של תרופה למחלת הסרטן עבור המטופל. הטכנולוגיה מאפשרת תהליך בדיקת כמויות מזעריות של תרופות שונות בתוך הגידול הסרטני בגוף המטופל.

 

חוקרים בטכניון, בראשות פרופ' אבי שרודר מהפקולטה להנדסה כימית, פיתחו טכנולוגיה חדשה לבדיקה מוקדמת של התאמת תרופה נגד מחלת הסרטן למטופל הספציפי, עוד לפני תחילת סדרת הטיפולים. המחקר התפרסם ב-Nature Communications, ומומן במענק יוקרתי מטעם האיחוד האירופי, הקרן הלאומית למדע והאגודה למלחמה בסרטן.

 

עוד כתבות:

לראשונה: תרופה תחליף כימותרפיה אצל חולי סרטן ריאות

פריצת דרך בחקר הסרטן: נתגלו הגנים הגורמים לסרטן שד

פריצת דרך: התרופה הביולוגית שמעלימה גידולים

 

"עולם הרפואה עובר כיום לרפואה מותאמת אישית", מסביר פרופ' שרודר. "זהו שינוי מעשי הנובע מההתפתחות העצומה בהבנת הגנום האנושי ומההבנה שאנשים שונים מגיבים בדרכים שונות לאותו טיפול. עם זאת, גם הטיפולים המותאמים למאפייניו הגנטיים של המטופל לעתים אינם מספקים את התמונה המלאה אודות החולה בבחירת התרופה המתאימה".

 

לדבריו, רבים מהחולים מקבלים תרופה שהסרטן אינו מגיב לה, ולכן הוא ועמיתיו החליטו לפתח טכנולוגיה שצולחת את המכשול הזה.

פרופ' שרודר, הדוקטורנט צבי יערי וחוקרים נוספים בצוות המחקר פיתחו מעין מעבדה זעירה הבודקת את יעילותה של התרופה הספציפית בגופו של המטופל הספציפי.

 

פרופסור אבי שרודר. העולם עובר לרפואה מותאמת אישית (צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון)
פרופסור אבי שרודר. העולם עובר לרפואה מותאמת אישית(צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון)

 

"זה קצת מזכיר בדיקות אלרגיה, שמספקות לנו בבדיקה פשוטה את פרופיל האלרגיה של האדם הספציפי", סיפרו היום החוקרים. "בפיתוח שלנו, בדיקה פשוטה המספקת, באופן דומה, את פרופיל התגובה של המטופל לתרופה המיועדת", הם מוסיפים, "השיטה הזאת מאפשרת לבחון את היעילות של כמה תרופות במקביל בתוך הגידול הסרטני של החולה, במינונים מזעריים שאינם מורגשים על ידי החולה ואינם מסכנים אותו כלל. על סמך בדיקה זו תיבחר התרופה היעילה ביותר למטופל הספציפי".

 

כך עובדת הטכנולוגיה: ניטור השפעת התרופות על הגידול

איך עושים את זה? אורזים כמויות מזעריות של התרופות האנטי-סרטניות בתוך חלקיקים קטנטנים מיוחדים שפותחו. ייחודן של האריזות האלו בכך שהן זורמות במחזור הדם אל הגידול ושם נבלעות על ידי התאים הסרטניים. לאריזות האלה מצרפים מראש רצפים מלאכותיים של DNA, המשמשים כ"קוראי הברקוד" של פעילות התרופה בתאים הסרטניים.

 

לאחר 48 שעות נלקחת דגימה מהגידול, וניתוח הברקוד מספק מידע מדויק על התאים שהושמדו או לא על ידי כל תרופה. "במילים אחרות, המערכת הזאת מנטרת את השפעתה של כל תרופה על תאי הגידול של החולה", אומרים החוקרים. "כרגע אנחנו עובדים עם תרופות רשומות שמיועדות לטפל בסרטן, אבל עקרונית ניתן לבחון עבור כל חולה סוללה של תרופות, וכך לגלות מהי התרופה המתאימה לו ביותר למחלה שממנה הוא סובל".

 

הדוקטורנט צבי יערי. בדיקה פשוטה שמספקת את פרופיל התגובה של המטופל ()
הדוקטורנט צבי יערי. בדיקה פשוטה שמספקת את פרופיל התגובה של המטופל

 

המחקר הנוכחי, שהתבסס על ניסויים בעכברים, התמקד בהשפעתן של תרופות שונות על סרטן שד מסוג טריפל נגטיב – שאינו מגיב היטב לטיפולים סטנדרטיים ומקשה על הרופאים להתאים את התרופה למטופל/ת.

 

החוקרים גם החדירו לגידולים "אריזות פלצבו" ריקות מתרופה. התוצאה: התרופות האנטי-סרטניות נמצאו בסוף התהליך בעיקר בתאי סרטן מתים – כלומר, הן הרגו אותם – ואילו אריזות הפלצבו התגלו בעיקר בתאים חיים של הגידול, כלומר, הן לא חיסלו את התאים. בהשוואה בין התרופות האנטי-סרטניות השונות גם נמצאו הבדלים ביעילות התרופות השונות.

 

"הטכנולוגיה הזו נותנת צוהר חדש לתובנות בסיסיות על מנגנוני מחלת הסרטן ועמידותה בפני תרופות שונות", אומר פרופ' שרודר, "אבל המחשבה שלי היא גם יישומית: איך המחקר שלנו יוכל לעזור לאנשים. לכן ההצלחה הנוכחית משמחת ומרגשת מאוד. נכון שנדרשת עוד עבודה רבה כדי להפוך את הפיתוח שלנו למוצר זמין לציבור, אבל אני מאמין שתוך כמה שנים נראה אותו בקליניקה".

 

מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מירי זיו, הוסיפה: "אנחנו גאים שנתנו יד לקיום מחקר כל כך חשוב ומבטיח שעשוי לתת מענה מותאם אישית לחולים ולהוביל לטיפול יעיל ומדויק יותר".

 

ומהם הטיפולים הקיימים שמקלים על חולים בסרטן? צפו:

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להתאים את התרופה למטופל עוד לפני תחילת הטיפולים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים