שתף קטע נבחר
 

"סמים קלים כבר לא גורמים לפיטורים"

סקר שערכה חברת עוקץ מערכות מגלה כי 19.4 אחוזים מהמעסיקים יפסלו מועמד אם יודיע כי עישן בעבר סמים קלים, ירידה של 36 אחוזים בהשוואה ל-2008. חוקר שמבצע בדיקות מהימנות עבור חברות במשק: "המשקל שניתן לעישון סמים קלים השתנה באופן ניכר בעשור האחרון"

המעסיקים הישראלים ריככו בשנים האחרונות את עמדתם בנושא שימוש בסמים קלים. כך עולה מסקר חדש עליו השיבו מאות בכירים בחברות שונות.  

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

בוגרי מדעי המחשב, רפואה והנדסה מרוויחים הכי הרבה 

שקר העבודה בעגלות: "לא מגרדים את ה-1,000 דולר בחודש"

איך להתמודד עם "תפוח רקוב" בחברה

 

חברת "עוקץ מערכות" ערכה לאחרונה סקר שבחן את עמדת בכירים בחברות ישראליות לגבי שימוש בסמים קלים אצל מועמדים פוטנציאליים ועובדים. הסקר הקודם של החברה בנושא נערך לפני כשמונה שנים, אז החל משרד הבריאות לספק קנאביס רפואי. הסקר היה אנונימי וכלל מאות משיבים הקשורים לתחום משאבי אנוש בארגונים שונים, אך לא התייחס לתפקידים מתחום השמירה והביטחון.

 

על פי הסקר, מאז הבדיקה האחרונה, חלה ירידה של 28.4 אחוזים במספר המעסיקים שיפסלו מועמדות של עובד רק בשל הודעתו כי הוא מעשן סמים קלים. כיום מדובר כ-62.5 אחוזים מהמעסיקים, בעוד שב-2008, 87.3 אחוזים מהמעסיקים סברו כי מועמדותו תיפסל.

צמח הקנאביס (צילום: דימה חבר, תיקון עולם) (צילום: דימה חבר, תיקון עולם)
צמח הקנאביס(צילום: דימה חבר, תיקון עולם)
 

 

אחוז המעסיקים שיעדיפו אדם לא מעשן סמים קלים על פני אחד שמעשן, כאשר שני המתמודדים בעלי אותם הכישורים, ירד גם הוא. כיום, 68.6 אחוזים מהמעסיקים יעדיפו את האדם שאינו מעשן, בעוד שב-2008 היה מדובר ב-93.1 אחוזים.

 

השינוי הגדול ביותר התרחש בנוגע לפסילת מועמד בשל התנסות קודמת בסמים קלים. בסקר הנוכחי, 19.4 אחוזים מהמשיבים הודו כי יפסלו את המועמד, ירידה של 36.2 אחוזים בהשוואה ל-2008. גם בנוגע לפיטורים של עובד שצורך סמים קלים לאחר העבודה חלה ירידה: 10.6 אחוזים מהמעסיקים אמרו כי יפטרו את העובד, בעוד שבשנת 2008, 15.4 אחוזים סיפרו כי ינקטו בצעד זה.

 

עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בעוקץ מערכות, הדגיש: "עוקץ מערכות מסתייגת מביצוע כל פעולה שאינה מתיישבת עם לשון החוק. בו בעת, לאור התגברות השיח הציבורי סביב סוגיה זו, בחרה החברה לבחון שוב את עמדת המעסיקים כלפי נושא זה".

    ()
 

בעשור האחרון פחות "מקפידים" על עישון  

יו"ר קבוצת "מוקד חקירות", המבצעת בדיקות מהימנות והליכי מיון עבור חברות גדולות במשק, רונן גורדון, מסביר: "בירור באשר לעישון סמים קלים נכלל במסגרת כל בדיקת מהימנות שאנו מבצעים, אולם אין ספק כי המשקל שניתן לכך מבחינת התאמתו של המועמד לתפקיד השתנה באופן ניכר בעשור האחרון.

 

בעבר, מועמדים היו נפסלים גם אם היה עולה כי הם מעשנים אחת לשבוע. כיום, במקרים רבים בהם מתברר כי המועמד מעשן - הדבר לא יוביל לפסילתו. מובן כי אם מדובר על מועמד שמעשן מידי יום, ההתייחסות תהיה שונה, שכן שום חברה אינה רוצה לקלוט לשורותיה עובד שיגיע מטושטש לעבודה. בנוסף, כאשר מדובר על עבודה בעלת פרופיל מסוכנות גבוה ההתייחסות שונה ומחמירה. כך למשל, אם יתברר כי נהג מקצועי מעשן, גם אחת לשבוע, הדבר יוביל להמלצה שונה מאשר למתכנת בהיי-טק".

 

לצד זאת, מציין גורדון כי הסוגיה רלוונטית כאשר בודקים את מהימנות המועמד. במקרה בו הוא משיב כי אינו מעשן, ובשלב מתקדם של הליך הבדיקה מתברר כי הוא צורך סמים קלים - הדבר בהחלט ישפיע על ההמלצה ויפגע משמעותית בסיכויי קבלתו לעבודה.

רונן גורדון (צילום עצמי ) (צילום עצמי )
רונן גורדון(צילום עצמי )
 

עצם השימוש לא יכול להוות עילה לפיטורים

מומחה לדיני עבודה וראש צוות בחברת בקרת שכר, עו"ד אלכס גרבר, מוסיף: "העילה לפיטורים אינה יכולה להיות עצם עישון הסמים אלא האופן בו הדבר משפיע על ביצועי העובד ותפקודו במסגרת העבודה, אולם יתכנו מצבים שבהם די בידיעה כי העובד מעשן. כך למשל, במקרה בו מדובר על גננת בגן ילדים. איני מכיר שום הורה שמעוניין כי ביטחון ילדיו יופקדו בימי גננת 'מסטולה'".

 

האם המעסיק יכול להכריח את העובד לבצע בדיקת סמים?

"סירוב לביצוע בדיקת סמים אינה מהווה בכל מקרה עילה לפיטורים, אלא ככל שהמעסיק מחזיק בידיו ראיות משמעותיות שמוכיחות הן את עצם השימוש בהם, כמו גם את ההשפעה של העניין על התפקוד".

 

בנוגע לקבלת פיצויים, משיב גרבר: "אם יוכח כי העישון פגע בתפקוד העובד - בית הדין יכול לקבוע כי יש מקום לשלילה חלקית של הפיצויים. הסיכוי כי בית הדין ישלול את מלוא הפיצויים הוא קטן מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים