שתף קטע נבחר
 

חולי אלצהיימר מתקשרים בעזרת מוזיקה

יותר ויותר מרכזים טיפוליים מגלים את כוחה של המוזיקה על חולי האלצהיימר."זה מדהים. חולים שלא דיברו ותיקשרו אחרי חודשיים בהם שמעו צלילים מוכרים התחילו לתקשר עם הצוות והמשפחות". מספרת סיגל ציגלר, פיזיוטרפיסטית. "המוזיקה משפיעה לטובה על כל תאי הגוף", מוסיפה אווה דה-מאיו מנצחת מקהלות של מבוגרים

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

הצלילים המוכרים שנוגעים בחולי האלצהיימר ועושים שינוי.  לצד ההמתנה לפריצת דרך רפואית מרכזים טיפוליים ברחבי העולם מדווחים על ההשפעה המייטיבה שיש למוזיקה על חולי האלצהיימר. חולים, משפחות ומטפלים מספרים בהתרגשות על ה"קסם" שהמוזיקה חוללה במי שמתקשה להכיר ולזכור את סביבתו וקרוביו.

 

על פי הנתונים אחד מכל שלושה מבוגרים מעל גיל 80 צפוי לחלות באלצהיימר. המחלה גורמת לאובדן תפקוד ותקשורת מוחלטים והחולים בה חיים במציאות מנותקת שבה הסביבה שהייתה מוכרת נתפסת כזרה ואנשים קרובים כבלתי מוכרים. עולם המחקר והרפואה מחפשים וחוקרים כבר שנים בחיפוש אחר טיפול או תרופה למחלה הקשה, אולם עד כה ללא הצלחה.

 

עוד בנושא במדור 60 פלוס:

מרגש: מגייס כסף לאלצהיימר בקריוקי במכונית 

20 שאלות: כך תאבחנו בעצמכם חשד לאלצהיימר 

4 מזונות שנמצאו כמעכבי תסמינים של מחלת האלצהיימר 

 

למוסיקה השפעה מייטיבה על חולי אלצהיימר  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למוסיקה השפעה מייטיבה על חולי אלצהיימר (צילום: shutterstock)
 

 

מהולנד לישראל: מוזיקה כאורח חיים

בהולנד מיושמת כבר שנים גישת טיפול ייחודית המשתמשת במוזיקה המשולבת על בסיס יומי קבוע כאורח חיים אצל בני הגיל המבוגר החולים במחלה.

 

"הגישה ההולנדית לטיפול בחולי דמנציה מתמקדת באדם עצמו, בעברו ובמשפחתו ופחות שמה דגש על החולי", מספרת גלית גז, עובדת סוציאלית ומנהלת "עמל בשרון" אשר נסעה לאחרונה להולנד במטרה ללמוד על הגישה ההולנדית ולהביא אותה לישראל. "אין לי ספק כי המוזיקה היא הגורם העיקרי המשפיע על איכות חייהם של חולי אלצהיימר. הצלילים המוכרים מצליחים לחבר את האדם עם מקומות חיוניים של חייו, עם עברו ומקשרת אותו לסביבתו".

 

בעקבות הנסיעה להולנד הוקם ברעננה חדר מוזיקה ייחודי אשר מאפשר לדיירים ליהנות ממוזיקה ודרכה לבטא את עצמם. "חדר המוזיקה החדש מכיל גירויים שונים כגון כלי נגינה שונים ומגוונים, אורות, צלילים ונגני מוזיקה המותאמים לדוברי השפות השונות ובהם רשימת שירים ייחודית לכל מטופל בשפה או סגנון אהובים ומוכרים לו". מספרת גז.

 

"בחדר מותקנת מערכת להשמעת מוזיקה בשמונה שפות שונות. הפעילות מתקיימת שלוש פעמים בשבוע ומודרכת על ידי רופאים מוסמכים שהוכשרו בנישה הספציפית הזו". מסבירה גז ומוסיפה, "טיפול במוזיקה הוא לא המצאה חדשה אולם עד עכשיו היה נדמה שמקומו בתהליך הריפוי הוא שולי. נהוג היה להקצות לו חוג אך לא לראות בו דרך טיפול עיקרית. כאן טמונה הבשורה שאנו מבקשים להטמיע והיא כי למוזיקה מקום לא רק במסגרת טיפולית אלא כאורח חיים של בני הגיל השלישי".

 

"אנשים שלא תיקשרו מקבלים הארה"

חדר המוזיקה של גז רושם כבר הצלחות. חדווה (שם המלא שמור במערכת) מספרת על אימה שחלתה באלצהיימר בגיל 81 ומצבה החל להתדרדר. לפני מספר חודשים רשמה חדווה את אימה לחדר המוזיקה והשינוי לא אחר לבוא. "אמא האזינה למוזיקה שהיא אוהבת, בעיקר יידיש". היא מספרת, "מהרגע שהתחילו להשמיע לה את השירים המוכרים והאהובים מצבה השתפר והיא מצליחה היום לבצע פעולות רבות שלא יכלה לעשות לפני כן".

 

"נכנסתי לחדר המוזיקה עם אנשים שלא מתקשרים, מדברים או מגיבים כמעט וברגע שחיברנו אותם לאוזניות פתאום הם התחילו לשיר ולנענע את הגוף". משתפת סיגל ציגלר, פיזיוטרפיסטית ומנהלת שירותי הפיזותרפיה האחראית על פרויקטים ב"עמל בשרון".

 

"בחדר מוזיקה כל אחד מחובר לנגן המוזיקה שלו ולרצועת השירים שאותה הוא בחר. כשניתן האות כולם לוחצים על הכפתור ואז מתגלה מחזה מדהים. כל אחד מפזם ושר בשפה שונה. באידיש, רומנית, פורטוגזית, צרפתית,האו ערבית. אנשים שברמה היומיומית לא מתקשרים ולא מבינים מה קורה איתם מקבלים פתאום הארה". 

 

המוזיקה מעוררת את הזיכרון לטווח ארוך

איך דווקא המוזיקה מעוררת את השינוי המיוחל? "אלצהיימר גורם להופעת דמנציה ופוגע בעיקר בזיכרון קצר הטווח, כאשר הזיכרון לטווח הארוך נשאר תקין. בדיוק בנקודה הזו נכנסת המוזיקה שמגרה את מה שנשאר מהזיכרון ומעניקה תחושה מוכרת". מסבירה גז.

 

"שירים ישנים או סגנונות מוכרים מגרים באופן רגשי את מוחו של החולה והתוצאה מתבטאת בתחושה מוכרת ונעימה. השמעת המוזיקה גורמת לגירוי תחושתי עמוק במוחם של חולי אלצהיימר ולהרגשה טובה יותר. היא גם מאפשרת לחולי האלצהיימר יכולת מסוימת לתקשר ומפיחה בהם תקווה להמשך החיים".

 

"אנחנו רק חודשיים בהתנסות וכבר רואים תוצאות בטווח המיידי", מספרת ציגלר, "מטופלים שלא דיברו ולא חייכו התחילו לתקשר עם הצוות והמשפחות או כאלה שנהיה להם תיאבון. יש מקרים של חוסר תקשורת מוחלט ופתאום הם שואלים את הנכד איך עבר היום. פעם הם היו שותקים והיה נדרש לדובב אותם וכעת הם מספרים מה הם אכלו ואיך הם מרגישים. הזיכרון לאט חוזר".

 

"יש מטופלים שמתמודדים עם ניוון ודלקות שרירים והטיפול המוזיקלי מקל על הכאב. כשהם שומעים מוזיקה שלווה גדולה אופפת אותם. המוזיקה אצלנו היא דרך חיים. היא נקודת המוצא".

 

המוזיקה מחדשת תאים

אווה דה-מאיו לא מחכה למחקר או לאישור רפואי היא רואה כבר עשור איך המוזיקה משפיעה על בני הגיל השלישי במקהלות בהן היא מנצחת.  "אני רואה שלמוזיקה יש השפעה מייטיבה על ההתפתחות הגופנית, הרגשית, המנטלית והרוחנית", היא אומרת, "יש לה את היכולת להרגיע את הרגשות, לטפל בדאגות היום. כל מי ששר אצלי במקהלה נראה הרבה יותר טוב ממה שפגשתי אותו".  היא מוסיפה בחיוך.

 

דה-מאיו מנצחת מקהלות, זמרת, מנגנת בנבל וחליל צד ועובדת עם מקהלה של מבוגרים ב"בית בסביון" של מגדלי הים התיכון. אחרי שנים רבות בהן היא חיה מוזיקה ומדברת את שפתה אימה חלתה באלצהיימר, "יש לנו קשר מאוד מיוחד כבר שנים והיום הוא סובב כולו סביב המוזיקה".

 

"גילתי, רק מניסיון כי כאשר אני שרה איתה אפילו בטלפון, אנחנו מצליחות לתקשר. אימא שלי זוכרת את כל השירים מספרד, אנחנו שרות יחד ומתקשרות".

 

עיצבה לסבתא מערכת שמע ייחודית. נופר היפשר (צילום: נמרוד סונדרס) (צילום: נמרוד סונדרס)
עיצבה לסבתא מערכת שמע ייחודית. נופר היפשר(צילום: נמרוד סונדרס)
 

מערכת שמע ייחודית לחולי אלצהיימר

ההשפעה שיש למוזיקה על חולי האלצהיימר הגיעה עד למחלקה לעיצוב תעשייתי בשנקר. נופר היפשר בוגרת המחלקה פיתחה בהשראת סבתה חולת האלצהיימר רמקול ייחודי שמטרתו לשפר את יכולות התקשורת של המשתמשים ולעורר את זיכרונם על ידי השמעת מוזיקה. 

 

נופר אשר צפתה בסבתה החולה גילתה שכאשר היא שומעת מוזיקה מעברה היא מתחברת ומתקשרת. "החיבור יכול להעשות דרך שיר או מנגינה או מקצב קבוע ומעצים את התקשורת עם בני המשפחה". היא מספרת. 

 

"מערכת השמע שעיצבתי מטרתה לשפר את יכולות התקשורת של החולים ולעורר את זיכרונם על-ידי השמעת מוזיקה. זאת מערכת נייחת במטרה לאפשר לחולה להפעילה באופן עצמאי. הרמקול הופך נייד וכך מעודד אינטראקציה עם המכשיר. העיצוב מאופיין בצורות גיאומטריות ושואב השראה ממכשירי מוזיקה קלאסיים במטרה לעודד את זיהוי המכשיר על ידי המשתמש".

 

"קסם" מתרחש מול העיניים: ההשפעה המדהימה של המוסיקה על חולי האלצהיימר. צפו בקטע מהסרט  "Alive Inside"

 

 

הכתבה בשיתוף "מגדלי הים התיכון"




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום:  shutterstock
מוסיקה פועלת על הזיכרון לטווח ארוך
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים