ביהמ"ש ביטל את צו הסגירה לכרמל אולפינים
המפעל של בז"ן לא ייסגר: בית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה ביטל את צו הסגירה שהוציאה העירייה למפעל. השופטת: "לא היו כלים לקבוע האם המפעל חרג מההיתרים בגלל חוסר שיתוף פעולה מצד המשרד להגנת הסביבה". המשרד להגנת הסביבה: "העירייה הזדרזה משיקולים תדמיתיים להוציא צו ללא ביסוס עובדתי, ומתוך ידיעה ודאית שהצו לא יוכל לעמוד בביקורת השיפוטית"
בית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה ביטל את צו הסגירה שהוציאה העירייה למפעל כרמל אולפנים של בז"ן. השופטת קבעה שהעירייה לא נהגה נכון בשימוע. היא הוסיפה שלבית המשפט לא היו הכלים לקבוע אם המפעל חרג מההיתרים בגלל חוסר שיתוף הפעולה של המשרד להגנת הסביבה והביעה תמיהה על עמדת המשרד בנושא.
מפעל של בז"ן ייסגר? מנכ"ל הקבוצה הגיע לביהמ"ש
חיפה: ביהמ"ש דן בסגירת מפעל של בז"ן, העובדים הפגינו
במהלך הדיון האחרון, ביקשה השופטת לשמוע את חוות דעתו של המשרד להגנת הסביבה, האם המפעל הפר את תנאי ההיתר שלו או לא. נציגי המשרד שמיוצגים על ידי הפרקליטות ענו שכדי שבית המשפט יבחן את סבירות ההחלטה של העירייה, הוא אינו זקוק לחוות דעתו של המשרד ושזה לא נכון מבחינת המשרד להביע עמדה לגופו של עניין בשלב הזה, במיוחד ועדיין אין החלטה בשימוע שהוא עשה למפעל. בתגובה הנציגים הירוקים אמרו כי לא מדובר בהפתעה: "המשרד שומר על המפעלים".
עו"ד ג'מילה הרדל ואכים, מארגון אזרחים למען סביבה, שליוותה את הדיונים: "החלטת בית המשפט לעניינים מקומיים הייתה צפויה במידה רבה אבל עדיין מאכזבת מאד ובעיקר מאכזת ההתנערות של המשרד לגנת הסביבה ממילוי תפקידו ונקיטת עמדה בפני בית המשפט כלפי מפעל מזהם שהוא בעצם הזמין אותו לשימוע על ההפרות. אם המשרד להגנת הסביבה היה מגבה את העירייה ומציג בפני בית המשפט נתונים על המפעל, סביר להניח שההחלטה הייתה אחרת. בכך המשרד ממשיך להגן על המפעל ולא על הציבור".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי "לצערנו, עיריית חיפה לא ראתה לנכון, כפי שהיה מתבקש בהליך רציני, לפנות למשרד להגנת הסביבה ולבקש את חוות דעתו לפני הוצאת צו סגירה, אלא הזדרזה משיקולים תדמיתיים להוציא צו ללא ביסוס עובדתי, ומתוך ידיעה ודאית שהצו לא יוכל לעמוד בביקורת השיפוטית. זאת, רק במטרה לגלגל את האחריות ואת הביקורת הציבורית לכתובת אחרת.
"בידי המשרד להגנת הסביבה קיימים מספר כלים אכיפתיים, שטרם הפעלתם המשרד חייב להתבסס על נתונים עובדתיים וחוות דעת מקצועית שיוכלו לעמוד בביקורת מקצועית ושיפוטית. עמדת המשרד לא יכולה להיקבע אך ורק מלחץ ציבורי או תקשורתי.
"אם היינו סבורים שלאור הנתונים שבידינו אפשר להוציא צו סגירה שניתן היה להגן עליו בבית משפט - לא היינו מהססים לעשות כן. והעובדה שלא נקטנו בצעד זה עד כה מדברת בעד עצמה".
מעיריית חיפה נמסר בתגובה כי "פסק הדין מבהיר למפעל 'כרמל אולפינים' מקבוצת בז"ן כי הרעיון לפיו רצף כזה של תקלות כה חמורות מהווה הפרה חמורה ביותר והנהלת המפעל מבינה היטב את הנסיבות שהובילו את ראש העיר להידרש לפעולה נמרצת. ראש העיר מאמין כי הנהלת בז"ן הפנימה היום היטב מה נדרש ממנה מעתה ואילך ובכוונתו להמשיך ולנקוט בגישה בלתי מתפשרת ולגלות אפס סובלנות להפרות וליקויים בהתנהלות המפעלים. היה ואירועים דומים יקרו בעתיד, לא נהסס לנקוט בכל האמצעים לרבות ביטול רישיון עסק, נקיטת הליכים פליליים והוצאת צווי סגירה למפעלים רק שהפעם הליך השימוע יתנהל על קוצו של יוד באופן כזה שיוביל לסגירתו של המפעל".
בהמשך לפרסום תגובת המשרד להגנת הסביבה, גורמים בעירייה הוסיפו: "המשרד (להגנת הסביבה) שנוהג בסחבת שמעלה תהיות לעניין האינטרסים הכוללים המניעים אותו. נזכיר כי אין זו הפעם היחידה שהמשרד סוחב רגליו בטיפול במפגעים ובחריגות מהמפעלים. בשיקולי עיריית חיפה את הדברים יעמוד תמיד בצורה מוחלטת שלום הציבור, ואנו מצפים מהמשרד להצטרף להתנגדותה לתוכנית הרחבת בז"ן".
מקבוצת בז"ן נמסר כי "הקבוצה מברכת על החלטת בית המשפט לבטל את צו הסגירה, שהוצא ממניעים פופוליסטיים. החברה משקיעה ותמשיך להשקיע בצמצום השפעותיה על הסביבה תוך עמידה בדרישות ובתנאים המחמירים ביותר בעולם. אנו רואים בהחלטה זו הזדמנות לחזור ולקיים שיח עובדתי ושקוף בין הצדדים שיאפשר המשך פעילות תעשייתית חשובה וחיונית למשק הישראלי - במקצועיות, אמינות ואחריות סביבתית וחברתית".
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, בירך על החלטת בית המשפט ואמר: "יש לזכור כי התעשייה, הרשות המקומית והתושבים נמצאים לעיתים קרובות בכפיפה אחת ומחויבים לפעול בשיתוף פעולה מלא. מפעלי התעשייה במפרץ חיפה עומדים בדרישות החוק ומשקיעים מדי שנה מאות מיליוני שקלים בטכנולוגיה המתקדמת ביותר במטרה לשמור על אוויר נקי ובריאות הציבור ולעמוד בתקנים המחמירים של איכות הסביבה בישראל".
כזכור, בתחילת אוקטובר נראה לפיד בוער במרחב בתי הזיקוק שהצליח לעורר בהלה בקרב תושבי המפרץ ונגרם כתוצאה מתקלה. בבז"ן אמרו כי לאחר האירוע כי עקב שיבוש בפעילות אחד המתקנים, נראה לפיד גבוה. "הלפיד הינו אמצעי שנועד לשמור על הבטיחות בעת התפעול השוטף של המתקנים", נאמר בהודעת החברה, "תוך שריפת גזים עודפים ומניעת פליטתם לאוויר".