שתף קטע נבחר

 

תורי ענק, צפיפות ובלגאן: תסכול בדרך לקבר רחל

תחת היערכות שיא של כל כוחות הביטחון מציפים המאמינים את קבר רחל, ובמקום מצפים ל-80 אלף מתפללים. אלא שהדרך לא קלה, ובמהלך הלילה נתקעו אלפים שהמתינו שעות ארוכות לאוטובוסים, ולאחר מכן - בכניסה למתחם. בין המגיעים נשמעו טענות על עימותים מול כוחות הביטחון. צפו בבלגאן

 

לא קל להגיע לקבר רחל: תורים ענקיים השתרכו אמש עד השעות הקטנות של הלילה (מוצ"ש) בנקודות האיסוף השונות בירושלים, בניסיון לעלות על האוטובוסים שיצאו לכיוון קבר רחל אמנו בבית לחם. עשרות-אלפי מאמינים זרמו למתחם, לרגל יום השנה לפטירת האישה שהייתה מאמהות העם היהודי.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

יום הפטירה חל בי"א במרחשוון - השנה שבת, ולכן מתפרסת ההילולה על פני יומיים - מקצת העולים ביקרו בקבר במהלך יום שישי, רבים במהלך הלילה - והשאר יגיעו להילולה המרכזית לאורך היום (א').

 

קראו עוד בערוץ היהדות  

 

המשטרה ומשמר הגבול נערכו בימים האחרונים בכוחות מתוגברים בסביבת הקבר ובצירי התנועה מירושלים אליו. גם מערך הביטחון השוטף והאבטחה במקום עובה - במטרה למנוע כניסת גורמים עוינים. התנועה לבית לחם מתאפשרת באמצעות תחבורה ציבורית בלבד, ולא תותר כניסת רכבים פרטיים. ממשטרת ירושלים נמסר כי אלה יופנו לחנייה סמוך לאצטדיון טדי, ומשם יצאו אוטובוסים לאתר ההילולה.

 

אלא שבמקום היו, לטענת הנוסעים, מעט מדי אוטובוסים על הרבה מדי מתפללים - וזמן ההמתנה התארך על אף השעה המאוחרת. ברי המזל שהצליחו להגיע באוטובוסים דחוסים וצפופים, דיווחו על עיכובים משמעותיים בכניסה למתחם על ידי כוחות הביטחון, ואף על מקרים של אלימות מצדם.  

 

מ"אגד" נמסר בתגובה: "אמש, החל מהשעה 19:30 הופעלו 104 אוטובוסים, מירושלים למתחם קבר רחל, בנוסף הופעלו 72 שאטלים מחניון טדי בירושלים. כמספר הזה של נסיעות בוצעו בכיוון חזרה לירושלים. במשך כשעה וחצי, מנעו המשטרה וכוחות הביטחון את כניסת המתפללים למתחם, מסיבות ביטחוניות ובטיחותיות – דבר שגרם לפקקים ארוכים ולמורת רוח רבה בקרב הנוסעים שנדרשו להישאר סגורים באוטובוסים העומדים למשך למעלה משעה".

 

"ברגע שהמשטרה וכוחות הביטחון אפשרו את הכניסה למתחם, האוטובוסים החלו לזרום בהתאם להכוונה המשטרתית ולאילוצי הקיבולת במקום. 'אגד' נערכה בעוד מועד לתת את השירות הדרוש, בכפוף לתנאי המקום, ולהנחיות המשטרה וגורמי הביטחון".

 

 

מהמשטרה נמסר בתגובה כי "מסיבות ביטחוניות, ועל מנת לשמור על שלומם של המגיעים לקבר רחל, הכניסה מותרת רק באוטובוסים. במהלך הערב נוצר לחץ שעל פי שיקולים מקצועיים היה בו לסכן את ההמונים, ולכן הוחלט על ויסות הכניסה ומתן עדיפות ליציאה מהמתחם החוצה - כולל בהליכה רגלית עד למחסום הצהוב, ומשם בשאטלים לחניונים. העיכוב היה לפרק זמן קצר יחסית בהתאם לנסיבות שנוצרו. לאחר פינוי והקלה בכמות בני האדם שבה התנועה לסידרה".

 

"רוצה להיות צדיקה כמותה"

רחל היא סמל לאם המתמסרת לדאגה לילדיה ולתפילה עליהם, ועל כן קברה מהווה מוקד עלייה לרגל לרבים המבקשים ישועה כללית או פרטית, בכל ימות השנה - וביום הפטירה בפרט. "רחל אמנו הייתה צדיקה שעשתה המון מצוות", אומרת ל-ynet רוני פוגלמן, שעשתה את הדרך מקריית טבעון. "להגיע לפה, זה להזדהות ואף לרצות להיות צדיקה כמותה".

  

פורצים למתחם (צילום: דניאל אליאור) (צילום: דניאל אליאור)
פורצים למתחם(צילום: דניאל אליאור)

 

במהלך ליל שישי ניסו כמה עשרות חרדים ניסו להיכנס למתחם קבר רחל, שהיה סגור מפאת השבת, ואלו פוזרו על ידי כוח משטרה ומג"ב. הם שבו על עקבותיהם, והפרו את הסדר בדרך חברון תוך שהם חוסמים את הכביש לסירוגין. בהמשך התקבל במשטרה דיווח מנהג רכב שנסע במקום לפיו אבן הושלכה לעבר רכבו וגרמה נזק לשמשה. המשטרה עצרה שני חשודים בהפרות סדר.

 

"על כל מתפלל - שלוש מתפללות"

על אף המצב הביטחוני המתוח בגזרה, הסופגת מדי פעם מטעני צינור וחזיזים המושלכים למקום, ופיצול ההילולה ליומיים - צפויים רבבות להגיע למתחם הקבר בעיר הפלסטינית שמדרום לירושלים, יוסף שווינגר, מנכ"ל הרשות לפיתוח המקומות הקדושים מעריך כי להילולה יגיעו, כמדי שנה, כ-70-80 אלף איש בכשלושת ימי ההילולה - כ-40 אלף מתוכם היום.

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 

"המטענים והמצב הביטחוני לא מבריחים את המתפללים", הוא אומר. "מה שמייחד את המקום הזה, הוא שעל כל מתפלל יש שלוש מתפללות. זה האתר היחידי בארץ שיש בו יותר מתפללות ממתפללים".

 

שעות העומס הן בדרך כלל בלילה (והשיא - בתפילת שחרית עם הזריחה) ואחר הצהריים (לפני השקיעה, סוף יום הפטירה). ועם זאת, אלפים רבים מעדיפים לפקוד את הקבר בתנאים נוחים יותר סביב התאריך. "יש ישועות, יש נסים ונפלאות, רואים הרבה תוצאות", מסבירה אילנה את המרחק שעשתה כדי להתפלל במקום.

 

חמש דקות לתפילה של אישה

קבר רחל יוצא דופן ביחס לאתרים קדושים אחרים, ומתייחד בכך שכ-70% מאלה הפוקדים אותו הן נשים, ורק כ-30% גברים. ביום הפטירה מתעצם שיעור הנשים עוד יותר, ויש בהן המגיעות מדי שנה במיוחד מחו"ל. "באתי להתפלל ואני מקווה שה' ישמע את תפילותינו, בעזרת ה'", אומרת מעיין גרינברג מקצרין.

 

אחת המשימות הרגישות לשמירה על הסדר באתר ביום זה היא הקפדה שאורך תפילת כל אישה לא יעלה על כמה דקות, שלאחריהן תפנה את המקום הצר לבאה אחריה. "יש שמתעקשות לסיים את קריאת ספר תהלים כולו", אמר, "ואנחנו צריכים לדאוג בעדינות שהן יתפנו. לפי הנוסחה שלנו, אם אישה מתעכבת יותר מחמש דקות - נוצרים פקקים. יש נשים שממש נאחזות במצבה ולא מוכנות להרפות".


פורסם לראשונה 12/11/2016 20:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל אליאור
"צפיפות ובלגאן"
צילום: דניאל אליאור
צילום: אלי מנדלבאום
"יש ישועות"
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים