קול ערב: מ"טראמפ=היטלר" ועד "אל תפחדו מטראמפ"
גם בתקשורת הערבית קיבלו בהפתעה את בחירת איל הנדל"ן הרפובליקני לנשיא ארה"ב - והדעות לגביו חלוקות בכותרות הראשיות, במאמרי הדעה ובקריקטורות: "טראמפ מביא לבית הלבן אג'נדה של אלימות וקיצוניות"
בחירה בין "אופציה גרועה מוכרת" לבין אופציה "גרועה פחות מוכרת". כך ראו בעולם הערבי את שני המועמדים לנשיאות ארצות הברית - הילרי קלינטון, ממשיכת דרכו של ברק אובמה המאכזב, ודונלד טראמפ, האיש שאמר דברים גזעניים על מוסלמים. אז איך בסופו של דבר הם קיבלו את תוצאת הבחירות - בחירתו של טראמפ לנשיא ה-45 של ארה"ב? בהפתעה גדולה, כמו בשאר העולם.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
כל העדכונים, הפרשנויות ומפת האלקטורים בעמוד הבחירות המיוחד - ארה"ב בוחרת
"טראמפ נשיא. ההלם וההפחדה", בישרה הכותרת הראשית של העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", היוצא לאור בלונדון והידוע כמקורב לקטאר. "הניצחון של טראמפ הביא לרעידת אדמה פוליטית וכלכלית בוושינגטון ולהלם בעולם", נכתב בכותרת הראשית של העיתון "אל-קודס אל-ערבי", היוצא לאור בלונדון. בעיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון, שנמצא בבעלות סעודית, נכתב "טראמפ מול מבחן הנשיאות" ובכותרת הגג צוין כי מלך סעודיה בירך את איל הנדל"ן הרפובליקני על זכייתו. בעיתון הסעודי "אל-עוכאז" בחרו בכותרת מעניינת: "טראמפ. תדהמה. זהירות. ציפייה".
בעיתון הסורי "אל-וטן", משופרי משטרו של בשאר אסד, נכתב בכותרת: "מוסקבה וקהיר מהמברכים הבולטים. האופוזיציה של סעודיה חוששת והמועמדת שלהם מתוסכלת. טראמפ אדון הבית הלבן". עוד נכתב בעיתון הסורי: "דמשק: נשתף פעולה אם המדיניות של טראמפ תעלה בקנה אחד עם השאיפות שלנו".
"עולמו של טראמפ - בית הבראה למשוגעים"
"אמריקה מתחילה את עידן טראמפ", נכתב בכותרת הראשית של העיתון "אל-אהראם" הממסדי במצרים, שציטט את טראמפ אומר: "אני שואף לשותפות ולא לסכסוכים ברחבי העולם". בכותרת המשנה נכתב כי טראמפ ניהל מלחמה אמיתית נגד מוסדות המדינה והתקשורת האמריקנית ובניגוד לכל הסקרים עשה היסטוריה.
בעיתון הלבנוני "אל-אחבאר", המזוהה עם חיזבאללה, נכתב בכותרת הראשית: "עולמו של טראמפ - בית הבראה למשוגעים". בעיתון הלבנוני "א-ספיר" נכתב: "רעידת האדמה של טראמפ - עולם שחושש ונצים שחוזרים". בעיתון "אל-ג'ומוהריה" הלבנוני תהו בכותרת הראשית "איזה עולם נראה אחרי בחירתו של טראמפ?". בעיתון הירדני "א-רד" נכתב בכותרת הראשית: "הלם עולמי: טראמפ נשיא". בהמשך צוטטו פוליטיקאים מקומיים שהעריכו שלא תהיה לבחירה בטראמפ לנשיא השפעה לרעה על היחסים בין ירדן לבין ארה"ב.
הפובליציסטים הערביים היו חלוקים בדעותיהם לגבי בחירתו של איל הנדל"ן הרפובליקני לנשיא ארה"ב. "עליית הטראמפיזם: העולם כמו שהוא באמת", נכתב במאמר המערכת בעיתון "אל-קודס אל-ערבי". "אם זה הגיוני ומובן שהתומכים של מנהיגים כמו ולדימיר פוטין, בשאר אסד ועבד אל-פתאח א-סיסי תומכים בטראמפ יחד עם ארגונים שמגנים על השקיפות העולמית, ויקיליקס למשל, אז גם מובן שבחירתו מייצגת רצון עז בשינוי. רצון שהשתלט על האמריקנים. אבל בעצם חלק גדול מהאחריות מוטלת על יריביו של טראמפ ובראשם ברק אובמה והילרי קלינטון ועל המדיניות של אובמה שהביאה בפועל להתפשטות ההשפעה הרוסית באזור הערבי, התעצמות ההשפעה של איראן, התייצבות המצב עבור הרודנים הערבים ועליית הקיצוניות והטרור בעולם. אולם הדבר הייחודי בתקופת טראמפ הוא שאנו נראה את העולם כפי שהוא באמת".
"אל תפחדו מטראמפ"
"אל תפחדו מטראמפ", כתב עבד א-רחמן א-ראשד במאמר לעיתון "א-שרק אל-אווסט". א-ראשד, העורך הראשי לשעבר של העיתון והמנהל לשעבר של ערוץ אל-ערביה הסעודי, כתב גם: "כשאובמה נבחר לפני שמונה שנים, לזכייתו נלווה מבול של מאמרים צוהלים. כשכתבתי על כך אמרתי שאין להגזים עם האופטימיות. לא עבר יום אחד מאז שטראמפ נבחר והנה יש את אלה שממהרים כבר להפיץ גזרי דין פסימיים לגביו. אני אומר גם שלא צריך להגזים בפסימיות".
הפובליציסט הערבי כתב גם שצריך להסתכל על ארה"ב, שהיא לדבריו מדינה של מוסדות, ולא רק על טראמפ. לדבריו, "יש שינויים שצפויים בעידן טראמפ לעומת עידן אובמה, אך לא יהיה מהפך במדיניות החוץ". א-ראשד גם הזכיר את עמדותיו של טראמפ ביחס למוסלמים וטען בין השאר: "העמדה נגד מוסלמים שקשורים לטרור וקיצוניות לא צריכה להיתפש בשום אופן כעמדה גזענית. זו העמדה שלנו גם ביחס למוסלמים".
הכתב הבהיר בהמשך כי לממשלות במדינות ערב יש הרבה עבודה עם הממשל החדש, אולם לדבריו אין להפיל את כל התחלואים באזור על הממשל האמריקני: "רוב הבעיות והעניינים שלנו הם תוצר של ההחלטות שלנו והמעשים שלנו. לכן רוב הפתרונות בידיים שלנו". המסקנה הנחרצת שלו היא שללא ספק ארבע השנים של טראמפ בבית הלבן יהיו הרבה יותר מכריעות משמונה השנים של אובמה.
במאמר דעה אחר בעיתון "א-שרק אל-אווסט" של הפובליציסט עותמאן מירעני, תהה הכותב אם הפחד מטראמפ באמת מוצדק. לדבריו, בחירתו של טראמפ אין משמעותה שאנחנו עומדים בפתחה של מלחמת עולם שלישית. "בחירתו של טראמפ משקפת את הדאגה ההולכת וגוברת מתופעת עליית הימין הקיצוני ומדיניות ההסתגרות", כתב מירעני.
הפובליציסט הלבנוני רעיד א-סולח כתב מאמר דעה תקיף בעיתון "אל-חיאת" וטען כי האתגרים הנוכחיים של לבנון, שלא מזמן בחרה נשיא חדש בעצמה, רק יוחמרו לאור בחירתו של טראמפ "שמביא לבית הלבן אג'נדה של אלימות וקיצוניות". א-סולח אף השווה את טראמפ לצורר הנאצי אדולף היטלר, וכתב שההבדל בין השניים הוא שהטראמפיזם הוא תופעה של גזענות ספורדית ועממית, ואילו ההיטלריזם הוא תופעה של גזענות ממוסדת ושל האליטות.
לצד הכותרות הראשיות ומאמרי הדעה על בחירת טראמפ בתקשורת הערבית, בלטו כרגיל הקריקטורות של מיטב המאיירים הערביים. בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" פרסמו קריקטורה שמראה את המטאור טראמפר שגורם למפץ בכדור הארץ. בעיתון "אל-וטן" הסעודי הראו את "וי הניצחון" שמבצבץ מבלורית השיער של טראמפ. בעיתון הירדני "א-רד" איירו את פסל החירות מבקש להגר לקנדה. בעיתון "א-שרק אל-אווסט" הראו איך הבעת הפנים המודאגת של העולם לא משתנה מעידן אובמה דרך הציפייה לנשיאה קלינטון ועד לבחירה בטראמפ. בעיתון המצרי "אל-יום א-סאבע" עקצו את "האחים המוסלמים" וטענו שהם ביטלו את ההפגנות נגד המשטר בסוף השבוע במחאה על יוקר המחיה, ובמקום זאת יערכו שביתת שבת למענה של קלינטון, שנחשבת ל"יקירת" הארגון השנוא במצרים.