שתף קטע נבחר
 

סביבה או גנטיקה? מה סוד החיים הארוכים של הקשישים ביפן

פרופ׳ רפי קרסו, וחוקר אריכות החיים הבריאה אופיר פוגל, יצאו ליפן לנסות להבין מהן הסיבות האפשריות לאריכות החיים הבולטת במקום, ומה אנו יכולים ללמוד מהם וליישם כאן בארץ. צפו בחלק הראשון של המסע המצולם. פרויקט מיוחד ל-ynet בריאות

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, יפן היא המובילה בעולם באריכות חיים, ומובילה בפער ניכר גם ב "שנות חיים בריאות" (HALE: Health-adjusted life expectancy).

 

אוקינאווה, אחד האיים הדרומיים של יפן, זכה לתשומת לב מחקרית רבה בשל היותו מוקד אריכות חיים מוביל בעולם במשך עשרות שנים. על רקע זה יצאו לראשונה מומחים מישראל ללמוד את תופעת אריכות החיים יוצאת הדופן ביפן ככלל, ואוקינאווה בפרט.

 

מה גורם לתושבי אוקינאווה ביפן לחיות עד גיל 100 ויותר

 

פרופ׳ רפי קרסו, וחוקר אריכות החיים הבריאה אופיר פוגל, יצאו לנסות להבין מהן הסיבות האפשריות לאריכות החיים הבולטת במקום, ומה אנו יכולים ללמוד מהם וליישם כאן בארץ.

 

צפו בחלק הראשון של המסע

  

 

גנטיקה מול סביבה

את גברת סומי יאירה (SUMI YAIRA) בת ה-98 פגשנו בכפר אוגימי, כפר שנחשב עד היום לכפר בו חיים הכי הרבה בני מאה. בכפר של 3,200 איש, נמצאים 10 בני מאה, מחיצתם עצמאים ובריאים. הגענו אל גברת יאירה בשש וחצי בבוקר עת היא עסקה בהכנת תה מקומי והגישה אותו מגובה הרצפה.

 

לאחר כמה דקות פצחה בסדרת תרגילי התעמלות שהיא עושה כבר עשרות שנים באדיקות כל בוקר. בסיום התרגילים, עלתה על אופניה, ורכבה במרחבי הכפר אל גינת הירק שמחכה לה.

 

מי שרוצה ללמוד עוד הרבה על הנושא, מוזמן להשתתף בכנס שייערך לקהל הרחב ב- 16 בדצמבר, 2016 - "אריכות חיים מוצלחת – כשבריאות פוגשת בריאות, כשמדע מעכב את הזקנה״

 

כשהגענו אל גינת הירק, והסדרנו את הנשימה, הגברת הוציאה מגל והחלה לעבוד בעוצמה שלא הייתה מביישת אף חלוץ חסון. לראות ולא להאמין. בהמשך אותו בוקר התארחנו אצל גברת בת 102, שסיפרה לנו על שכנתה בת ה-106.

 

נשים מדהימות אלה לא היו היחידות שפגשנו במצב זה באוקינאווה, אך לא לעולם חוסן. לאחרונה אנשי אוקינאווה זונחים בקצב מהיר את התזונה ואורח החיים המסורתי שלהם, כנראה לא מעט "בזכות" עשרות אלפי החיילים האמריקנים הנמצאים באי מזה עשרות שנים.

 

כבר לא מובילי הבריאות בעולם

כתוצאה, כבר כמה שנים, אנשי אוקינאווה יורדים ממעמדם כמובילי הבריאות בעולם. ההיבט האופטימי של עובדה זו, הינו החלשת התיאוריה הגנטית כגורם המוביל לאריכות חיים מוצלחת – כי הרי הגנים של אנשי המקום לא השתנו בשנים האחרונות, אולם אורח החיים שלהם הידרדר באופן בולט והשפיע לרעה על בריאותם.

 

אם נוסיף לכך את המחקרים המראים שתושבי יפן שעוברים לגור מעבר לים בחברות מערביות, מדביקים את קצב המחלות של אנשי המערב תוך כשני עשורים בלבד, נבין כי גנים הם לא הסיבה העיקרית לאריכות החיים המוצלחת ביפן.

 

אף כי אוקינאווה נמצאת בירידה, יש בה עדיין בן מאה אחד לכל 1480 איש, בעוד בישראל – הידועה גם היא באריכות חיים, ישנו כבן מאה אחד לכל 2660 איש בלבד (נכון ל 2015). באי איקריה שזכה לפרסום בנושא בתקשורת הישראלית, חיים כ-8000 איש, ונכון לאביב האחרון, אף לא תושב אחד חצה את גיל המאה במקום.

 

בהרבה תחומים מאוד משתלם ללמוד מהמצטיינים, וגם בתחום הבריאות – נראה שהמודל היפני לא רק מעורר השראה, אלא גם יכול ללמד אותנו כמה דברים חשובים על איך אפשר ליהנות המחיים בכל גיל.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוד אריכות החיים של הקשישים ביפן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים