חוסר תיאום: USB-C, יאללה בלאגן
שילובו של שקע ה-C-USB במכשירים חדשים מטריף את השוק: הוא מתאים אמנם לטעינה ולהעברת מידע מכל הסוגים, אבל בינתיים, כדי לחבר אליו אביזרים קיימים יש צורך באין–ספור מתאמים. קחו, למשל, את המק-בוק פרו החדש
נראה שאפילו אפל הגדולה, שרגילה למשוך הרבה מאוד תשומת לב, לא צפתה את זה. מבול התגובות הבוטות והזועמות החל מיד לאחר שהסתיים אירוע השקת מחשב ה"מקבוק פרו" החדש, לפני שבועיים וחצי. הן הופיעו בטוויטר, בפייסבוק, בפורומים הטכנולוגיים, בבלוגים. ברנז'ת חובבי אפל הייתה כמרקחה.
ומדוע? הרי המחשב זכה לעיצוב דקיק ויפהפה, פלוס חידוש מלהיב - סרגל מגע בחלקה העליון של המקלדת, שמציג כפתורים המתחלפים דינאמית בהתאם לתוכנה שפועלת באותו רגע. אך גרעין המשתמשים המקצועי, הנאמן והוותיק של אפל - מתכנתים, מעצבים, עורכי וידיאו וסאונד ועוד - טען בשצף קצף, שהמחשב אינו מספק את דרישותיהם: המעבד אינו עדכני דיו, וזיכרון ה-RAM המקסימלי נמוך מדי. הוא פשוט אינו מצדיק את הכינוי PRO, הם טענו.
ואם זה לא מספיק - מבט אחד במקבוק יגרום לכל אחד להבין שחסר בו משהו חשוב: אין בו שקע USB סטנדרטי. אין בו גם שקע לחיבור וידיאו, וגם לא חריץ לכרטיסי SD. למעשה, יש בו רק 4 שקעי C־USB, וזה הכל. מה זה אומר? שאם תבחרו לרכוש את המקבוק פרו, ותרצו לחבר אליו אביזר חיצוני או מכשיר שיש לכם בבית - תצטרכו קודם לרכוש מתאם ייחודי עבורו. אז מה הפלא שהלקוחות כועסים על אפל?
אבל זו לא רק אפל: גם יצרניות מחשבים אחרות מפחיתות דרמטית בשנים האחרונות את כמות החיבורים הפיזיים במחשבים, ומסתמכות יותר ויותר על העברות מידע אלחוטיות או על שקעי C־USB קטנים וחסכוניים. מצד אחד, זה מקרב אותנו יותר לעתיד של חוויית שימוש פשוטה ונקייה יותר; מצד שני - בטווח הזמן המיידי, זה בעיקר מבלבל, יקר ומעצבן.
בקיצור, ברוכים הבאים ל"עידן הזהב" של המַתְאֵמים.
ימי הביניים
מה זה בכלל C־USB? זהו תקן חדש יחסית לחיבור נתונים - היורש של ה-USB שכולנו מכירים. יתרונותיו רבים: הוא דו-צדדי, כלומר אפשר להכניס תקע לשקע גם במהופך. הוא קטן, ולא תופס הרבה מקום. והוא תומך בתקנים ופרוטוקולים רבים של העברת מידע: ה-C־USB במקבוק פרו, למשל, תומך בטכנולוגיית ת'אנדרבולט 3 של אינטל, אשר מאפשרת העברת נתונים כמו קבצים, וידיאו ותמונות, במהירות אדירה (עד 40 ג'יגה-ביט בשנייה, המאפשרת תאורטית להעביר 25 אלף תמונות בפחות מדקה); הוא מאפשר הקרנת וידיאו באיכות גבוהה, עד 5K; ובנוסף, הוא מאפשר להטעין במהירות מכשירים קטנים וגם גדולים.
זהו חיבור אחד קטן ש"שולט בכל". אם כיום קיים מגוון אדיר של תקנים ושקעים וכבלים וחיבורים - האחד להעברת וידיאו, השני להעברת סאונד, השלישי לטעינה, הרביעי להעברת קבצים וכן הלאה - בעתיד הקרוב נצטרך רק שקע אחד וכבל אחד, C־USB, כדי לחבר כל סוג של מכשיר לכל סוג של מכשיר אחר.
נשמע מצוין, נכון? הבעיה היא, שה־C־USB נמצא בתחילת ימיו, ולכן כרגע התוצאה שהוא מביא עלינו היא בדיוק הפוכה. הרי רוב האביזרים החיצוניים למחשב שיש לנו בבית, כמו עכבר, מקלדת, מסך, דיסק־און-קי, כונן אחסון, מדפסת ועוד, אינם יכולים - פיזית - להתחבר ל־C־USB. לכן כרגע אנו מצויים במצב ביניים, שהוא למעשה צרה צרורה.
כך, מי שישקיע ויתחדש במקבוק פרו החדש והמגונדר, יצטרך להצטייד בסבך של מתאמים וכבלים. תרצו לחבר אליו כונן חיצוני לגיבוי או סתם דיסק־און־קי? קנו מתאם USB; עכבר? מתאם דומה. תרצו לחבר אותו לכבל רשת? מתאם אחר. וכמובן שתרצו לחבר אותו לצג חיצוני, לטלוויזיה או למקרן בחדר הישיבות, ובשביל זה תצטרכו מתאם נוסף. אתם צלמים מקצועיים, הזקוקים לחריץ לכרטיס SD? אין כזה, קנו מתאם. עד כמה שזה נשמע הזוי, אפילו אם יש לכם אייפון של אפל, ותרצו לחברו למקבוק פרו החדש של אפל - גם אז תצטרכו מתאם.
אגב, אהבתם את ה־MagSafe, אותו מטען מגנטי שמתנתק בקלות, ונחשב לאחד הפטנטים המבריקים בתולדות המק? תגידו לו שלום. במק־בוק פרו הטעינה היא דרך C־USB.
דווקא משקע האוזניות העגול אפל בחרה שלא להיפטר במקבוק פרו החדש. כן, אותו שקע אוזניות שרק לפני חודשיים, בהשקת האייפון 7 נטול שקע האוזניות, הסבירה לנו אפל בלהט עד כמה הוא מיותר. והאבסורד? כדי לחבר למק־בוק פרו החדש את האוזניות שמגיעות באריזת האייפון 7, תזדקקו - נכון מאוד - למתאם.
בעיית האוזניות
תגידו נו, אז נישא איתנו כל הזמן כמה מתאמים, מה רע? ובכן, הצורך בכמות גדולה של מתאמים הוא ללא ספק פגיעה קשה בחוויית השימוש. הם יקרים ועלולים לעלות עשרות ומאות שקלים כל אחד; צריך למצוא להם מקום בתיק, לזכור לקחת אותם מהבית לעבודה ובחזרה; הם הולכים לאיבוד; ויש להם בעיות תאימות שגורמות לבלבול צרכני עצום. שכן קיימים מספר סוגי מתאמים וכבלי C־USB בשוק, ולא כל כבל, שקע, מכשיר או מטען C־USB בהכרח יהיו תואמים זה לזה.
המקבוק פרו הוא לא הראשון שמעורר את בעיית המתאמים. המקבוק (12 אינץ') שהושק ב־2015 כולל אף הוא שקע C־USB בודד ושקע אוזניות. ואילו האייפון 7, כזכור, נעדר שקע אוזניות - דבר שגורם גם הוא למצוקת מתאמים. למשל, אם תרצו לחבר לאייפון אוזניות רגילות, תצטרכו מתאם; אם תרצו להטעין את האייפון 7 ולהאזין למוזיקה במקביל, תזדקקו כבר למפצל. כדי לחבר אייפון 7 למקבוק פרו החדש, ובמקביל להאזין למוזיקה באייפון עם אוזניות רגילות, תצטרכו ארבעה (!) כבלים, מפצלים ומתאמים שונים.
וזו לא רק אפל: גם מחשבי חלונות חדשים נפטרים בהדרגה מחיבורי רשת ומחיבורי HDMI (לווידיאו) ואחרים, לטובת שקעי C־USB מינימליסטיים. גם כאן, החוויה לא תמיד טובה. איש היי־טק מהמרכז מספר, למשל, כי רכש באחרונה את הלפטופ XPS 13 הדקיק של דל. כדי לחברו לתצוגה חיצונית היה צורך במתאם - אך אז נוצרו בעיות חוזרות ונשנות בהקרנה, בתפקוד המחשב וברזולוציה. לבסוף, המחשב הוחלף למחשב של לנובו עם חיבור HDMI מסורתי, והבעיה נפתרה.
במקרה אחר נתקל משתמש בבעיה כאשר רצה להתחבר לאינטרנט במלון בחו"ל. האינטרנט האלחוטי זחל, והפתרון הנדרש היה חיבור עם כבל רשת פיזי. אך למרבה הצער, המחשב החדיש שנשא עימו לא כלל את שקע הרשת הוותיק, ומתאם לא היה בסביבה. האיש נאלץ להסתדר עם WiFi בקצב צב.
חיי הדונגל
אפל והיצרניות האחרות מסבירות שאין ברירה: חייבים להתקדם. צריך להיפטר מהחיבורים הישנים כדי לצעוד לעולם חדש, שכולו מחשבים דקיקים עם מינימום חיבורים, כבלים וסיבוכים. אפל הציגה, למשל, צג של LG, שפותח במיוחד עבור המק־בוק פרו, בשם5K UltraFine. בחיבור כבל אחד ויחיד הוא משמש צג חיצוני עבור המק־בוק פרו, כולל מצלמה ומיקרופון, יש בו שקעי C־USB נוספים, והוא אפילו מטעין את המחשב. באפל הגדירו אותו כ"תחנת העגינה המושלמת".
כולם מסכימים שבסופו של דבר, כולנו נצטייד במכשירים ובאביזרים חדשים, מודרניים, תומכי C־USB ות'אנדרבולט, והמתאמים ייזנחו בצד. זה לא מנחם את מי שרגליהם וידיהם מסתבכות בשלל הכבלים והמתאמים. אגב, זוהי הזדמנות נפלאה לפריחתן של תיאוריות קונספירציה, שלפיהן כל מטרת אפל היא להגדיל את מכירות המתאמים שלה.
אפל, מצידה, זיהתה את הסנטימנט, ומיהרה להוזיל באחרונה את מחירי כל מתאמי ואביזרי C־USB בחנויותיה. אבל גם זה לא ממש עזר להשקטת הרוחות. ברשת נפוצו בדיחות וסרטונים ויראליים הלועגים לאפל, ועל קדחת הדונגלים והמתאמים. #donglelife, "חיי הדונגל", הפך להיות תווית נפוצה בטוויטר. וכן, מי שסופגת את האש היא דווקא אפל, שתמיד חתרה והתגאתה בפשטות ובמינימליזם של המוצרים שלה.
תעשיית הטכנולוגיה כבר רגילה ל"משברי מעבר" כאלה. זה קרה כבר כאשר מחשבים נפטרו מכונני הדיסקטים לטובת כונני דיסקים, ולאחר מכן כאשר אלה נזנחו לטובת ה־USB. המעבר היה קשה, יקר ומציק, אבל בסופו של דבר התעשייה התאימה את עצמה, והצרכנים התרגלו. זה מה שיקרה גם הפעם.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"